Sprøjtegift kan øge risiko for ADHD blandt børn

8 jul, 2019 | Viden og Forskning

Sprøjtegift kan øge risiko for ADHD blandt børn. Sprøjtemidlet chlorpyrifos kan skade fostres og børns hjerner. Insektmidlet har været forbudt i Danmark siden 2012, men der er alligevel fundet rester af det i hvert tredje stykke konventionel frugt, købt for nylig i danske supermarkeder. Undersøgelser fra Syddansk Universitet har desuden påvist, at børn af gravide med høje mængder af sprøjtegiften i urinen, har større risiko for at udvikle ADHD end børn født af kvinder med lave mængder. Og hvad værre er, så viser et helt nyt studie af gravides urin, at cirka 90% af de deltagende gravide kvinders urinprøver indeholdt rester fra insektmidler.

Chlorpyrifos tilhører en gruppe af insektmidler, der også betegnes pyrethroider. Disse sprøjtemidler anvendes til sprøjtning af konventionel frugt og grønt, og det er igennem disse fødevarer, vi for det meste indtager stofferne.

En nyligt publiceret undersøgelse, baseret på data fra 948 gravide og deres børn igennem 18 år – fra fosterstadie til børnene er fyldt 18 – viser en klar sammenhæng mellem høje niveauer af insektmidler i de gravide kvinders urin og en øget forekomst af ADHD symptomer blandt deres børn. Disse observationer er baseret på målinger af kvindernes urin under graviditeten og spørgeskemaundersøgelser vedrørende børnenes sundhedstilstand i hhv to og fire års alderen. Der blev fundet rester af både pyrethroider og chlorpyrifos i mere end 90 procent af de gravides urinprøver. Jo højere koncentrationer af pyrethroider, jo flere ADHD-symptomer havde børnene. Denne sammenhæng blev forstærket hos børn af mødre med forekomst af insektmidlet chlorpyrifos i urinen.

Sprøjtemidlet chlorpyrifos blev oprindeligt godkendt af EU på basis af et enkelt studie, foretaget på rotter. Der er siden skabt tvivl om studiets validitet, idet studiet var udarbejdet af producenten selv; Dow Chemicals. Adskillige forskere i miljømedicin udtrykte dengang undren over EU’s godkendelse, da andre studier klart viste, at chlorpyrifos kan skade børns hjerner.

Chlorpyrifos anvendes som sprøjtemiddel på frugt og grønt mange steder i verden. Selvom stoffet er forbudt i Danmark, så importerer vi konventionel frugt og grønt, der er sprøjtet med chlorpyrifos og dermed indeholder rester af det. Det skal ikke angives på emballagen, at fødevaren er sprøjtet med og kan indeholde rester af det sundhedsskadelige chlorpyrifos.

Kan vi ikke nok blive fri for alle de udeklarerede rester af sprøjtemidler i vores mad, der potentielt kan gøre os og vores børn syge. Det er et uhørt kuriosum, at vi skal udsættes for sådanne potentielt sundhedsskadelige stoffer, når vi ønsker at efterleve kostrådene om mere frugt og grønt. I det mindste kunne man kræve, at de blev deklareret på emballagen. Det hjælper nemlig ikke engang at købe danske afgrøder, for i Danmark sprøjter vi ganske vist ikke med chlorpyrifos, men derimod lystigt med Roundup. Roundup er det mest anvendte sprøjtemiddel i Danmark, til trods for, at aktivstoffet glyphosat mistænkes for at være kræftfremkaldende. Da man i EU ville udfase brugen af glyphosat og Roundup, modsatte Danmark sig som det eneste land og blokerede dermed for udfasningen af brugen af glyphosat, aktivstoffet i Roundup. Jeg tænker bare, hvad pokker skal vi med alle de potentielt skadelige stoffer i vores mad?

Der er efter min mening kun en ting at gøre; køb økologisk – hver gang!

Referencer: 
https://doi.org/10.1136/bmj.l962
studie med kritikken af godkendelsen af chlorpyrifos, offentliggjort i Environmental Health 2018
Philippe Grandjean; Kemi på hjernen

Du kan læse mere om, hvordan dansk frugt er fyldt med pesticidrester HER
Du kan læse mere om sprøjtemidlers indvirkning på børns hjerner negativt HER
Du kan læse mere om, hvorfor du skal vælge økologisk HER   
Du kan læse mere om den uhyggelige cocktaileffekt HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.