Søvn, børn og trivsel

15 sep, 2019 | Viden og Forskning

Søvn, børn og trivsel. Børns søvn påvirker deres trivsel –  og omvendt, Det kommer nok bag på de færreste, at søvnen har betydning for vores trivsel. Tænk bare på, hvor irritabel man kan være, hvis man ikke har fået sin nattesøvn. Alligevel er det desværre sådan, at mange børn i dag ikke sover nok, og det kan påvirke deres trivsel i en negativ retning.

Mobiltelefonen spiller ligeledes en rolle for børn og unges søvnvaner, og det kan være en rigtig god ide at få mobiltelefonen ud af det værelse, hvor der skal soves.

En forskergruppe har fulgt en række australske børn i en årrække fra børnehavealderen og op til lige omkring teenagealderen, og deres undersøgelser viser, at søvnproblemer og psykiske problemer hænger sammen. Børn, som havde svært ved at falde i søvn eller som vågnede i løbet af natten, havde i højere grad både følelsesmæssige og adfærdsmæssige problemer. Det gav for eksempel triste eller bange børn – eller børn, der oftere kom i konflikter med andre. Fra andre undersøgelser ved man også, at dårlig søvn gør børnene dårligere til at indlære og til at huske. At det også kan påvirke barnets humør negativt, fremmer jo desværre også risikoen for, at barnet ender i førnævnte konflikter. Manglende søvn tærer simpelthen på dit overskud og gør det vanskeligt for dig at leve op til dit fulde potentiale, både psykisk og fysisk.

Men forskerne fandt faktisk også, at det omvendte var tilfældet: At børn med dårlig psykisk trivsel eller adfærdsproblemer fik søvnproblemer. Så inden man bare beder børnene om at gå tidligere i seng, kan man altså også med fordel kigge på, om der kan være andre ting, der driller i deres daglige liv.

Sluk computeren
Jeg har i mange år interesseret mig for, hvad der sker i kroppen, når vi sover, herunder melatonins betydning for vores helbred, immunsystem og aldringsproces. Melatonin er et hormonlignende stof, der udskilles under søvnen – og det kræver totalt mørke for at fungere. Selv det mindste lys kan spolere hele nattens melatoninproduktion. De fleste børn har i dag computere, telefoner eller vågelamper på deres værelse, der udsender lys. Det er noget så vigtigt, at disse, herunder også store stationære computere og mobiltelefoner, er helt slukkede om natten, så de ikke forstyrrer søvnen og produktionen af melatonin.

Hvor meget søvn er nok?
Selvom de sikkert selv vil prøve at bilde dig alt andet ind, så skal børn have ret meget søvn.
Børn i skolealderen skal have mellem 10 og 11 timers søvn, og først når de er omkring 13 år kan man sætte det ned med en time. Teenagere er per definition trætte, men det afspejler sig desværre ikke altid i deres nattesøvn. Men selvom man er 17-18 år, skal man altså stadig helst sove 9 timer om natten – uden telefon, computer eller andet lys tændt, vel at mærke.

På sigt kan manglende søvn medvirke til udviklingen af flere alvorlige sygdomme. Så der er al mulig grund til at få etableret en god rytme allerede i barndommen. For øvrigt er søvn ikke bare et problem blandt børn – over halvdelen af den voksne befolkning oplever også enten dagligt eller i perioder, at søvnen ikke bare indfinder sig af sig selv.

Kilde: Quach JL et al: ”Bidirectional Associations Between Child Sleep Problems and internalizing and externalizing Difficulties From Preschool to Early Adolescence”; JAMA Pediatrics 2018;172(2).

Du kan læse mere om vejen til en god nattesøvn HER
Du kan læse, hvor meget søvn du har brug for HER
Du kan læse mere om betydningen af melatonin HER
Du kan læse mere om søvns betydning for din vægt og spisevaner HER
Du kan finde opskriften på den skønneste Sov godt smoothie HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!