Spiser vi for meget medicin?

15 mar, 2016 | Viden og Forskning

Spiser vi for meget medicin? Har du symptomer som forhøjet blodtryk, ubalance i kolesterolværdierne, muskel- eller gigtsmerter, sure opstød, hovedpine, tristhed eller andre kropslige signaler, så ender du som regel med en recept på medicin, når du kontakter en læge. Vi spiser medicin som aldrig tidligere set i verdenshistorien.

Der udstedes så mange recepter på forskellige typer medicin i Danmark hvert år, at det svarer til, at den del af danskerne, der spiser medicin (det vurderes til at være cirka halvdelen) spiser mere end én type medicin hver dag. Det er for mig at se bekymrende. For det første at vi ikke har tradition for at se på selve årsagen til symptomerne, men derimod primært symptombehandler i Danmark. Dernæst fordi de fleste medicinske præparaters effekt er undersøgt ved indtag af et præparat ad gangen. Det vil sige, vi ved ikke, hvordan effekten er, hvis der indtages to, tre eller fire forskellige slags medicin på samme tid. Desuden viser det sig, at mange af de bivirkninger, der er ved indtag af forskellige former for medicin, aldrig publiceres og dermed aldrig kommer til patienternes kendskab.

Jeg ved ikke særlig meget om medicin, jeg er ikke læge, og jeg ønsker heller ikke at blande mig i den enkeltes valg eller indtag af medicin. Visse former for medicin kan også redde menneskeliv eller afhjælpe svære sygdomme. Men jeg har oplevet adskillige gange, når jeg har besøgt ældre familiemedlemmer, at de indtager mange forskellige receptpligtige lægemidler. Ofte ordineret af forskellige læger. Et hurtigt blik på indlægssedlerne har med stor tydelighed vist mig, at de symptomer, som de ofte klager over, som træthed, mundtørhed, manglende appetit eller diffushed, alt sammen symptomer som i den grad kompromitterer den ældres livskvalitet, ofte skyldes bivirkninger fra medicinen. Jeg har oplevet, at familiemedlemmer har fået ordineret medicin, som de slet ikke måtte indtage med deres symptombillede. Alligevel ordineres der den ene type medicin efter den anden.

Et hurtigt blik på deres medicinbeholdning har således i adskillige tilfælde vist mig, at der hverken er system eller overblik over den medicin, der ordineres og indtages. Der er heller ikke nogen, der har fortalt disse ældre, hvornår de skal stoppe med et givent lægemiddel. Der bliver primært bygget ovenpå og tilføjet nye former for medicin. Det er noget sjusk, og det kan påvirke de ældres livskvalitet i voldsom grad.

”Det er alt for mange, når mere end fire ud af ti danskere tager receptpligtig medicin dagligt”, udtaler Peter Gøtzsche, professor på Det Nordiske Cochrane Center, som undersøger virkningerne af behandling. ”Mange dør af det. Vi ved ikke, hvordan vi skal omgås vores lægemidler på betryggende vis”, siger Peter Gøtzsche. Ifølge Peter Gøtzsche udgør indtag af medicin den tredje hyppigste dødsårsag i verden i dag. Vi kan ifølge ham ikke stole på forskningen bag lægemidler, og vi kan slet ikke stole på medicinalindustrien. Medicin skaber ifølge Peter Gøtzsche ubalance og i nogle tilfælde også afhængighed.

De fleste danskere nærer mistillid til medicinalindustrien, men har derimod tillid til deres læge. Det betyder, at de alligevel efter et besøg her, ofte kommer hjem med en recept på medicin Desværre har vi fået bygget et sundhedssystem op, der er afhængig af medicinalindustrien. Det er fra medicinalindustrien, at lægerne henter deres information, men i mange tilfælde også en ekstra løncheck. Indtil der bliver taget et opgør med den syge kultur, indtil vi får indført krav om uvildighed og vandtætte skotter imellem landets læger og industrien, så må vi tage et aktivt ansvar hver især, og undersøge og vurdere, om vi ønsker at tage den medicin, vi tilbydes.

Du kan læse mere om der er gået penge i danskernes sundhed HER
Du kan læse mere om hvor mange danskere, der hvert år dør af medicin HER
Du kan om livsvigtige vitaminer og mineraler HER 
Du kan se en udsendelse med Peter Gøtzsche om medicinalindustrien HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.