Smør eller Kærgården?
I går, tirsdag den 8. oktober, tonede Christian Bitz og Arne Astrup frem på Danmarks Radios tv flade med ambitionen om at fjerne danskernes fedtforvirring. Programmet virkede lige modsat. Udsendelsen bidrog til en om muligt endnu større forvirring på fedtområdet. Ja, jeg må indrømme, at jeg tabte underkæben, da professoren og hans elev lystigt konkluderede, at Kærgården var det sundeste fedt at spise!!!! Og så var det ikke engang en joke…
Flerumættede fedtsyrer, bedre kendt som omega 3 og omega 6 indtages bedst i uspoleret og naturlig form. Disse fedtsyrer er sarte og tåler ikke hårdhændet behandling og opvarmning. Rapsolie, der anvendes i fremstillingen af smørbare blandingsprodukter som Kærgården med mere, indeholder mellem 25 og 28% flerumættet fedt. Disse flerumættede fedtsyrer tåler, som det også fremgår af tv-udsendelsen, IKKE opvarmning. Christian Bitz udtaler om vegetabilske olier: ” De indeholder nemlig en del flerumættede fedtsyrer, som i værste fald kan omdannes til skadelige stoffer ved stegning”. Der blev i udsendelsen ikke stillet et eneste kritisk spørgsmål til, hvordan den sarte rapsolie pludselig var blevet farve- og smagsløs, og om det kan have en betydning for den sundhedsmæssige kvalitet, at den raffineres ved temperaturer over 200 grader og forarbejdes til et semi-fast smørbart produkt?
Det er denne uhensigtsmæssige og ukritiske forarbejdning af vores sarte vegetabilske planteolier, der reducerer og ødelægger de naturligt forekommende flerumættede fedtsyrer. De er i uforarbejdet form sunde og livsnødvendige for os, men i ødelagt og raffineret form, usunde. Hvordan programmet således med den ene hånd kan fortælle os, at flerumættet fedt IKKE tåler opvarmning, og med den anden hånd konkludere, at smørbare blandingsprodukter er sundest, får i den grad stå hen i det uvisse.
Tue Drachmann fra DTU publicerede i 2012 sin PhD forskning indenfor fedtstoffer med den overraskende konklusion, at det kan være mere skadeligt at spise monoumættede fedtsyrer som for eksempel fra rapsolie, end at spise mættet fedt fra eksempelvis smør. Hvorfor fik denne banebrydende forskning, der iøvrigt bakkes op af lignende udenlandsk forskning, ikke plads i gårdsdagens udsendelse?
Er dette mon en ny margarinesag?
Det må jeg indrømme, at jeg tænkte ved mig selv. Vil vi om 25 år se tilbage på anbefalingerne af smørbare produkter på samme måde, som vi idag ser tilbage på margarinesagen? Muligvis, men der er blot en stor og afgørende forskel fra dengang i 60’erne, da det lykkedes at overbevise danskerne om, at den dødsensfarlige margarine var sundere end smør. Det er, at vi danskere er blevet langt mere kritiske og oplyste. Ikke alene kritiske med hvad vi putter i munden, men også kritiske i forhold til professorers og Fødevarestyrelsers udsagn.
Danske forbrugere vil gerne leve sundt og vil gerne have uvildige og velunderbyggede informationer om sund mad. Derfor er det beskæmmende, at vi gang på gang skal opleve, at såvel Fødevarestyrelse som tv-programmer tilsidesætter velunderbygget forskning til fordel for forenklede og decideret forkerte udsagn. Dagsordenen kan vi kun gisne om, men ud fra gårdsdagens udsendelse og de nyligt publicerede officielle kostanbefalinger, må jeg personligt konkludere, at det ikke er varetagelsen af danskernes sundhed, der lader til at ligge hverken professorer eller Fødevarestyrelse på sinde. Desværre. Derfor er der kun en ting, du som forbruger kan gøre, mens vi venter på et uvildigt sundhedsråd til varetagelse af denne væsentlige opgave; Tag ansvar for din egen sundhed, sæt dig ind i fedtproblematikken, vælg uforarbejdede og naturlige olier samt gammeldags kærnet smør og brug i det hele taget din sunde fornuft, når du skal vælge, hvad du putter i munden.
Du kan læse mere om sundt fedt HER
Du kan se en tv-udsendelse, hvor jeg fortæller om sundt fedt HER.
Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.