Rødkløverekstrakt mod hedeture

Forsiden Viden og Forskning roedkloeverekstrakt mod hedeture er effektivt og bivirkningsfrit, viser ny forskning

     8
Roedkloeverekstrakt mod hedeture

Rødkløverekstrakt mod hedeture. Forskere fra Aarhus Universitet har i et studie påvist, at ekstrakt fra urten rødkløver kan mindske overgangsalderens hedeture hos kvinder, bedre nattesøvnen og mindske risikoen for udvikling af knogleskørhed. Altsammen bare ved at drikke cirka 1 dl rødkløverekstrakt om dagen.

Jeg har læst om denne forskning, og de overbevisende resultater gjorde mig nysgerrig på, hvordan rødkløverekstrakt fremstilles og hvorfor det virker så godt. Jeg tog derfor bilen på en solrig dag og kørte til Fyn, hvor jeg besøgte initiativtager, ildsjæl og landmand Michael Mohr Jensen. Her dyrker han, sammen med sin bror Henrik, rødkløver og driver virksomheden Herrens mark. På Herrens mark producerer de økologisk, fermenteret rødkløverekstrakt og mælkebøtteekstrakt efter ganske særlige opskrifter.


Overgangsalder og østrogener

Når vi kvinder kommer i overgangsalderen, så skyldes det et fald i østrogenniveauerne. Det udløser som regel store hormonelle udsving, hedeture, dårlig nattesøvn, og det kan også påvirke knoglesundheden og hjertesundheden negativt. Mange kvinder behandles med hormonplastre, osteoporosemedicin og calciumcarbonat. Noget tyder på, at ekstrakt fra urten rødkløver er det allermest effektive. Rødkløver er nemlig rig på naturens østrogener, hvilket kan mindske generne, og der ser ikke ud til at være bivirkninger ved indtag.

Michael Mohr Jensen har igennem en årrække oplevet mange kunders gode resultater ved indtag af fermenteret rødkløverekstrakt, og det gav ham ideen til at kontakte Per Bendix Jeppesen, der er forsker ph.d., ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital. De to blev enige om, at der var potentiale i rødkløver, der på grund af det høje indhold af planteøstrogener eller isoflavoner så ud til virkelig at kunne afhjælpe overgangsalderens gener helt naturligt. Per Bendix Jeppesen mente, at der netop manglede et effektivt og bivirkningsfrit præparat til kvinder i overgangsalderen, og et forskningsprojekt blev iværksat.


Studiet

Først og fremmest fandt forskerne bag studiet 60 kvinder, der alle var ramt af gener i forbindelse med overgangsalderen, og som var villige til at deltage i studiet. Deltagerne blev opdelt i to grupper ved lodtrækning. Den ene gruppe kvinder skulle drikke 75 ml fermenteret rødkløverekstrakt to gange dagligt, og den anden en ikke virksom drik. De vidste selvfølgelig ikke, hvem der fik hvad. Før start, blev de deltagende kvinder undersøgt, fik målt niveauerne af hormonet FSH i blodet, så forskerne kunne afgøre hvor i overgangsalderprocessen kvinderne befandt sig. Derudover blev kvinderne udstyret med en sensor, der målte antallet og intensiteten af svedeturene. Sensoren ligner et armbåndsur, og deltagerne skulle bære den på håndleddet nat og dag i de tre måneder, som forsøget varede. Deltagerne blev desuden DEXA scannede for at afgøre knoglesundheden før og efter studiet.

Resultaterne taler for sig selv
Studiet viste, at indtag af rødkløverekstrakt i løbet af tre måneder reducerede kvindernes hedeture med 32 procent. Tallet skal ses som et gennemsnit, idet nogle kvinder havde en større reduktion, helt op til 60 procent, mens andre en lavere. Fælles var dog, at deltagerne generelt oplevede hedeturene som mindre voldsomme. Derudover sås en mindskning af
knoglenedbrydningen hos de deltagere, der fik rødkløverekstrakt, hvorimod der sås en betydelig knoglenedbrydning blandt de kvinder, der indtog snydedrik. De fine resultater tilskrives de naturlige planteøstrogener fra rødkløver, der medvirker til større hormonel balance og dermed færre hedeture og mindre knoglenedbrydning hos kvinder. Der blev ikke noteret bivirkninger ved indtag af rødkløverekstrakt.


Hvorfor rødkløverekstrakt?
Per Bendix Jeppesen kendte allerede til rødkløverekstrakt, før studiet blev iværksat, idet mindre udenlandske observationsstudier havde indikeret, at et dagligt indtag af rødkløver ekstrakt netop kunne afhjælpe nogle af de udfordringer, som kvinder ofte står med i forbindelse med overgangsalderen.

De østrogener, vi som kvinder producerer i større eller mindre omfang igennem livet adskiller sig fra de planteøstrogener, som vi indtager igennem planter, urter, frø etc. De binder sig ganske enkelt til forskellige receptorer på kroppens celler. De menneskelige østrogener binder sig groft sagt til alfareceptorer, der er hyppigst forekommende i brystvæv og ovarievæv. Planteøstrogenerne binder sig derimod til betareceptorer, og kan have en beskyttende og knogleopbyggende effekt. Planteøstrogen stammer, som navnet antyder, fra planter og frø, og rødkløver hører til blandt de mest planteøstrogenrige afgrøder.

Jeg kørte således oplivet hjemad i overbevisningen om, at vi i fremtiden vil opleve flere ildsjæle som Michael og Henrik og dermed også opleve anerkendelse af flere af naturens naturlige afgrøder til afbalancering af indre, kropslige balancer og optimering af sundheden. Behøver jeg at sige, at jeg allerede er i fuld gang med at tage den økologiske, fermenterede rødkløverekstrakt.

OBS! produktionsformen er siden studierne blevet optimeret og ekstraktet mere koncentreret, så der anbefales cirka 1 dl rødkløverekstrakt de første uger, når generne er mindsket, kan du forsøge dig med cirka 60 ml.

Referencer:
”A systematic review and meta-analysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women”; Max Norman Tandrup Lambert, Lin Meng Hu, Per Bendix Jeppesen; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 3, 1 Sept. 2017, Pp 801–811
Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial”; Max Norman Tandrup Lambert,  Catrine Bundgaard Thybo,  Simon Lykkeboe, Lars Melholt Rasmussen,  Xavier Frette,  Lars Porskjær Christensen, Per Bendix Jeppesen; The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 3, 1 Sept. 2017, Pp 909–920

Du kan læse mere om rødkløverekstrakt og sunde knogler HER
Du kan læse mere om, hvordan du undgår hedeture i overgangsalderen HER
Du kan læse mere om hormoner og osteopati HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.