Potentielt skadelige anbefalinger af kalktilskud?
Potentielt skadelige anbefalinger af kalktilskud. Sundhedsstyrelsens officielle anbefalinger af kalktilskud og D vitamin til ældre er blevet stærkt kritiserede. Og med særdeles god grund, synes jeg. For der er ikke blot tale om potentielt skadelige anbefalinger af kalktilskud. Sundhedsstyrelsens anbefalinger er forældede i forhold til den seneste forskning, og de viser efter min mening også en håbløs mangel på respekt og indsigt i betydningen af mineralers former, samspil og optagelighed.
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende på deres hjemmeside: ”Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mikrogram (800 IU) D-vitamin og 800-1000 milligram calcium for at forebygge fald og knoglebrud.”
Der er for mig at se hele fem hovedproblemstillinger i de få liniers anbefalinger:
1. Indtag af kalktilskud alene i de doser, som her anbefales, har vist sig at kunne øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme (referencer herunder)
2.Den anbefalede calcium dosis er efter min mening meget høj. Den er formodentlig baseret på det faktum, at hovedparten af det calcium, der sælges på landets apoteker og dermed anbefales af landets læger, er i form af calcium carbonat. Calcium carbonat er uorganisk calcium. Det svarer til pulveriseret tavlekridt, det er billigt at fremstille og har en endog meget lav optagelighed. Derfor er det nødvendigt at indtage store doser. Det kan potentielt skabe problemer i kroppens indre biokemiske balancer. Læs mere om, hvilke kalkdoser fx. en elefant har behov for hver dag her.
3. Der rådes ikke til et samtidigt tilskud af magnesium i Sundhedsstyrelsens anbefalinger, selvom magnesium er lige så vigtigt, om ikke vigtigere, for knoglesundheden end kalk. Et eventuelt calciumtilskud bør derfor altid have følge af et magnesiumtilskud, og for de fleste mennesker vil det optimale forhold i indtaget ligge på 1:1 (reference herunder).
4. K2 vitamin er særdeles vigtigt, også for knoglesundheden, hvorfor kalktilskud altid – udover organisk calcium og magnesium i forholdet 1:1 også altid bør indeholde D3 vitamin og K2 vitamin og gerne også bor.
5. Det er så heller ikke kun ældre over 70 år, der har behov for et dagligt tilskud af højkvalitets vitaminer og mineraler. Det har mange af os, primært fordi vi får for få næringsstoffer igennem vores mad, og fordi den måde vi lever på, kan dræne os for vitale mikronæringsstoffer.
Indtag af organisk, food state eller organisk bundet calcium og magnesium har betydeligt højere optagelighed, hvorfor dosis kan reduceres, og risikoen for udvikling af sygdom i forbindelse med indtag mindskes. Eksempelvis kan jeg foreslå food state produktet Bone support fra Nature’s Own, som jeg selv tager, godt, højtoptageligt, og det indeholder det hele og samtidig er det prisbilligt, Nani’s Knogler, der også er af høj food state kvalitet eller NDS ForteXtra, der desværre ikke er opdateret, så her skal tilføres ekstra mineraler og vitaminer. En anden og nyere mulighed er også flydende mineraler calcium og magnesium, der er bundet op på organiske planter og urter, og derfor optages bedre. Mere om det senere.
Min holdning i dette spørgsmål er klar. Hvis Sundhedsstyrelsen ønsker at udstikke officielle anbefalinger om indtag af vitaminer og mineraler, så har de som minimum en pligt til at basere disse på den seneste nye forskning på området. Desuden ville det være ønskeligt, såfremt Sundhedsstyrelsen begyndte at udvise en generel interesse for mikronæringsstoffernes store sundhedsmæssige betydning, for kvaliteter, optagelighed og for indre balancer og kropslig sundhed. Et ønskescenarie ville være mere uvildig forskning indenfor området, fokus på de forskellige formers samspil og optagelighed og fokus på at højne folkesundheden med udgangspunkt i solide og anvendelige anbefalinger, der kan sætte den enkelte i stand til i højere grad at tage ansvar for egen sundhed. Et andet stort ønske er, at undervisningen af landets medicinstuderende fremover måtte omfatte emner som vitaminer, mineraler og mad som effektivt forebyggende midler mod sygdom.
Vi ved, at mangel på C vitamin kan føre til skørbug, at B1 vitamin mangel giver beri-beri og at mangel på D3 vitamin og selen kan føre til en lang række sygdomme. Hvorfor er det så vanskeligt at anerkende mikronæringsstoffernes enorme sundhedsmæssige betydning og inkludere disse forholdsvis prisbillige stoffer i de officielle anbefalinger i en ordentlig kvalitet?
Du kan læse mere om kalktilskud, former og optagelighed her
Du kan læse mere om magnesium her
Du kan læse mere om det vigtige D3 vitamin her
Referencer:
Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 26;13(2):368.
John J.B. Anderson, Bridget Kruszka, Joseph A.C. Delaney, Ka He, Gregory L. Burke, Alvaro Alonso, Diane E. Bild, Matthew Budoff, and Erin D. Michos; “Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”;
Originally published11 Oct 2016 https://doi.org/10.1161/JAHA.116.003815 Journal of the American Heart Association. ;5
Qian Xiao, PhD et al; ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”; JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646
Dr. Kathryn M. Ryder; ”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”; J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880
Sara Castiglioni et al; ”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”; Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033