Plastic Change – Madforlivet har mødt Henrik Beha

7 jun, 2022 | Inspiration og Oplevelser, Viden og Forskning

Jeg er meget optaget af den stadigt stigende plastikforurening, hvor vi i Danmark hører til blandt de allermest plastikforurenende lande i verden. Jeg ville gerne vide mere om, hvad vi bedst kan gøre for at imødegå den høje grad af plastforurening og tog derfor til København for at møde idemanden, stifteren og nu bestyrelsesformand for organisationen Plastic Change, Henrik Beha.

Henrik Beha tog imod med et smil i de inspirerende, lyse kontorer på Islands Brygge. Plastic Change arbejder målrettet på, at vi i Danmark og internationalt nedsætter vores forbrug af engangsplastik og i det hele taget indfører en mere intelligent plastikpolitik. Det blev til en både hyggelig, inspirerende og interessant snak om plastik, som du kan læse om herunder.

Henrik Beha er ud af en sejlerfamilie, og sejlture rundt omkring i verden fik Henrik til at indse, hvilke kolossale udfordringer vi står overfor på grund af vores enorme plastikforbrug. Verdenshavene er voldsomt forurenede af plastik, der over tid i vandet omdannes til mikro- og nanoplast, der optages af dyr og planter. Det forårsager store biokemiske ændringer og kan også påvirke os mennesker negativt, når vi spiser fisk og tang med mere. Disse oplevelser var årsagen til, at Henrik stiftede Plastic Change, en dansk organisation, der på få år har opnået betydelig indflydelse på den politiske og internationale plastik arena.

Plastik Change arbejder både nationalt og internationalt

Plastik Change er som observatører tilknyttet FN’s Miljøprogram og har således direkte adgang til miljødiskussioner på FN niveau. Plastic Change sidder desuden i styregruppen i den internationale bevægelse Break Free From Plastic, som har en tilslutning fra mere end 1300 organisationer fra hele verden. Organisationerne deler fælles værdier om miljøbeskyttelse og arbejder i retning af en verden uden plastikforurening. De rådgiver ligeledes politikere og regeringer, når der skal drøftes plastikpolitik.

For et par år siden indleverede fire miljøorganisationer; Danmarks Naturfredsforening, WWF, Det Økologiske Råd og Plastic Change en række politiske anbefalinger til regeringen i relation til, hvordan vi kan mindske plastspild og afbrændning af plastik. Organisationerne anbefaler, at vi hurtigst muligt erstatter engangsplastik med andre materialer, men vi må og skal først og fremmest ændre adfærd, nedbringe vores generelle plastikforbrug og genbruge mere. Der skal sættes effektivt ind i forhold til design af bæredygtige alternativer, og der skal udvikles smartere produkt- og emballageformer, der kan bruges igen og igen. Ønsker vi en hurtig omstilling til mere bæredygtige alternativer, så må regeringen afstikke retningen, så industrien kan præsentere os forbrugere for bedre, smartere og mere bæredygtige løsninger.

Hvor er den politiske opbakning?

De fælles politiske anbefalinger lagde op til, at regeringen skulle udvikle en ny og ambitiøs plastikhandlingsplan med en klar retning og et mål om overordnet reduktion, der følges op af effektive virkemidler og konkrete initiativer. Det hele tænktes at støtte op om en reduktion i brugen og afbrændingen af engangsplastik og rette fokus mod en højere grad af genanvendelig plastik. Anbefalingerne omfattede blandt andet flg. punkter til regeringen:
1. Udarbejde en differentieret afgiftsstruktur på plastprodukter og emballage. Disse plastprodukter bør være designet bedre og smartere til genbrug og genanvendelse og ikke indeholde problematiske kemiske stoffer.
2. Udvikle en national plan for, hvordan vi i Danmark vil forebygge plastikaffald.
3. Søge mere viden om plastikforureningens miljø og sundhedsmæssige konsekvenser
4. Arbejde aktivt på en global og juridisk bindende aftale i forhold til produktion og anvendelse af plastik

Vi kan i Danmark vise vejen, hvis vi vil. Vi kan blive foregangsland i reduktionen af engangsplastik og i udviklingen af nye teknologier, men det kræver politisk vilje. Vi venter nu på 3. år på en langsigtet, virksom og intelligent plan fra regeringens side, men tiltagene lader vente på sig og i mellemtiden er vores forbrug af plastik ikke faldet, men derimod steget.

