Reducer risikoen for autoimmun sygdom
Ønsker du at reducere risikoen for autoimmun sygdom? Så læs med her, for noget tyder på, at daglige tilskud af D vitamin og omega 3 netop vil kunne reducere risikoen for udvikling af autoimmune sygdomme. Det peger en helt ny undersøgelse på. Den er netop er offentliggjort i British Medical Journal.
I undersøgelsen fulgte man 25.871 mænd og kvinder fra 50-års alderen og ældre, der alle deltog i det randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede forskningsstudie VITAL. Et dagligt indtag af D3 vitamin på 2000 IE (50 mcg) samt omega-3 fedtsyrer igennem fem år, reducerede deltagernes risiko for at udvikle autoimmune sygdomme med 30%. Forskningsstudiet fortsætter, og forskerne oplyser, at der løbende vil blive publiceret delresultater herfra.
Autoimmune sygdomme er lidelser, hvor kroppens immunforsvar forvirres, og i stedet for at beskytte, angriber det kroppens eget væv. Betegnelsen omfatter for eksempel leddegigt, muskelgigt, psoriasis, sclerose og stofskiftesygdomme. Autoimmune sygdomme kan opstå på alle tidspunkter af livet, men forekomsten er højere blandt mennesker over 50 år, og autoimmune sygdomme rammer i højere grad kvinder end mænd.
Forskerne bag ovennævnte undersøgelse understreger, at der er behov for yderligere forskning i disse mekanismer. Det er dog velkendt fra en lang række tidligere forskningsresultater (Holick), at tilskud af D vitamin har en effektiv immunmodulerende effekt. Med andre ord, D vitamin beroliger og styrker immunforsvaret.
D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der potentielt kan overdoseres. Overdosering ses dog sjældent, og behovene for tilskud er individuelle. Det er derfor altid en god ide at tale med sin læge om dosis, gerne på baggrund af en måling af D vitaminniveauerne i blodet. Det varierer som sagt, hvilke doser, der er optimale for den enkelte, men en god tommelfingerregel er, at dosere, så niveauerne i blodet ligger imellem 70-100 nmol/l året rundt. Det kræver for nogle kun de anbefalede 400 IE, for andre måske op til fem gange højere dosis, som det for eksempel er anvendt i dette studie. Det anbefales alle danskere at tage tilskud af D3 vitamin i perioden september til maj.
Omega 3 fedtsyrer er også en mangelvare blandt mange danskere, vi ligger generelt lavt i omega 3 indtaget. Udfordringen ved omega 3 er, at den mest effektive kilde, nemlig fede fisk, ikke kan anbefales at spise på grund af risikoen for samtidigt indtag af methyl kviksølv, dioxiner og andre skadelige stoffer. Fiskeolie eller omega 3 fra plankton eller alger kan være en mulighed, men ofte opleves mange fiskeolier raffinerede og/eller harske, og det kan være vanskeligt at rette op på omega 6/omega 3 balancen ved indtag af en enkelt kapsel eller to.
Personligt spiser jeg ansjoser i mine salater, en gang imellem en gammeldags modnet sild samt økologisk laks. Det kombinerer jeg med et dagligt tilskud af 2 stk Nordfolk omega 3, der er en ren, højoptagelig og uraffineret omega 3 olie, udvundet af Calanus plankton. Jeg kombinerer altid mit indtag af food state D3 vitamin og Nordfolk omega 3 olie med et food state multivitaminmineraltilskud, for eksempel Nature’s Own CoQ10 multi, Terra Nova multi eller Nani.
Reducer risikoen for autoimmun sygdom, og prøv eventuelt med Omega 3 og D3 vitamin. Jeg kan anbefale, at du gør som jeg, kombinerer med en god multi og er kvalitetsbevidst i dine valg.
Reference: Jill Hahn, Sonia Friedman, Joseph Walter, I-Min Lee, JoAnn E Manson, Karen H Costenbader et al; “Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial”; BMJ Jan 26th 2022; 376
Her kan du læse artiklen Skal årsagen til autoimmune sygdomme findes i maven?
Her kan du læse mere om Kan gluten fremprovokere utæt tarm og autoimmune sygdomme?
Læs mere her om Ny dansk forskning – D vitamin er vigtigt
Her kan du læse overlæge Henrik Heys artikel Tag D vitamin om vinteren
Du kan også læse mere om D vitamin skal tages som kosttilskud samt om optimale former og niveauer
Var du tilfreds med denne artikel Reducer risikoen for autoimmun sygdom? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.