Plantemad sænker kolesteroltallet

6 jun, 2023 | Viden og Forskning

Spiser du plantemad og tilbereder du plantebaserede måltider hver dag, så kan du bringe bedre balance i dine kolesteroltal og faktisk sænke kroppens niveauer af LDL kolesterol med helt op til 14 procent. Konklusionen i et nyt studie er klar, plantebaseret mad er vejen frem ved forhøjede kolesteroltal, og den kan blive afgørende for folkesundheden over hele verden.

Ved at spise plantebaseret, altså mere grøn og vegetarisk med mindre kød og flere grønsager, så  kan du selv helt naturligt sænke kroppens LDL kolesterol med op til 14 procent. Det konkluderes i et nyt studie, som er det hidtil største af sin art. Studiet er et review, udført af en række danske læger og studerende, og det inddrager resultater fra tidligere forskning, hvor vegansk og vegetarisk mad er sammenholdt med ”almindelig” mad. Resultatet af studiet er netop bragt i ”European Heart Journal,” som er et af verdens førende tidsskrifter indenfor hjertesundhed.

Kolesterol er livsvigtigt
Kolesterol er et livsvigtigt fedtstof, som er afgørende for, at vores celler kan fungere optimalt. Det hjælper os blandt andet med at danne kønshormoner og D-vitamin, ligesom meget tyder på, at det også kan beskytte os mod infektioner. Et samlet højt kolesteroltal er altså ikke nødvendigvis dårligt. Derimod kan ubalance mellem de forskellige former for kolesterol, oxidation samt høje inflammationsniveauer i karvæggene resultere i, at oxideret kolesterol kan fanges i inflammerede blodårer og dermed øge risikoen for blodpropper og andre åreforkalkningssygdomme.

Plantebaseret mad er antiinflammatorisk og sænker risikoen for blodpropper 
Det nye review, der sammenholder al den foreliggende forskning indenfor dette område, vil formodentlig kunne hjælpe mange, for hjertekarsygdomme og blodpropper er sygdomme i vækst. Forskerne bag studiet vurderer, at efterleves resultaterne, så vil man ifølge forskerne bag studiet, over en ti års periode, kunne nedbringe risikoen for udvikling af blodpropper med cirka 20%.

En plantebaseret mad er mere fiberrig og har dermed både antiinflammatorisk og kolesterolsænkende effekt. Fibre hjælper til en god fordøjelse, men binder også brugt kolesterol og brugte hormoner og transporterer dem ud af kroppen. Derved undgår du genoptagelse af brugt kolesterol samt oxidering af kolesterolet. Reviewet her dokumenterer en kolesterolsænkende effekt, så det nytter altså at droppe kød og kødpålæg, sukker og sodavand og spise mere grønt. Det kan forebygge høje kolesterolniveauer, hjertekarsygdomme og blodpropper, men faktisk kan en mere grøn livsstil også forebygge en lang række andre sygdomme. At spise flere grønsager og mindre kød er den optimale forebyggelsesstrategi for alle til sikring af bedre sundhed og udvikling af færre sygdomme.

De forskellige former for kolesterol
Man skelner imellem flere forskellige former for kolesterol, men de bedst kendte er HDL- og LDL-kolesterol. Begge har flere gavnlige opgaver i forhold til vores hjertesundhed. HDL-kolesterolet reducerer inflammation og fjerner overskydende kolesterol fra væv og arterier og reducerer dermed risikoen for åreforkalkning og hjertekarsygdomme. LDL-kolesterolet  sikrer transporten af de livsvigtige flerumættede fedtsyrer ud til kroppens celler, hvor de sammen med lidt kolesterol indgår i opbygningen af stærke cellemembraner. Vores mange milliarder af celler er alle omgivet af dobbeltmembraner, der består af fedt. Disse membraner kontrollerer transporten ind og ud af cellerne og spiller faktisk så afgørende en rolle for vores sundhed, at de på engelsk ikke bare kaldes membraner, men derimod “membrains”. De er intelligente og afgørende for beskyttelsen af blandt andet vores DNA, men kun såfremt de består af fedt af allerhøjeste kvalitet.

LDL kolesterol kan oxidere, hvis der er inflammation og ubalance i kroppens indre biokemi, og det kan i værste fald resultere i ophobning af fedstoffer i blodårerne og øge risikoen for hjertekarsygdomme. Og netop forekomsten af hjertekarsygdomme er i stigning. Derfor falder konklusionen af det nye danske studie på et tørt sted. Studiet konkluderer nemlig også, at effekten af at spise vegetarisk eller vegansk kost slår igennem på tværs af lande, alder og sygdomsstatus i øvrigt – og derfor kan være en vigtig brik i forebyggelsen af hjertekarsygdomme globalt.

Hold dig fra sukker og forarbejdet mad
Fødevarer som kød, sukker, sukkersødede drikkevarer, hvidt brød, pasta, manipulerede fødevarer som fast food, færdigretter og raffinerede olier og margariner bidrager til dannelsen af det dårlige kolesterol, hvorimod der altså nu er slået en tyk streg under det faktum, at en sund og antiinflammatorisk kost med masser af grøntsager og andre plantebaserede fødevarer som fuldkorn, frugt, nødder, frø og bælgfrugter binder kolesterolet og transporterer det væk fra kroppen. Det er derfor vejen at gå, hvis du vil medvirke til en sund balance i kroppens kolesterolniveauer.

Både godt for klimaet og sundheden
Udover at være en gevinst for folkesundheden har en mere plantebaseret kost også en positiv afsmitning på klimaet. På Fødevareinstituttet på DTU har man beregnet, at klimaaftrykket fra vores kost kan sænkes med over 20 %, hvis vi skærer ned på forbruget af kød. Det kan også – over en ti-års periode – sænke kolesteroltallet med cirka 20%, så det er rent win-win.

Reference: Caroline A Koch and others;Vegetarian or vegan diets and blood lipids: a meta-analysis of randomized trials”; European Heart Journal, 2023

Her kan du købe min e-bog ”Kolesterolkogebogen” 
Læs mere om Sådan spiser du dig til kolesterol i balance 
Du kan læse mere om Middelhavskost er sundt 

Var du tilfreds med denne artikel Plantemad sænker kolesteroltallet? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.