Skelsættende FN målsætning
I mellemtiden har FN taget affære og har på baggrund af massivt forbrugerpres vedtaget en skelsættende aftale, under titlen “Stop plastikforurening: På vej mod et internationalt juridisk bindende instrument”. Her er lagt op til, at verdens lande inden 2024 skal forhandle en juridisk aftale, der omfatter bindende foranstaltninger i forhold til hele plastikkens livscyklus. Det vil sige fra udvinding af råstoffer (primært olie), produktion, forbrug og bortskaffelse samt inddæmning og opsamling i miljøet og verdenshavene. Det er et historisk og kæmpe skridt i den rigtige retning for naturen.

Heldigvis har din personlige indsats stor betydning. Vi har som forbrugere en enorm magt. Lad os bruge den! Vi kan ændre fokus og adfærd i dagligdagen, og det kan have afgørende indflydelse på vores håndtering af plastik. Vi ved det godt alle sammen, at plastikforureningen skal mindskes drastisk, men mange er forvirrede omkring, hvilke indsatsområder, der er bedst.

Plastic Change - Madforlivet har moedt Henrik Beha

Plastic Change – Madforlivet har moedt Henrik Beha

Henrik Beha’s fem bedste råd:

Mens vi venter på politisk handling indenfor dette væsentlige område, så får du her Henrik Beha’s fem bedste råd til, hvad du med fordel aktivt kan gøre i hverdagen, vel at mærke tiltag, der nytter:

1. Sig nej tak til plastikposer – ha’ altid et bæredygtigt indkøbsnet med, når du handler ind

2. Undgå vand på plastikflasker – ha’ i stedet altid din egen drikkedunk med dig

3. Undgå engangsservice i plast, vita wrap og anden plastikindpakning både til madrester og madpakker – anvend i stedet bæredygtigt og genanvendeligt madpapir som wrappy, fremstillet af bivoks, opbevar madrester imellem to tallerkener eller pak dem ind i genanvendelige plastikbokse. Skal du bruge engangsservice, så køb bambus.

4. Lad være med at smide cigaretfiltre i naturen (eller anden plast). Cigaretfiltre hører til blandt de allerstørste plastikforurenere.

5. Undgå plastik karklude, skuresvampe, opvaskebørster og tandbørster af plastik. Brug naturmaterialer og bambus.

Bliv en Plastic Changer
Plastic Change har introduceret en Plastic Changer bevægelse, der opfordrer os alle sammen til at tage fat og gøre noget ved plastikproblematikken. Det starter med DIG, og de ændringer du kan skabe i din hverdag. Engager dig, skab ændringer og inspirer andre til at gøre det samme. Sammen er vi stærke, og skal vi plastikproblemet til livs, så kan jeg varmt anbefale dig at melde dig ind i Plastic Change, følge med i deres anbefalinger og eventuelt støtte dem økonomisk. De gør et bragende godt stykke arbejde. Tilmeld dig HER 

Her kan du få flere gode råd i artiklen Syv gode råd til mindre plastik
Her kan du læse artiklen Mere fokus på plastikforurening, tak
Her kan du læse mere om Mikroplast i mad og miljø 
Du kan læse om mikroplast i menneskers blod
Du kan læse artiklen “Er der plastik i din mad?” 
Du kan læse om USA’s forbud mod mikroplast i mad og tandpasta
Du kan læse om Mikroplast i teposer

Var du tilfreds med denne artikel om Plastic Change – Madforlivet møder Henrik Beha? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er det sundt at rejse?

Er det sundt at rejse?

Det er heldigvis helt rigtigt, det du sikkert fornemmer; at rejse er sundt og godt for dit helbred og dit velvære. Dette udsagn er ikke kun baseret på rejseentusiasters subjektive følelser, men derimod på adskillige videnskabelige undersøgelser og forskeres udsagn,...

Er chokolade sundt?

Er chokolade sundt?

Chokolade er en populær spise, og mørk chokolade er naturligt rig på sunde polyfenoler. Polyfenoler kan være med til at øge blodgennemstrømningen i hjernen og dermed øge vores årvågenhed, koncentrationsevne og hukommelse. Mørk chokolade indeholder faktisk flere...

Alkohol øger blodtrykket

Alkohol øger blodtrykket

Drikker du ofte alkohol, så kan det alene øge blodtrykket i en sådan grad, at det kan udløse en recept hos lægen på blodtryksmedicin. Det er en ny dansk undersøgelse med professor Gorm Boje Jensen i spidsen, der har analyseret data fra 104.467 mænd og kvinder i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!