Seneste nyt om kaffe og kolesterol

23 jun, 2021 | Viden og Forskning

Vi hører til blandt verdens allermest kaffedrikkende folkefærd, og de fleste af os nyder en eller to kopper god kaffe. Om man tåler kaffe, afhænger af den enkeltes gener og niveauer af leverenzymer. Verdens første kaffegenetiske undersøgelser har vist, at drikker man seks eller flere kopper kaffe om dagen, så kan det få mængden af fedtstoffer i blodet til at stige betragteligt og dermed øge risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme. Undersøgelsen er foretaget på det australske University of South Australia.

De australske forskere undersøgte en række menneskers genetiske dispositioner og kædede disse sammen med deres selvrapporterede kaffeindtag og så deres plasmalipidprofiler (kolesterol og fedt i blodet). Et højt kaffeforbrug bidrog direkte til en negativ lipidprofil. Det betyder, at jo mere kaffe du drikker, des større er din risiko for, ifølge forskerne, at udvikle hjertekarsygdomme.

Det er blandt andet kaffebønnernes indhold af det kolesterolforhøjende stof cafestol, der mistænkes for at forårsage disse stigninger i fedtstofferne i blodet. Cafestol filtreres fra i filterkaffe og instant kaffe, men forekommer derimod i høj grad i stempelkandekaffe, tyrkisk, svensk og græsk kaffe. Det findes også, men i mindre grad, i den barista kaffe, der serveres på mange af landets cafeer.

Anden forskning fra Københavns Universitet viser tilsvarende, at det er sundere at drikke gammeldags filterkaffe fremfor stempelkandekaffe eller espresso. Det skyldes jf. denne forskning såvel cafestol, men også kaffes indhold af acrylamider diterpener og kahweol. Disse kan ligesom cafestol øge kolesterolniveauerne, hvis du drikker mere end to kopper kaffe dagligt.

Hjertekarsygdomme udgør den største dødsårsag globalt set, og såfremt nogle af disse dødsfald vil kunne afhjælpes ved at vi drikker filterkaffe og mindre kaffe generelt, så kan det vel være en effektiv forebyggende vej.

Selvom nogle forskningsreultater peger på, at en til to kopper kaffe dagligt til en vis grad kan forebygge sygdom, så kan kaffedrikning medføre potentielle risici, i særlig grad på grund af kaffes høje koffeinindhold. For eksempel kan kaffe midlertidigt hæve blodtrykket, ligesom et højt indtag af stempelkandekaffe, kogekaffe eller ufiltreret kaffe forbindes med en stigning i kolesterolniveauet. kvinder, der er gravide, ammer eller prøver at blive gravide, skal være forsigtige med indtag af koffein.

Du kan undgå hovedparten af ulemperne ved kaffe, hvis du drikker økologisk filterkaffe i stedet for stempelkandekaffe, kogekaffe eller espresso, idet hovedparten af stofferne filtreres fra, når du laver gammeldags kaffe igennem et filter eller anvender en aero press. samt nøjes med at nyde en, max to daglige, gode kopper frisk, økologisk filterkaffe.

Referencer: Coffee consumption and all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis by potential modifiers”; May 2019, European Journal of Epidemiology 34(1):1-22
Ang Zhou, Elina Hyppönen. Habitual coffee intake and plasma lipid profile: Evidence from UK Biobank. Clinical Nutrition, 2021; DOI: 10.1016/j.clnu.2020.12.042

Her kan du læse artiklen Pas på med vitaminpiller og kaffe samtidigt
Her kan du læse mere om kaffe Drik kaffe, det kan være livsforlængende
Her kan du læse mere om aero press – en genial kaffemaskine

Var du tilfreds med denne artikel Seneste nyt om kaffe og kolesterol? Så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Ti Gode Råd Til En Sundere Lever

Leveren er et af vores vigtigste organer. Mange ved alt for lidt om alt det gode leveren gør for os – døgnets 24 timer. Leveren filtrerer blandt andet mere end 500 liter blod i døgnet, den består af mere end 350 milliarder celler og er kroppens næststørste organ med...

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Hvor meget D-vitamin skal vi have?

Læs herunder en uddybende forklaring fra Jens-Erik Beck Jensen, overlæge og ansvarlig for Osteoporoseenheden, Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital: ”Spørgsmålet om den rette dosis daglig D-vitamin er komplekst og ikke ens for alle, idet den afhænger af...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!