Sådan får du stærke mitokondrier og mere energi

11 feb, 2022 | Viden og Forskning

Du går rundt med millioner af bittesmå ovale energiproducerende organeller indeni dine celler. De har kæmpestor indflydelse på, om du er segnefærdig af træthed eller bobler af energi. Mitokondrier hedder de, og de er dine cellers mikroskopiske energifabrikker. Næsten alt i din livsstil påvirker dem på godt og ondt, og hvis du knækker koden til at få dem til at fusionere, altså koble sig sammen, sidder du med et godt våben på hånden, hvis du kæmper mod træthed. Omvendt gælder det om at vænne sig af med de ting, der får mitokondrierne til at fissionere, det vil sige spalte sig og blive mere ineffektive.

Staerke mitokondrier og mere energi

De fleste af os vil gerne have mere energi, og derfor kan du herunder læse, hvilke faktorer, der kan reducere mitokondriernes energiproducerende aktivitet, og hvad du vil kunne gøre for at fyre op under din krops energiproduktion.

Der er fundet en række parametre, der viser sig at kunne overbelaste vores sarte og energiproducerende mitokondrier. Det er blandt andet:

  1. Stress kan betegnes som en ny folkesygdom, og indenfor de senere år har forskningen indenfor området taget fart. Særligt i hvilken grad vores energiproducerende mitokondrier reagerer på stress, har haft forskernes interesse. Stress kan belaste kroppens mitokondrier og kan føre til udtrætning, tidlig aldring og øget gen ekspression. Det betyder, at en eventuel genetisk disposition for sygdom, som vi i princippet alle har, kommer til udtryk. Fordi du er genetisk disponeret, betyder det ikke nødvendigvis, at du får sygdommen. Det afhænger af det miljø og de påvirkninger dine celler udsættes for.
  2. Metabolisk ”overforsyning”, eller mere specifikt overspisning, kan føre til mitokondrie-toksicitet. Det handler i særlig grad om indtag af for store mængder sukker og andre kulhydrater samt fedt, der kan føre til overbelastning.
  3. Mangel på motion
  4. Nedsat afgiftningsevne
  5. Dårlig nattesøvn

Disse tiltag kan bevare din krops energiproduktion:

1. Spis mindre og bedre

2. Undgå sukker, hvidt brød og raffinerede planteolier. Spis i stedet flere grønsager og gode fedtsyrer, herunder omega 3 (fx. Nordfolk omega 3)

3. Spis dine tre måltider imellem kl 07 og 19

4. Suppler med food state vitamin- og mineraltilskud af høj kvalitet samt eventuelt CoQ10

5. Find de tiltag, der virker afstressende for dig

6. Dyrk motion eller få dig rørt hver dag, sollyset og den friske luft gør dig og dine mitokondrier godt

7. Sov godt i mindst 7 timer

Nedsat mitokondriefunktion forbindes også med hjernedegenerative tilstande som for eksempel Alzheimers sygdom. Det er blevet anslået, at cirka 20-22% af alle tilfælde af Alzheimers sygdom ville kunne forebygges via velfungerende mitokondrier samt daglig fysisk aktivitet. Fysisk inaktivitet og stillesiddende adfærd er en bombe under vores sundhed og påvirker de vigtige mitokondrier negativt. Dette kan forklares med, at fysisk inaktivitet fremmer metabolisk stress. Du beskytter således ikke bare dine hjerneceller men også dine mitokondrier ved at bevæge dig hver eneste dag.

Mitokondriefunktion er påvirket af en lang række andre sygdomme, der har træthed som fællestræk. Senest er amerikanske forskere kommet på sporet af, at coronavirus nærmest kaprer mitokondrierne og får dem til at fungere dårligere. Mitokondrierne spiller også en vigtig rolle for immunsvaret, men da de også står for vores energiforsyning, er det logisk nok, at lammende træthed er så udtalt som symptom og følgevirkning til covid-19.

Men hvad skal man så gøre for at styrke sine mitokondrier som modgift til træthed? Det har læge Pia Norup erfaring med. I sit arbejde som livsstilslæge har hun i årenes løb haft mere end 1000 klienter og patienter i hænderne. Nogle ønsker rådgivning til at holde sig sunde og raske, andre søger hjælp mod sygdomme, ubalancer og dårlig trivsel. I den sidste gruppe er træthed en uoverskuelig fællesnævner. Nu har hun barslet med en ny bog om emnet, Aldrig mere træt (Politikens Forlag), der blandt andet rummer en komplet energiplan til 4 uger.

Det er for de fleste en god ide at spise mindre brød, ris og pasta, end de fleste danskere normalt gør, og i stedet spise flere grønsager og flere af de gode fedtstoffer. Jeg kan varmt anbefale dig at prøve det af.

Referencer:
Picard M, White K, Turnbull DM. Mitochondrial morphology, topology, and membrane interactions in skeletal muscle: a quantitative three-dimensional electron microscopy study. J Appl Physiol (1985). 2013 Jan 15;114(2):161-71
MartinPicard; “The rise of mitochondria in medicine”; Mitochondrion; Vol. 30, September 2016, Pages 105-116

Her kan du læse mere om bogen Aldrig mere træt 
Her kan du læse mere om den sundeste kur Middelhavskuren
Her kan du læse mere om Sundt fedt
Her kan du læse mere om vitaminer og mineraler

Var du tilfreds med denne artikel Sådan får du stærke mitokondrier og mere energi? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Mit bedste sundhedsråd 2025 – spis flere grønsager

Sunde fibre fra grønsager, frugt og ægte fuldkorn er uden sammenligning dine tarmbakteriers livretter. De spiser, fordøjer og omdanner dem med stor fornøjelse til kortkædede fedtsyrer som for eksempel butyrat, også kendt som smørsyre. Dine tarmbakterier deler således...

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniasaft – blodtryks- og kolesterolsænkende

Aroniabær er blandt de mest antioxidantrige bær, vi kender til. De er ganske enkelt strutsunde og indeholder masser af især helbredsfremmende stoffer som anthocyaniner, flavonoider og polyphenoler. Forbindelser, der også er kendt fra blandt andet røde druer og for at...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!