Slip søvntyvene

13 jan, 2019 | Viden og Forskning

Slip søvntyvene.

Rigtig mange danskere oplever problemer med at sove godt, og en dårlig eller utilstrækkelig nattesøvn kan ikke blot påvirke vores koncentrationsevne, dømmekraft og reaktionstid, men også have indflydelse på vores madvalg. Er du træt og uoplagt er du nemlig mere tilbøjelig til at vælge sukkerrige og fede madvarer, end hvis du er veludhvilet. En god nats søvn er et underkendt sundhedsparameter, for kvaliteten af din nattesøvn har stor sundhedsmæssig betydning.

Stress og andre forstyrrende faktorer

Der er mange faktorer, der potentielt kan forstyrre nattesøvnen. Stress er en af de hyppigste. Mange af os kender til at ligge og spekulere og bekymre sig uden at kunne falde i søvn. I perioder med store udfordringer kan det derfor være en god idé at skrive ned, hvordan du oplever situationen. At skrive sine tanker ned, bedrer ofte nattesøvnen, fordi tankerne flyttes fra hjerne til papir.

Det kan muligvis også blive mere klart, hvad du oplever som den primære årsag til problemet, og hvilke løsningsmuligheder der er. Ofte kan det hjælpe til at anskue problematikken mere klart. Selv ganske korte stunder med stilhed eller afslapning i løbet af dagen, kan også hjælpe til større klarhed. Vær opmærksom på, at en bivirkning ved flere typer medicin kan være netop – søvnløshed.

Gode idéer til at eliminere søvntyvene

Det er en god ide først og fremmest at gå i seng cirka på samme tid hver dag og stå op cirka på samme tid hver morgen. Luft godt ud i soveværelset, før du skal sove og undgå de hyppigste søvntyve:

1. Koffein. Kaffe, te, cola eller de mange andre koffeinholdige drikke, der kan friste i dagligdagen, er de værste søvntyve. Det tager lang tid at udskille koffein. Halveringstiden for koffein i leveren hos raske voksne er cirka 5 timer. Halveringstiden er et udtryk for den tid, det tager kroppen at eliminere halvdelen af den samlede mængde koffein. Begræns derfor kaffedrikningen og drik dagens sidste kop før kl. 14. Det giver bedre søvn og potentiale.

2. Tobak. Nikotin er en velkendt stimulans, men mindre velkendt er det, at den kan forårsage dårlig søvn. Nikotin hæver blodtrykket og øger hjerterytmen. På alle måder er det en god idé at kvitte tobakken, og i særlig grad lige før sengetid.

3. Alkohol. Alkohol undertrykker nervesystemet. Vi er givetvis mange, der har oplevet at kunne falde bedre i søvn efter at have drukket et glas rødvin. Alkohol påvirker søvnkvaliteten i svær grad, for det hæmmer vigtige søvnfaser. Alkohol menes at være årsag til op mod 10% af alle kroniske søvnlidelser, idet alkohol også forårsager hyppigere opvågninger i løbet af natten. Bare et enkelt glas vin kan forstyrre søvnen.

4. Manglende motion. Jævnlig motion fremmer en god søvn. Vi falder hurtigere i søvn, hvis vi har rørt os, og vågner færre gange i løbet af natten. Studier viser, at motion har større betydning for ældres søvnkvalitet end for yngres men fremmer hos alle en god og dyb søvn. Det kan dog ikke anbefales at motionere indenfor 2 timer før sengetid, for så kan det være vanskeligt at falde til ro.

Var du tilfreds med denne artikel Slip søvntyvene? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.