Screening for Brystkræft – Nu Til Genovervejelse i Sundhedsstyrelsen!
Nyhed! Sundhedsstyrelsen genovervejer information om national mammografiscreening.
Madforlivet nyhedsbrev bragte i sin martsudgave en omtale af læge Peter Gøtchzes bog ”Mammography Screening; Truth, Lies and Controversy ”. Peter Gøtchze er leder af det nordiske Cochrane Center, og hans bog retter en sønderlemmende kritik mod Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, der ifølge Gøtchze har fået indført det statslige mammografiscreenings program på et forkert grundlag.
Sundhedsstyrelsen meddeler i dag, at man nu – efter længere tids kritik af mammografiscreeningerne – vil indkalde til et møde om den informationsfolder, der uddeles i forbindelse med tilbuddet. Adskillige forskere fra såvel ind- som udland har netop gjort opmærksom på, at danske kvinder fejlinformeres.
Beslutningen om at indføre mammografiscreeninger blev blandt andet gennemført ud fra oplysninger om, at de vil kunne nedbringe antallet af dødsfald på grund af brystkræft med 30 procent. Ifølge Cochrane resultaterne vil det nationale screeningsprogram højst redde en ud af to tusinde kvinder. Det svarer til 0,05. Det må siges at være et ganske andet grundlag. Når det så tages i betragtning, at ti kvinder ud af to tusinde vil modtage diagnosen brystkræft, hvor der ifølge Gøtzche er tale om en tilstand, der højst sandsynligt vil gå i sig selv igen, betyder det, at ti gange flere kvinder end programmet redder, vil blive fejlagtigt diagnosticeret.
I Norge og England har man valgt – på baggrund af den voldsomme debat på området – at nedsætte uvildige ekspertudvalg til en kulegravning af det videnskabelige materiale, der ligger til grund for beslutningen om indførelse af de nationale screeninger. Det gør man ikke i Danmark, og det falder adskillige forskere på området for brystet.
Peter Gøtchze er fortørnet over, at danske kvinder forholdes væsentlige informationer om de risici, der er involveret ved at få foretaget mammografiscreening. Ligeledes finder han det uhørt, at vi ikke oplyses om de reelle tal i relation til, hvor mange liv, der reddes. Cochrane Centrets resultater, som Gøtchzes bog er baseret på, er funderet på en gennemgang af 12 års forskningsresultater på området.
Læs min omtale af Peter Gøtchzes bog her eller bestil den på Amazon.co.uk her.