Soja – ny forskning om soja

27 apr, 2021 | Viden og Forskning

Vi spiser flere sojabaserede fødevarer end nogensinde set tidligere i historien. Soja indgår i rigtig mange vegetariske og veganske produkter, sojamælk og -yoghurt er blevet populære spiser, proteintilskud er ofte sojabaserede, ligesom de fleste konventionelle husdyr og opdrætsfisk fodres med GMO soja (genmodificeret soja). Langt hovedparten af den soja, der spises og anvendes i Danmark, er i form af GMO-soja og ikke fermenteret soja, og i mængder, kvaliteter og former, som ligger langt fra de udgaver af sojabønnen, som japanerne spiser hver dag. DTU Fødevareinstituttet har på baggrund heraf fundet det nødvendigt at vurdere vores indtag af soja, og den ernæringsmæssige og muligvis sundhedsskadelige effekt – af det stærkt stigende sojaindtag.

Sojabønnen er en af naturens rigeste kilder til isoflavoner og planteøstrogener, blandt andet stoffet genistein. Planteøstrogener er stoffer, der ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Et for højt indtag af for eksempel planteøstrogenet genistein eller andre sojabaserede stoffer, kan potentielt forårsage hormonelle forstyrrelser. Det har erfaringerne vist os gennem mange år, enkelte forskningsresultater har også manet til besindighed i indtaget. Nu viser denne nye rapport fra DTU Fødevareinstituttet, at hvis kød- og mælkeprodukter udskiftes helt med soja-
baserede alternativer i børns kost, kan det medføre alvorlige hormonelle forandringer, der kan komme til udtryk i form af tidlig pubertet, hormonelle kræftformer og fertilitetsproblemer, senere i livet.

Mere end halvdelen af den soja, skandinaviske børn indtager, stammer fra sojabaserede erstatninger for mælkeprodukter. Der er derfor i undersøgelsen blevet fokuseret særligt på børn, gravide – og dermed fostres – forbrug af soja, og de potentielt uønskede sundhedsmæssige konsekvenser heraf.

Vores øvrige indtag af soja fordeler sig på forskellige protein- og køderstatninger indeholdende soja. Mange, der ikke ønsker at spise kød og mælk fra dyr, har erstattet dette indtag med sojaprodukter i en (misforstået) tro på, at soja er sundt og kan forebygge sygdomme. Eller også fordi det er billigt og lettilgængeligt? Problemet er, at vores storforbrug af ufermenteret, GMO soja slet ikke har den samme sygdomsforebyggende effekt som de små mængder fermenteret soja, som japanerne spiser. Faktisk tværtimod. Alt for mange har i alt for mange år lukket øjnene for, at soja er naturens mest potente kilde til østrogenlignende stoffer. Der er derfor i høj grad grund til at udvise forsigtighed i indtaget af sojaprodukter, både alene og blandet i maden, og særligt hvis du har børn eller er gravid.

Præcis denne problematik har Madforlivet skrevet om siden 2008, men først nu finder myndighederne anledning til at mane til besindighed i indtaget. Og dog, for ifølge de nye kostråd, der blev lanceret i januar, skal danskerne til at spise mindre kød og flere bælgfrugter af hensyn til både sundhed og klima. Måske skulle der indføres en bemærkning om, at denne anbefaling ikke gælder soja!!!

Her kan du læse DTU’s rapport Soy intake and possible adverse health effects

Her kan du læse artiklen fra 2008 Viden om soja og sojabønner
Her kan du læse artiklen Er soja sundt?

Var du tilfreds med denne artikel om Soja – ny forskning om soja? så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver uge.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Dine tanker og følelser kan påvirke dig fysisk…

Du kender det sikkert godt, nervøsitet, angst, tristhed eller stress kan ofte mærkes i maven. Udtryk som at have "sommerfugle i maven” eller kvalme og ondt i maven viser os, at der er en tæt forbindelse imellem hele vores tarmsystem, vores tarmmikrobiom og så vores...

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Tarmmikrobiomets konstitution har betydning for kolesteroltallet

Vi mennesker har alle et forskelligt tarmmikrobiom. Trillioner af mikrober bebor vores tarme, og de påvirker ikke kun vores fordøjelse og tarmsundhed, men også vores generelle sundhedstilstand. Ubalance i mikrobiomet kan ligesom øget forekomst af visse mikrober i...

Den bedste blender

Den bedste blender

Jeg får meget ofte spørgsmål om, hvilke pander jeg anvender, og hvilken blender jeg kan anbefale og så videre. Og ja, jeg undersøger da også nøje markedet og mulighederne, før jeg investerer i nyt køkkengrej eller maskiner til madlavningen. Spørgsmålene skyldes...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!