Spar & spis – dit supervåben mod de stigende madpriser
Med bogen Spar & Spis kan du undgå at sætte din sundhed på spil i denne tid, hvor stærkt stigende priser på råvarer udfordrer de fleste familiers madbudget.
Lad ikke dit og dine kæres helbred betale prisen, fordi der skal spares. Det ligger snublende nært, når krige og kriser raser, at falde i grøften med pasta og ketchup og det, der er værre. Anette Harbech Olesen guider dig i sin nye bog Spar & spis med gode råd og velunderbygget viden til sund mad til små penge. Fuldstændig som vores formødre mestrede opgaven, kan du også klare de aktuelle udfordringer, uden at gå på kompromis med sundhed, mæthed, tidsforbrug eller smag. Det lover Anette, der er højaktuel med bogen Spar & spis.
Da første verdenskrig hærgede i årene 1914-1918, kunne krisen i høj grad også mærkes her i Danmark. Voldsomme prisstigninger og knaphed på råvarer førte til så strenge fødevarerationeringer, at staten besluttede at mobilisere husmødrene til at føre det danske folk gennem krisen med sundheden i behold. Som en slags general for husmødrenes koordinerede indsats udpegede den danske stat læge og ernæringsreformator Mikkel Hindhede (1862-1945). Han mente, at kartofler, grøntsager som kål og grove kornprodukter som havregryn var langt bedre at satse på end for eksempel kød, hvidt brød og sukker, der var blevet voldsomt populært på den tid. Ikke kun fordi førstnævnte råvarer var mere tilgængelige, men også fordi de var sundere.
Han sendte husmødrene på kursus i at strække billige, næringsrige fødevarer og lave god mad på nye måder. De blev opfordret til at gå på jagt efter årstidens grønne og gratis ingredienser og til at servere kød i væsentlig mindre portioner – max. 60 gram pr. person – hvis der overhovedet skulle kød på bordet. De også fik lært at lave mad i høkasser for at spare på brændslet.
Det var et smart træk at inddrage og træne husmødrene på den måde, for det virkede. Efter krigen havde danskerne en væsentlig bedre sundhedstilstand end de fleste andre berørte befolkninger, som ikke havde haft samme fokus.
Jeg har lige genlæst Mikkel Hindhedes ”Dyrtids Kogebog”, tilegnet ”Den sparsommelige Husmoder”, og det slår mig, hvor godt den trods sine mere end 100 år på bagen taler ind i vores nuværende situation. Den rummer masser af praktiske råd, som man sagtens kan tage ved lære af, hvis man ikke før har været tvunget til at tænke så meget over, hvad madvarer koster. Men først og fremmest betoner den vigtigheden af at tænke sundheden ind i ligningen, når økonomien lægger begrænsninger på, hvilke madvarer man har mulighed for at købe. Det samme gør jeg i min nye bog Spar & spis.
God planlægning er nøgleordet
Hvordan undgår man så glidebanen med at jagte tilbudsvarer af ringe kvalitet som billigt, hvidt toastbrød eller 560 g æbleskiver til 6 kr.? Det gør du ved at bevare hovedet koldt – og planlægge dine måltider. Sæt dig ned og lav en madplan for hele ugen med retter, der både smager godt, er sunde og til at betale. Udform din indkøbsliste og køb stort ind én gang om ugen i stedet for kun at tænke en eller to dage frem i tiden og sjatkøbe i supermarkedet tre-fire gange om ugen. Du finder alle redskaber, vejledninger og opskrifter til dette projekt i bogen Spar & spis. Her kan du følge en langsigtet kurs, som både tilgodeser madglæde og sundhed, og gevinsten mærker du i pengepungen samt i form af mere energi og livsglæde.
For de fleste af os vil det være nyt at skulle planlægge ugens måltider, faktisk gældeer det for 57 procent af os danskere vi køber ind fra dag til dag – for de fleste, mindst tre gange om ugen. Og stadigt flere af os vælger spontane takeaway-løsninger. For fem år siden var kun hvert tiende danske aftensmåltid takeaway. I dag gælder det mellem hvert femte og hvert sjette, viser nye tal fra Danish Retail Institute Scandinavia. Det er næsten en fordobling.
”Hvornår i alverden skal jeg få tid til at planlægge maden for en hel uge?” tænker du måske, hvis du har en travl hverdag med fuldtidsjob, familie og fritidsaktiviteter. Hvor der på Hindhedes tid var millioner af husmødre at mobilisere, står langt de fleste danske køkkener jo tomme det meste af dagen, fordi madlavning er noget, som vi – uanset køn – klarer ved siden af vores arbejde.
Men faktisk er der ikke bare mange penge at spare, men også masser af tid, når først madplan og indkøbsliste ligger klar. Du slipper for transport, for at stå i kø og for at træffe kortsigtede beslutninger hen over køledisken, når du er træt og uinspireret. Du kan bedre skabe et flow i din madlavning til flere dage ad gangen, også så råvarerne bliver spist op – og derved spare en masse tid i køkkenet.
Et vigtigt våben, både for sundhed, pengepung og klima
Under researchen til min nye bog, Spar & spis, har jeg talt med mange kyndige hoveder, der på forskellig vis opdaterer Mikkel Hindhedes tankegang til vores egen tid. Krigen i Ukraine har sendt chokbølger gennem vores økonomi, men det skal ganske enkelt ikke have lov til at gøre min mad mere usund, mit liv ringere og min mad mere trist. Ikke så længe jeg har mulighed for at nyde mine velsmagende blomkålsfrikadeller, min grønsagscurry, min kartoffelsuppe af gode danske kartofler – og hvad der ellers indgår i opskriftssamlingen i Spar & spis.
Jeg har skrevet rigtig mange kogebøger i mit liv, alle med sundheden som omdrejningspunkt, men budskabet i denne nye føles ekstra vigtigt at få ud. For du må heller ikke lade hensynet til din sundhed og glæde ved et godt måltid vige, fordi priserne stiger – eller fordi du af andre grunde havner i en situation, hvor du må vende hver en krone.
Endnu er der ikke noget, der tyder på, at den danske stat som under første verdenskrig ser det som sin opgave at lære befolkningen sunde madvaner i den nuværende krise, så det er et ansvar, vi hver især selv må påtage os. Men at kunne lave god mad for en billig penge er jo ikke bare vigtigt, når der er krig, der er masser af gode grunde til at fortsætte med at følge principperne, når krigen i Ukraine en dag er omme. For den er nutidens og fremtidens måde at spise på, når vi også skal gøre en indsats mod klimaudfordringerne – og der er virkelig mange fællesnævnere mellem billig og sund mad, og så mad, der skåner klimaet.
Referencer:
Mikkel Hindhede: Dyrtids Kogebog, FødevareWatch/Danish Retail Institute Scandinavia https://fodevarewatch.dk/Detail/article14553790.ece,
Danmark1914-1918.dk: På kanten af krig:
Du kan læse mere og købe min nye bog Spar & spis HER
Her kan du finde opskriften på Grønsagspostej
Her finder du opskriften på Slankesuppe
Her kan du finde artiklen Mine bedste sparetips
Var du tilfreds med denne artikel Spar & spis – dit supervåben mod de stigende madpriser? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.