Skal vi droppe bananer i smoothies?

Forsiden Viden og Forskning Skal vi droppe bananer i smoothies?

     4
Skal vi droppe bananer i smoothies?

Skal vi droppe bananer i smoothies?

Et nyere studie har bragt tvivl om bananer i smoothies er sunde. Det skyldes, at enzymet PPO, der også findes i bananer, kan hæmme optaget af sunde flavonoider fra andre af smoothiens ingredienser som bær, frugt eller grønsager.

PPO’er kan hæmme optagelsen af flavonoider

Studiet har vist, at enzymet PPO (polyphenol oxidase), der findes i bananer, avocado og en lang række andre grønsager og frugter, kan forhindre kroppens optagelse af flavonoider fra de andre ingredienser i smoothien som for eksempel bær, frugt eller grønsager. Flavonoider er stoffer, der findes i planter, grønsager og frugt, og de kan have antioxidativ effekt i kroppen.

PPO (polyphenol oxidase) findes i en række frugter og grønsager, og det ser altså ud til, at de kan påvirke tilgængeligheden af flavonoider før og efter indtagelse. men der manes til besindighed, og der skal helt sikkert flere studier til, før vi kan kortlægge dette enzyms indvirkning på optaget, også i andre sammenhænge.

Bananer har været de mest udskældte PPO-rige råvarer, men som sagt findes PPO helt naturligt i en lang række frugt og grønsager, og deres funktion er helt enkelt at hæmme iltning eller oxidation i råvaren. Derfor manes der nu til besindighed, indtil vi ved mere og har flere studier at bygge vores viden på.

Kan vi spise grønne bananer i stedet?

De fleste af os kan godt lide bananer. De er bløde, de er søde, og de mætter godt og er lette at spise, men de grønne, umodne bananer kan måske være sundere at spise.

Når man høster bananer, så er de som regel grønne, og så modner bananer undervejs, når de transporteres til supermarkedet. Grønne bananer er mere bitre, mindre søde i smagen og hårdere i konsistensen, men de gode nyheder er, at de grønne bananer indeholder mindre PPO end de modne gule, OG derudover indeholder grønne bananer også det, der kaldes resistent stivelse. Når bananerne modnes, omdannes stivelsen til sukker.

Cirka 80% af stivelsen i grønne bananer er resistent stivelse, som ikke fordøjes i tyndtarmen. De betegnes ofte som fibre, og de er sunde, både ifht blodsukkerbalancen, me også ifht tarmens mikrobiota. Grønne bananer hjælper også med bedre blodsukkerbalance. Bananer mister imidlertid deres indhold af resistent stivelse i takt med, at de modnes.

Næring til tarmens mikrober

Grønne bananer er en god kilde til pektin, der er en kostfibertype, som giver hurtig mæthed, men som også kan agere som næring for tarmens mikrober. Den resistente stivelse og fibrene i grønne bananer har en slags præbiotisk effekt, så de fodrer tarmbakterierne og fremmer dannelsen af den vigtigste fedtsyre i din tarm, nemlig smørsyre eller butyrat. Når du spiser grønne bananer kan du dermed hjælpe dine tarmbakterier med at holde sig sunde og mangfoldige. Pektinen og den resistente stivelse nedbrydes, når bananer modnes.

Måske skal vi vænne os til at lave grønne smoothies, hvor vi tilsætteer avocado i stedet for banan? Du kan finde opskrifter herunder.

Referencer: Javier I. Ottaviani, Reedmond Y. Fong, Gunter G. C. Kuhnle, Alan Crozier, Hagen Schroetera and Catherine Kwik-Uribea et al.; ”Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study”; Food Funct., 2023,14, 8217-8228
Zhang S.; “Recent Advances of Polyphenol Oxidases in Plants”; Molecules. 2023 Feb 25;28(5):2158.
Wikiera A, Irla M, Mika M.; “Prozdrowotne właściwości pektyn [Health-promoting properties of pectin]. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2014 Jan 2;68:590-6.
Birt DF, Boylston T, Hendrich S, Jane JL, Hollis J, Li L, McClelland J, Moore S, Phillips GJ, Rowling M, Schalinske K, Scott MP, Whitley EM.; “Resistant starch: promise for improving human health.”; Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):587-601.
Willis HJ, Eldridge AL, Beiseigel J, Thomas W, Slavin JL;.” Greater satiety response with resistant starch and corn bran in human subjects”; Nutr Res. 2009 Feb;29(2):100-5.
DeMartino P, Cockburn DW.; “Resistant starch: impact on the gut microbiome and health”; Curr Opin Biotechnol. 2020 Feb;61:66-71.

Her kan du læse mere om Blodsukkerbalance og grønne bananer

Var du tilfreds med denne artikel Skal vi droppe bananer i smoothies? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.