Sådan undgår du at blive smittet med MRSA bakterien

5 jul, 2014 | Viden og Forskning


De danske myndigheder har vendt det blinde øje til i sagen om den resistente MRSA bakterie. Konsekvensen heraf er, at samtlige svin i konventionelle danske svinebesætninger om få år formodes at være inficerede med MRSA-bakterien.  Svinene bliver ikke syge af bakterien, men det kan vi mennesker blive, hvis vi kommer i kontakt med svinene eller deres ejere. Det værste af det hele er, at på grund af svineproducenternes massive anvendelse af antibiotika, er MRSA bakterien blevet resistent overfor flere typer antibiotika. Det betyder, at de mennesker, der smittes, vanskeligt kan behandles effektivt. Fire danskere er allerede døde af bakterien, som førende professorer og sundhedseksperter mener, vil udgøre en veritabel bombe under hele vores sundhedssystem.

Undersøgelser viser, at såvel mennesker, der bor i nærheden af konventionelle svinelandbrug, som mennesker i tætbefolkede byområder er i risiko for at blive smittede. Så vi er alle udsatte, og det viser sig, at bakterier kan smitte fra grise til mennesker men du kan også blive inficeret ved at spise svinekød. Det er ikke alle mennesker, der smittes med MRSA bakterien, der får symptomer, så derfor kan raske smittebærere give smitten videre uden at vide det. Det er særligt svage og syge mennesker, der rammes af symptomer fra bakterien, men også mennesker med sår eller skader inficeres lettere. Desværre tager myndighederne og fødevareministeren større hensyn til bruttonationalprodukt, omsætning og eksport end til folkesundheden. I Norge har man taget konsekvensen af den farlige bakterie, fundet frem til hvilke svinehold, der var inficerede, slået dem ned og erstattet dem med nye. Det har bevirket, at man nu har overblik over omfang og antal inficerede grise. Danske myndigheder har efter min mening ikke udvist rettidig omhu i relation til behandling af den omfattende sundhedsrisiko, som MRSA bakterien udgør. Tværtimod har man forsøgt at fortie såvel omfanget af inficerede svinebesætninger, alvorligheden af MRSA infektioner samt undladt at oplyse om dødsfald forårsaget af MRSA bakterien. Det er dybt alvorligt og særdeles betænkeligt. Bakterien er nu så udbredt i danske, konventionelle svinebesætninger, at de økonomiske konsekvenser ved samme tiltag som iværksat i Norge, vil være uoverskuelige. Igen er det folkesundheden og den almindelige dansker, der står som tabere, og landbruget og monetære interesser, der prioriteres.

Der er få men enkle råd du kan følge, hvis du vil undgå at blive syg af MRSA bakterien:

1.       Styrk dit immunforsvar ved at spise økologiske grønsager, krydderurter, bær, frugt samt en multivitamin-mineralpille hver dag af høj kvalitet.

2.       Styrk din tarmflora ved at spise masser af mælkesyrebakterier, eksempelvis gennem velsyrnede yoghurter som fx Acido, mælkesyregærede grønsager, Kefir eller hjemmelavet yoghurt. Du kan supplere med en tsk. antibakteriel Manuka honning hver dag.

3.       Hold en god køkkenhygiejne, vask ofte hænder, desinficer knive og spækbrætter og skift karklud hyppigt.  

4.       Undgå så vidt muligt svinekød. Vælg i stedet andre former for økologisk kød, når du skal have kød på bordet og gennemsteg det altid.

5.       Lad være med at besøge svinestalde og undlad at klappe grise.

Du kan læse mere om MRSA bakterien HER                                                                                                                 

Du kan få opskriften på hjemmelavet yoghurt HER

Du kan læse mere om antibakteriel Manuka honning HER 

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!