Smør eller Kærgården?

9 okt, 2013 | Viden og Forskning

I går, tirsdag den 8. oktober, tonede Christian Bitz og Arne Astrup frem på Danmarks Radios tv flade med ambitionen om at fjerne danskernes fedtforvirring.  Programmet virkede lige modsat. Udsendelsen bidrog til en om muligt endnu større forvirring på fedtområdet. Ja, jeg må indrømme, at jeg tabte underkæben, da professoren og hans elev lystigt konkluderede, at Kærgården var det sundeste fedt at spise!!!! Og så var det ikke engang en joke…  

Flerumættede fedtsyrer, bedre kendt som omega 3 og omega 6 indtages bedst i uspoleret og naturlig form. Disse fedtsyrer er sarte og tåler ikke hårdhændet behandling og opvarmning. Rapsolie, der anvendes i fremstillingen af smørbare blandingsprodukter som Kærgården med mere, indeholder mellem 25 og 28%  flerumættet fedt. Disse flerumættede fedtsyrer tåler, som det også fremgår af tv-udsendelsen, IKKE opvarmning. Christian Bitz udtaler om vegetabilske olier: ” De indeholder nemlig en del flerumættede fedtsyrer, som i værste fald kan omdannes til skadelige stoffer ved stegning”. Der blev i udsendelsen ikke stillet et eneste kritisk spørgsmål til, hvordan den sarte rapsolie pludselig var blevet farve- og smagsløs, og om det kan have en betydning for den sundhedsmæssige kvalitet, at den raffineres ved temperaturer over 200 grader og forarbejdes til et semi-fast smørbart produkt?

Det er denne uhensigtsmæssige og ukritiske forarbejdning af vores sarte vegetabilske planteolier, der reducerer og ødelægger de naturligt forekommende flerumættede fedtsyrer. De er i uforarbejdet form sunde og livsnødvendige for os, men i ødelagt og raffineret form, usunde. Hvordan programmet således med den ene hånd kan fortælle os, at flerumættet fedt IKKE tåler opvarmning, og med den anden hånd konkludere, at smørbare blandingsprodukter er sundest, får i den grad stå hen i det uvisse.

Tue Drachmann fra DTU publicerede i 2012 sin PhD forskning indenfor fedtstoffer med den overraskende konklusion, at det kan være mere skadeligt at spise monoumættede fedtsyrer som for eksempel fra rapsolie, end at spise mættet fedt fra eksempelvis smør. Hvorfor fik denne banebrydende forskning, der iøvrigt bakkes op af lignende udenlandsk forskning, ikke plads i gårdsdagens udsendelse?

Er dette mon en ny margarinesag? 

Det må jeg indrømme, at jeg tænkte ved mig selv. Vil vi om 25 år se tilbage på anbefalingerne af smørbare produkter på samme måde, som vi idag ser tilbage på margarinesagen? Muligvis, men der er blot en stor og afgørende forskel fra dengang i 60’erne, da det lykkedes at overbevise danskerne om, at den dødsensfarlige margarine var sundere end smør. Det er, at vi danskere er blevet langt mere kritiske og oplyste. Ikke alene kritiske med hvad vi putter i munden, men også kritiske i forhold til professorers og Fødevarestyrelsers udsagn.  

Danske forbrugere vil gerne leve sundt og vil gerne have uvildige og velunderbyggede informationer om sund mad. Derfor er det beskæmmende, at vi gang på gang skal opleve, at såvel Fødevarestyrelse som tv-programmer tilsidesætter velunderbygget forskning til fordel for forenklede og decideret forkerte udsagn. Dagsordenen kan vi kun gisne om, men ud fra gårdsdagens udsendelse og de nyligt publicerede officielle kostanbefalinger, må jeg personligt konkludere, at det ikke er varetagelsen af danskernes sundhed, der lader til at ligge hverken professorer eller Fødevarestyrelse på sinde. Desværre. Derfor er der kun en ting, du som forbruger kan gøre, mens vi venter på et uvildigt sundhedsråd til varetagelse af denne væsentlige opgave; Tag ansvar for din egen sundhed, sæt dig ind i fedtproblematikken, vælg uforarbejdede og naturlige olier samt gammeldags kærnet smør og brug i det hele taget din sunde fornuft, når du skal vælge, hvad du putter i munden.

Du kan læse mere om sundt fedt HER

Du kan se en tv-udsendelse, hvor jeg fortæller om sundt fedt HER.

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!