Spis ikke tun – det indeholder methyl-kviksølv

11 sep, 2019 | Viden og Forskning

Dit ufødte barns hjerne er i fare, hvis du som mor spiser eksempelvis tun. Det er methyl-kviksølv fra fede fisk som tun, der øger risikoen for skader på fostres hjerner, men det kan også påvirke din fertilitet negativt, så du har vanskeligt ved at blive gravid. Disse forhold påviste professor Philippe Grandjean for en del år siden (se dokumentaren “De ufødte børn” via linket herunder). Nyere forskning viser desuden, at mange børn har en øget risiko for hjerneskade, ganske enkelt fordi de er sårbare over for kviksølv, der betegnes som verdens farligste tungmetal.

Forskerne fra Syddansk Universitet – med Philippe Grandjean i spidsen – har igennem en årrække bedt om, at vi i Danmark får en generel advarsel mod tun og andre fede fisk – særligt til gravide og unge, der gerne vil være gravide. Disse fisk kan nemlig indeholde store mængder kviksølv. Realiteten er, at vi i Danmark oplever officielle opfordringer til at spise mere fisk. Der oplyses dog idag om, at methyl-kviksølv i fede fisk kan udgøre en risiko.

Hvorfor er der kviksølv i fede fisk?

Kulforbrænding er en af de største kilder til kviksølvforurening, for når kul brændes af, så fordamper det kviksølv, som kullene indeholder, op i atmosfæren. Nedfald, særligt når det regner, bevirker, at kviksølvet havner i verdenshavene, hvor der dannes det særdeles giftige methylkviksølv. Det ender på denne måde – i særligt de store, fede fisk som tun, sværdfisk, laks og haj. Guldudvinding er en anden kviksølvforurenende faktor. Heldigvis har FN efter mange års debateren nu valgt at forbyde og udfase kviksølv. Herhjemme advares vi efter min mening ikke i tilstrækkelig grad mod kviksølv, der indtil for få år siden endda blev anvendt som plomber i vores tænder. Men vi skal vide, at vi udsætter os selv og vores børn og fostre for risiko, når vi spiser tun og andre fede rovfisk.

Hvorfor advares vi ikke?

Vi vil som forældre og bedsteforældre gerne gøre det bedste for vores børn og børnebørn og gerne beskytte dem og sikre, at de har de bedste muligheder i livet. Derfor er det beskæmmende, at der ikke advares mod at spise de fisk, der har det højeste indhold af methyl-kviksølv, eksempelvis via mærkning. Det farlige tungmetal kan nemlig ifølge Philippe Grandjean forårsage uoprettelig skade på børn og fostres centralnervesytem, men vi udsættes faktisk alle for en risiko, hvis vi spiser methyl-kviksølv.

Philippe Granjeans forskning viser…

En fjerdedel af alle børn, der fødes i dag har øget risiko for hjerneskader og lavere intelligens på grund af kviksølv. Det er påvist via såvel dansk som britisk forskning. Professor Philippe Grandjean mener, at de danske sundhedsmyndigheder helt skal fraråde gravide kvinder at spise fisk, der kan indeholde kviksølv.

Det er en trist udvikling, men en udvikling som vi er nødt til at tage alvorligt. Derfor må jeg også tilføje, at når gravide og nyfødte kan tage skade af at spise kviksølv fra fisk, så kan vi potentielt alle sammen, såvel børn som unge og ældre, tage skade. Methylkviksølv i verdenshavene og i fiskene er kommet for at blive, desværre. Det lader sig ikke sådan fjerne. Derfor må vi selv tage vare om vores sundhed og undgå tun, laks, haj og sværdfisk i vores mad og i stedet spise de økologiske opdrætsfisk som ørreder og laks samt de små fisk i fødekæden som ansjoser, sardiner og i en vis udstrækning sild. Økologisk opdrættede laks og ørreder får sundt, økologisk foder, der primært består af nænsomt forarbejdet fiskemel fra små fisk som ansjoser og sardiner og ingen GMO soja. Konventionelle opdrætsfisk skal man  efter min mening ikke røre, da de fodres med GMO soja, antibiotika med mere, og derfor slet ikke er rige på omega 3 fedtsyrer, men derimod på alle mulige andre problematiske stoffer. SE udsendelsen “De ufødte børn” herunder…

Se DR dokumentaren “De ufødte børn” HER 
Du kan læse mere om økologiske fisk HER 
Du kan læse mere om opdrætslaks kontra økologisk laks HER 
Du kan se denne skræmmende tv udsendelse, vist på DR1, om opdrætslaks HER
Du kan læse mere om dansk, økologisk fiskeopdræt HER
Du kan læse mere om betydningen af omega 3 fedtstoffer HER

Var du glad for denne artikel Spis fisk – men vælg de økologiske, så må du rigtig gerne klikke “Synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt nye spændende opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.