Sådan undgår du salmonella

1 dec, 2018 | Viden og Forskning

Sådan undgår du salmonella. Lige nu oplever vi det største udbrud af salmonella i Danmark i mange år. Det handler om, at en eller flere fødevarer er blevet inficeret med salmonella bakterier, sandsynligvis fersk svinekød. Spiser du disse inficerede fødevarer, så kan du blive syg. Diagnosen salmonellaforgiftning stilles via en afføringsprøve. De hyppigste symptomer på salmonellainfektion er:

  • diarre
  • mavesmerter
  • kvalme og opkast.
  • I svære tilfælde kan infektionen også gi’ hovedpine og feber.

Sådan kan du forebygge salmonellainfektion:
• Oprethold altid en god køkkenhygiejne. Hold kød og grønsager adskilt og rengør spækbrædt, kniv og hænder grundigt
• Opvarm råvaren. Det vil sige, at du skal stege, koge eller bage fødevaren. Salmonella tåler ikke varme over lang tid, så gennemsteg dine frikadeller etc.
• Opbevar råvaren, særligt kødet, adskilt og i køleskab, der er tilstrækkeligt koldt
• Undgå at spise rå æg og upasteuriseret mælk, hvis du er på rejse
• Vask hænder efter du har været på toilettet, efter kontakt med dyr og før madlavning

Er du blevet syg, så er det væsentligt at holde en høj hygiejnestandard, vask hænder og vær opmærksom på, at din afføring kan smitte i et stykke tid efter at du har været syg. Tilstanden kan føre til akut væskemangel, og derfor er det væsentligt at drikke masser af vand. Sodavand og andre læskedrikke skal undgås ved en salmonellainfektion, da det kan forværre diareen. Derimod kan der indtages elektrolytpulver (apoteket) ved tegn på væskemangel. Det kan ligeledes for nogle være en fordel at indtage mælkesyrebakterier i en periode efter sygdommen. Det kan være i form af en velsyrnet yoghurt som Acido eller hjemmelavet yoghurt, kefir, Bone broth, fermenterede grønsager eller i form af probiotika på kapsler som fx Udo’s probiotika eller Pure Biotic.

Tidligere var kyllinger en hyppig kilde til salmonellainfektioner. I Danmark har vi gjort et stort stykke arbejde for at gøre vores kyllinger salmonellafri, og det er lykkes med det danske fjerkræ. Derfor kan det virkelig undre, at de store supermarkedskæder primært importerer fjerkræ fra store fjerkræfarme, hvor de konventionelle kyllinger fodres med GMO soja, og hvor der er salmonella i ni ud af ti pakker kylling. Det bedste du kan gøre er at købe økologiske kyllinger eller økologisk svinekød, hvis du spiser svinekød. Eksempelvis får økologiske kyllinger økologisk mad, der ikke indeholder GMO soja (genmodificeret soja), der anvendes i stor stil som konventionelt dyrefoder, fordi det får dyrene til at vokse hurtigere. De må heller ikke ikke indeholde rester af antibiotika eller anden medicin, der også anvendes i det konventionelle landbrug. 95% af en økologisk kyllings mad skal således være økologisk. Af samme årsag vokser økologiske kyllinger langsommere, og det vil sige, at de lever længere end de konventionelle. Derfor; spis mindre kød og vælg det økologiske, hver gang.

Du kan læse mere om økologi HER
Du kan finde opskriften på Bone Broth med kylling HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!