Spis fisk – men vælg de økologiske

22 mar, 2017 | Viden og Forskning

Spis fisk – men vælg de økologiske. Økologiske fisk bliver fremtidens valg, når der skal fisk på bordet. Det er sundt at spise fisk, men vores verdenshave er nu så forurenede, at vi for mig at se bliver nødt til at vælge økologiske opdrætsfisk, hvis vi skal kunne sikre os tilstrækkeligt med livsvigtige omega 3 fedtsyrer uden samtidig at få skadelige tungmetaller og andre uønskede kemiske stoffer indenbords. Det er desværre de benhårde betingelser jf. den seneste Vandmiljø og Naturrapport (1).

Vores verdenshave er nu så forurenede, at det kan være forbundet med sundhedsrisici at spise fiskene, der lever i dem. Methyl kviksølv, dioxiner og en lang række andre kemiske substanser fra verdenshavene ophobes i fiskenes fedtvæv, og jo større og federe fiskene er, des højere indhold af kemiske substanser indeholder de. Det betyder også, at vi får disse særdeles sundhedsskadelige stoffer indenbords, når vi spiser dem. Derfor; Spis fisk – men vælg de økologiske.

Ifølge de seneste målinger indeholder fisk, fanget i danske farvande, så høje niveauer af kviksølv, at forskere i samtlige prøver, taget i 2015, har fundet niveauer, der lå over de såkaldte miljøkvalitetskravsgrænser. I enkelte tilfælde var niveauerne af kviksølv op til 13 gange højere end de fastsatte grænseværdier. Du kan finde linket til rapporten nederst i denne artikel.

I adskillige år har Fødevarestyrelsen anbefalet gravide, ammende og børn maksimalt at spise 125 g laks fra Østersøen om måneden, ligesom de fraråder indtag af tun og andre fede rovfisk netop på grund af den høje grad af forurenende kemi. Modsat anbefaler de, at gravide, ammende og børn indtager 300 g fisk om måneden, bedst fra rødspætter, rødtunge, skrubbe og torsk.

Det råd trænger til en grundig revidering set i lyset af den seneste rapport. Her blev der nemlig også fundet høje niveauer af methylkviksølv, dioxiner og andre kemiske substanser i skrubber, rødspætter og ålekvabber fanget i danske farvande.

Allerede nu ved vi, at intelligensen blandt de børn, der fødes i dag, er påvirket negativt af methylkviksølv, sammenlignet med børn født for 50-80 år siden (2). Den primære årsag hertil er påvirkninger fra methyl kviksølv, der kan stamme fra moderens fiskeindtag. Forsker i toxicitet Philippe Grandjean har også fundet en sammenhæng imellem danske kvinders nedsatte fertilitet og indtag af methylkviksølv fra tun og laks.

Vi ved fra analyser, at en lang række dyrs evne til reproduktion påvirkes negativt af methyl kviksølv og andre toxiske stoffer fra verdenshavene. Det gælder for fugle, marsvin og mange andre dyr. Det er derfor en nærliggende tanke, at disse sundhedsskadelige stoffer også påvirker den menneskelige organisme negativt. Derfor må vi nødvendigvis lægge alle kræfter i at styrke og støtte den økologiske og rene fiskeproduktion.

Kan vi så ikke bare vælge konventionelle opdrætsfisk, som eksempelvis opdrætslaks fra Norge eller Færørerne, tænker du muligvis? Til din orientering fodres konventionelle opdrætslaks med en blanding af GMO soja og dårlige, ødelagte fedtstoffer, i visse tilfælde ligefrem med transfedtsyrer. Som det fremgår af den franske tv udsendelse, som du kan se via linket nederst i artiklen, så lader produktionsmetoderne for konventionel fiskeopdræt meget tilbage at ønske. Der anvendes en del medicin og sågar pesticider, der end ikke er godkendt til menneskeligt konsum, i de konventionelle lakseopdræt, og spørgsmålet er, om det overhovedet er sundt at spise. Under alle omstændigheder, så er resultatet det, at de norske og færøske laks har et særdeles lavt indhold af omega 3 fedtsyrer, hvis noget overhovedet. Derimod er indholdet af omega 6 fedtsyrer højt på grund af foderets høje indhold af GMO genmodificeret soja. Det er særdeles uheldigt, for de fleste mennesker i den vestlige verden idag mangler de livsvigtige omega 3 fedtsyrer, som fisk normalt er så rige på, men indtager til gengæld alt for store mængder omega 6 fedtsyrer fra dårlige planteolier og nu altså også konventionelt opdrættede fisk. Du kan se den skræmmende udsendelse og læse de danske lægers advarsel mod konventionelle opdrætsfisk via links herunder.

Hvad er så forskellen på økologiske fisk og fisk, der opdrættes konventionelt? Det er først og fremmest foderet, vandkvaliteten og pladsen, som fiskene har til rådighed. Foderet til de økologiske fisk er en historie for sig, Det er nemlig primært baseret på omega 3 rige sardiner og ansjoser, der skånsomt er malet til mel og ikke opvarmet over 50 grader. Økologisk fiskefoder må ikke indeholde GMO genmodificeret soja og heller ikke transfedtsyrer. Disse råvarer indgår i stor stil i fiskefoderet til konventionelle opdrætsfisk, hvilket betyder, at omega 3 indholdet i konventionelle opdrætsfisk – i modsætning til i økologiske opdrætsfisk – er særdeles lavt.

Hele tilgangen til økologisk fiskeopdræt betyder, at fiskene har mere plads, er mindre stressede, og at miljøbelastningen normalt er mindre end ved konventionelle fiskeopdræt. Ofte bidrager de økologiske fiskeopdræt også til at genoprette de naturlige miljømæssige balancer.

Danske fisk er økologiske, når de bærer det røde Ø-mærke, som er verdens mest restriktive Ø mærke, der er udviklet og kontrolleres af den danske stat. Det betyder, at fiskene opdrættes i dambrug eller havbrug med strenge regler for blandt andet foder plads, medicinering og vandrensning.

Ved at vælge økologiske fisk sikrer du dig selv og din familie rene, omega 3 rige fisk, som er sunde og næringsrige. Du undgår methyl kviksølv og dioxiner fra de vilde fisk og får ad den vej de livsvigtige omega 3 fedtsyrer, som konventionelt opdrættede fisk ikke kan tilbyde.

Spis fisk – men vælg de økologiske, og du kan købe økologiske ørreder, laks, linemuslinger og ørredrogn i Brugsen, Kvickly, Irma, Føtex, Netto, i net supermarkeder samt hos velassorterede fiskehandlere. Og husk, at din garanti for økologisk opdræt og højt omega 3 indhold ligger i det røde Ø mærke. Undgå derfor opdrætsfisk, der lukrerer på økologien og promoverer deres produkter som “GMO fri” og “fremstillet uden antibiotika” med videre. De er ikke underlagt de økologiske kontroller eller regelsæt, og i min optik er der ikke noget, der hedder “næsten økologisk”, for økologi kan ikke gradbøjes.

Du kan læse om, hvordan konventionelle fødevareproducenter lukrerer på økologien HER
Kilder: (1) Du kan læse Novana rapporten HER (2) Du kan læse om et af Philippe Grandjeans forskningsprojekter HER
Du kan læse danske lægers advarsel mod indtag af konventionelle opdrætslaks HER
Du kan læse mere om økologiske fisk HER
Du kan se denne skræmmende tv udsendelse, vist på DR1, om opdrætslaks HER
Du kan læse mere om dansk, økologisk fiskeopdræt HER
Du kan læse mere om betydningen af omega 3 fedtstoffer HER

Var du glad for denne artikel Spis fisk – men vælg de økologiske, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!