Sådan undgår du salmonella

Forsiden Viden og Forskning Saadan undgaar du salmonella. Lige nu oplever vi det stoerste udbrud af salmonella i Danmark i mange aar. Det handler om, at en eller flere foedevarer er blevet inficeret med salmonella

     2
Saadan undgaar du salmonella

Sådan undgår du salmonella. Lige nu oplever vi det største udbrud af salmonella i Danmark i mange år. Det handler om, at en eller flere fødevarer er blevet inficeret med salmonella bakterier, sandsynligvis fersk svinekød. Spiser du disse inficerede fødevarer, så kan du blive syg. Diagnosen salmonellaforgiftning stilles via en afføringsprøve. De hyppigste symptomer på salmonellainfektion er:

  • diarre
  • mavesmerter
  • kvalme og opkast.
  • I svære tilfælde kan infektionen også gi’ hovedpine og feber.

Sådan kan du forebygge salmonellainfektion:
• Oprethold altid en god køkkenhygiejne. Hold kød og grønsager adskilt og rengør spækbrædt, kniv og hænder grundigt
• Opvarm råvaren. Det vil sige, at du skal stege, koge eller bage fødevaren. Salmonella tåler ikke varme over lang tid, så gennemsteg dine frikadeller etc.
• Opbevar råvaren, særligt kødet, adskilt og i køleskab, der er tilstrækkeligt koldt
• Undgå at spise rå æg og upasteuriseret mælk, hvis du er på rejse
• Vask hænder efter du har været på toilettet, efter kontakt med dyr og før madlavning

Er du blevet syg, så er det væsentligt at holde en høj hygiejnestandard, vask hænder og vær opmærksom på, at din afføring kan smitte i et stykke tid efter at du har været syg. Tilstanden kan føre til akut væskemangel, og derfor er det væsentligt at drikke masser af vand. Sodavand og andre læskedrikke skal undgås ved en salmonellainfektion, da det kan forværre diareen. Derimod kan der indtages elektrolytpulver (apoteket) ved tegn på væskemangel. Det kan ligeledes for nogle være en fordel at indtage mælkesyrebakterier i en periode efter sygdommen. Det kan være i form af en velsyrnet yoghurt som Acido eller hjemmelavet yoghurt, kefir, Bone broth, fermenterede grønsager eller i form af probiotika på kapsler som fx Udo’s probiotika eller Pure Biotic.

Tidligere var kyllinger en hyppig kilde til salmonellainfektioner. I Danmark har vi gjort et stort stykke arbejde for at gøre vores kyllinger salmonellafri, og det er lykkes med det danske fjerkræ. Derfor kan det virkelig undre, at de store supermarkedskæder primært importerer fjerkræ fra store fjerkræfarme, hvor de konventionelle kyllinger fodres med GMO soja, og hvor der er salmonella i ni ud af ti pakker kylling. Det bedste du kan gøre er at købe økologiske kyllinger eller økologisk svinekød, hvis du spiser svinekød. Eksempelvis får økologiske kyllinger økologisk mad, der ikke indeholder GMO soja (genmodificeret soja), der anvendes i stor stil som konventionelt dyrefoder, fordi det får dyrene til at vokse hurtigere. De må heller ikke ikke indeholde rester af antibiotika eller anden medicin, der også anvendes i det konventionelle landbrug. 95% af en økologisk kyllings mad skal således være økologisk. Af samme årsag vokser økologiske kyllinger langsommere, og det vil sige, at de lever længere end de konventionelle. Derfor; spis mindre kød og vælg det økologiske, hver gang.

Du kan læse mere om økologi HER
Du kan finde opskriften på Bone Broth med kylling HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER