Sov dig slank, følg din cirkadiske rytme

27 dec, 2022 | Viden og Forskning

Sov dig slank, følg din cirkadiske rytme. Alle vores celler er udstyret med et lille biologisk urværk, der regulerer din indre cirkadiske rytme.

Cirkadiske rytmer findes i alle vores celler, såvel hos dyr som hos planter og mennesker. Cirkadiske rytmer er periodiske processer, der regulerer vores døgnrytme, vores hormonbalance og så tænder og slukker de blandt meget andet for vores gener.

Hvad er cirkadiske rytmer?

Cirkadiske rytmer kan også betegnes som små biologiske urværker, der er knyttet til jordens rotation og har afgørende stor betydning for stort set alle sundhedsmæssige aspekter, i allerhøjeste grad også for din vægt.

Dit indre cirkadiske ur fungerer som din interne tidsregulator, men nyere forskning har vist, at disse rytmer også kan have en vægtregulerende effekt. En af forskerne, Satakin Panda, Ph.D., fra Salk Institute for Biological Sciences, fandt, at mus, der spiser indenfor en periode på 12 timer, og undlader at spise i de resterende 12 timer, er slankere og sundere end dem, der spiser samme antal kalorier men over en længere tidsperiode. Dr. Pandas konklusion blev, at intervallet, altså den periode vi spiser indenfor, er lige så vigtig eller vigtigere, end hvad vi spiser.

Det betyder, at du ved at lytte til din indre circadiske rytme og spise, sove og motionere indenfor optimale tidspunkter på døgnet, vil du kunne optimere din sundhed og din vægt. Ved at spise indenfor en periode på 12 timer, eksempelvis imellem kl 07 om morgenen til kl 19 om aftenen og undlade at spise i perioden imellem kl. 19 til 07, vil du helt naturligt kunne hjælpe din krop til større indre balance og vægt.

Tre gode råd til at optimere din sundhed ved at optimere din cirkadiske rytme

Vi er alle forskellige, og derfor er der ikke en facitliste, der gælder for alle. Men nedenstående tre gode råd kan anvendes af de fleste:

1. Spis tre fuldtnærende måltider dagligt, optimalt indenfor en periode af 12 timer. Et fuldtnærende måltid består af både kulhydrater, protein og fedt, og ved at spise alle tre næringsstofgrupper af høj kvalitet til hvert måltid, sikrer du hurtigere mæthed og samtidig tilfredsstiller du din krops behov for næring og understøtter de cirkadiske rytmer. De bedste kulhydrater, du kan spise, er grønsager, rigtigt fuldkorn eller røde ris. De bedste proteiner kan stamme fra fisk, fjerkræ, en velsyrnet yoghurt som fx Acido eller fra bønner og linser. Gode fedtstoffer får du fra hørfrø, hampefrø, økologiske fisk, nødder, frø, kerner, ekstra jomfruolivenolie eller avocado. Tilstedeværelse af alle tre næringsstofgrupper mætter og tilfredsstiller og understøtter, jf. forskningen, dine naturlige cirkadiske rytmer. Du kan hente inspiration til fuldtnærende måltider her på Madforlivet.com

2. Sørg for en god nattesøvn, gerne mindst syv timers søvn i fuldstændigt mørke. Tilstræb at gå i seng på cirka samme tidspunkt hver dag og stå op på samme tidspunkt om morgenen. Vi har alle sammen en lille blå lysføler siddende på nethinden. Den måler det omgivende lysniveau og dermed har den afgørende betydning for din søvnkvalitet, melatonindannelse, aldringsproces, vægt og døgnrytme. En nattesøvn i fuldstændigt mørke er således særdeles væsentlig for din sundhed, indre balance og vægt.

3. Sørg for at komme ud i dagslys hver dag og få dig rørt i mindst en halv time. Undersøgelser viser nemlig, at tilbringer vi dagene i kunstigt lys, uden at komme ud i naturligt dagslys, så kan vi svække effekten af de cirkadiske rytmer. Ændringer i det indre cirkadiske ur kan være forbundet med ændringer i dannelsen af sult- og mæthedshormoner og i sidste ende risiko for øget vægt. Disse forskningsresultater er signifikante, også fordi de dokumenterer, at selv små ændringer i lyspåvirkninger kan ændre den fine indre cirkadiske rytme og dermed vores forbrænding.

Vi kan således, ved i højere grad at lytte til os selv og vores indre circadiske rytme, styrke vores sundhed og indre balance og kan samtidig helt naturligt opnå vore optimale vægt.

Referencer: Acosta-Rodríguez, V.A., Rijo-Ferreira, F., Green, C.B. et al. Importance of circadian timing for aging and longevity. Nat Commun 12, 2862 (2021)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388543/  
https://mechanism.ucsd.edu/bill/teaching/F11/philbiology2011/panda.circadianrhythmsflytohuman.2002.pdf

Anden inspiration

Her gennemgår jeg tryptofans positive egenskaber.

Her får du mine bedste tips til at falde i søvn.

Og her får du et overblik over, hvor meget søvn man skal have.

Du kan læse mere i min bog ‘Søvnhormonet’ Melatonin HER
Du kan læse mere om optimale måltider HER
Du kan læse mere om melatonin HER

Var du tilfreds med denne artikel, så er du velkommen til at udbrede budskabet ved at dele den med dine venner og også meget gerne like den herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!