ForsidenViden og ForskningSpis mindre sukker - hjaelp miljoet og dig selv. Mange af os er ikke opmaerksomme paa, at vi ved at skaere ned paa sukker og soede sager, kan nedbringe Co2 udslip med hele 24%. Laes mere her...

Spis mindre sukker – hjælp miljøet og dig selv

Viden og Forskning

     6

Spis mindre sukker – hjælp miljøet og dig selv. Vidste du, at du ved at skære ned på indtaget af søde sager også kan være med til gøre noget godt for klimaet?. Søde sager står nemlig for en fjerdedel af den klimabelastning, der stammer fra vores mad.

Det er overraskende for mange, men ud af den samlede klimabelastning per person, står vores fødevareforbrug for omkring 25 %. Det er en ret stor del, og skal den reduceres, kræver det selvfølgelig først og fremmest en indsats fra producenterne af fødevarer. Det er derfor tvingende nødvendigt, at industrien finder nye måder at producere på, som er mere skånsomme overfor miljøet, og som udleder mindre CO2.

Men heldigvis behøver vi andre ikke sidde og vente med hænderne i skødet på, at dét sker, for der er faktisk også noget, vi som forbrugere selv kan gøre. DTU Fødevareinstituttet har regnet på, at vi ved at ændre vores madindtag på forskellige punkter, kan være med til at hjælpe klimaet på rette vej. Ja, faktisk ikke bare klimaet, for ændringerne er af en karakter, der også vil forbedre vores individuelle sundhed. En ren win-win situation.

Der har allerede været stor medie opmærksomhed omkring vores høje indtag af kød og kødpålæg, som da også på madsiden står for langt den største del af klimabelastningen. I alt udgør CO2-bidraget fra animalske fødevarer 57 %, og cirka halvdelen stammer fra rødt kød. Flere beregninger peger på, at hvis vi erstatter kød og fisk med vegetabilske produkter som eksempelvis bælgfrugter og vegetabilske olier, kan klimabelastningen sænkes med omkring 20 %.

Men det er nok nyt for mange, at hele 24 % af vores CO2-bidrag stammer fra søde sager som slik, snacks og diverse drikkevarer. Kan vi skære denne fødevaregruppe helt væk fra vores daglige madindtag, vil det ifølge DTU Fødevareinstituttet altså give en betydeligt mindre CO2-forurening. Det vil ikke bare give god mening for klimaet, men også for vores helbred. Sukker øger nemlig risikoen for blandt andet udvikling af hjertekarsygdomme og overvægt. I forvejen indtager vi danskere generelt alt for meget sukker. I gennemsnit får vi cirka 111 gram sukker om dagen, det bliver til cirka 40 kilo sukker årligt. Fødevarestyrelsens anbefalinger ligger på maxi. 55 gram for kvinder og 70 gram for mænd. Men i virkeligheden kan vi klare os med så lidt som 5-10 gram per dag.

Resultaterne omkring såvel sundhedsmæssige som klimamæssige belastninger ved indtag af søde sager fra DTU Fødevareinstituttet falder godt i tråd med den rapport, som 16 forskere fra forskellige lande offentliggjorde for nylig. Her anbefalede de, at vi på bekostning af blandt andet kød og sukker, fordoblede vores indtag af frugt, grønt, nødder og bælgfrugter. Følger vi deres anbefalinger, vil vi ikke bare hjælpe klimaet, øge biodiversiteten i vores natur og forbedre vores personlige sundhed – vi vil også kunne forhindre hele 11 millioner for tidlige dødsfald på verdensplan.

Så lad os gøre en fælles indsats ved at skære ned på vores indtag af sukker, slik, snacks og sodavand, det batter på både sundheds- og miljøkontoen. Træf en beslutning og læs varedeklarationerne, for der er også meget skjult sukker, gemt i forskellige fødevarer. Udover at skære ned på kødprodukter og sukker, kan vi også hjælpe miljøet ved at vælge lokale fødevarer, der ikke er transporteret over lange afstande, inden det kommer på spisebordet. Og endelig kan vi reducere klimabelastningen fra den samlede kost med cirka 10 %, hvis vi sørger for at de madvarer, vi har købt ind, ender i vores maver fremfor i skraldespanden. Det er selvsagt også godt for vores pengepung, og hvem vil ikke gerne gøre den glad?

Du kan læse mere om sukkers skadelige virkninger HER
Du kan læse mere om, hvordan du skal spise for at redde kloden HER 

Var du tilfreds med denne artikel Spis mindre sukker – hjælp miljøet og dig selv? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Du er også velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nyt om mad og sundhed samt spændende, sunde opskrifter hver måned.

Gratis e-kursus til dig

Blodsukkerkuren er et helt nyt kursus fra Madforlivet, der sendes til din email.

Kurset består af syv inspirerende moduler, der kan hjælpe dig til stabile blodsukkerniveauer, effektivt vægttab, mere energi samt indre sundhed og balance. De syv moduler sendes direkte til din email over 3 uger. Indtast din email og start dit gratis kursus i dag: