Stabilt blodsukker – derfor er det vigtigt

1 jan, 2022 | Viden og Forskning

For høje blodsukker og insulinniveauer kan belaste din krop og på sigt forårsage en række sygdomme, herunder også autoimmune sygdomme.  Blandt de mest kendte autoimmune lidelser finder vi diabetes, gigt, lupus, cøliaki, stofskiftelidelser, Crohns sygdom, colitis ulcerosa og psoriasis. Dine niveauer af blodsukker og insulin påvirker stort set alle organer, systemer og celler i din krop, og derfor er et af de vigtigste sundhedsråd, som kan gives, at holde sine blodsukkerniveauer stabile. Et blodsukker i ubalance kan udover at gøre dig træt og uoplagt, men det kan også gøre dig syg i mere alvorlig grad. I værste fald kan længerevarende ustabile blodsukker- og insulinniveauer forårsage uoprettelige skader på indre systemer og organer.

Det er nok kendt for de fleste af os, at blodsukkeret er noget, vi mærker. Ifølge forskerne mærker de fleste deres blodsukker klokken 15,34, og i særlig grad, hvis vi ikke har spist blodsukkerstabiliserende. Vil du gerne undgå træthed og manglende koncentrationsevne sidst på eftermiddagen, så husk at spise blodsukkerstabiliserende, og lær dine børn at gøre det samme. Du er givetvis også helt med på, at et for højt indtag af sukker, pasta og hvidt brød kan give en øget risiko for udvikling af overvægt, diabetes, demens, gigt og hjertekarsygdomme. Men studier peger nu også på andre, særdeles tungtvejende grunde til, at vi skal passe ekstra godt på og holde vores blodsukkerniveauer stabile.

Blodsukkeret er blodets indhold af glukose eller sukkerstoffer, som stammer primært fra de kulhydrater, som vi spiser. Kroppen omdanner glukosen til livsvigtig energi, der fodrer  hjerne, muskler og nerveceller via en proces, man kan sammenligne med arbejdsgangen på et lager. Lageret er kroppens celler og det har to nøglemedarbejdere – eller hormoner, om du vil. Den ene hedder insulin og den anden hedder glukagon. Insulin er den medarbejder, der hjælper sukkeret/glukosen fra blodet ind i vores celler, hvor det bliver omdannet til energi. Glukagon er medarbejderen, der står for at sende sukker/glukose fra lageret ud i blodet igen, når kroppen har brug for energi. Når de to medarbejdere fungerer optimalt i en fintunet, harmonisk symbiose, så  mærker vi ikke meget til dem. Forstyrres harmonien på vores indre lager, eksempelvis hvis der leveres alt for mange varer (sukker) på én gang,  så vores blodsukker bliver for højt. Så begynder forbrændingsprodukter og sukker at ophobe sig og binde sig til proteiner i og udenpå vores celler. Der kan på sigt ske en form for forsukring, der kan gøre stor skade på cellerne, få dem til at ændre struktur og sågar at ændre opførsel.

Som regel er kroppen i stand til at genoprette balancen og reparere eventuelle skader helt af sig selv. Men bliver den udsat for et bombardement af sukker, kan cellerne ikke nå at reparere sig selv, inden den næste sending løber dem overende. I værste fald kan cellerne ændre sig i en sådan grad, at immunsystemet opfatter dem som fremmedlegemer og begynder at bekæmpe dem, altså kroppens eget væv, fremfor at beskytte det. Dermed kan grundstenen til udvikling af autoimmune sygdomme være lagt.

Det er formodentlig ikke høje blodsukkerniveauer, der alene fører til autoimmune sygdom.me, men derimod ofte en kombination af ustabile blodsukker- og insulinniveauer, høj grad af inflammation i kroppens væv, forsukring af cellerne og eventuelt forekomsten af andre sygdomme hos den pågældende person, der i kombination kan udgøre en højst uheldig cocktail.

Heldigvis kan man selv gøre meget for at skabe et stabilt blodsukker. Først og fremmest kan man sørge for at spise sine tre hovedmåltider indenfor et vindue af 12 timer – for eksempel imellem kl 07 og 19 og sikre, at hvert måltid indeholder såvel sunde kulhydrater, primært fra grønsager, gode fedtstoffer fra nødder, mandler, avocado, fisk og ekstra jomfruolier samt  proteiner. Da kulhydrater er det, der påvirker insulinudskillelsen mest, kan du med stor fordel skrue ned for de hurtige af slagsen og op for de sunde kulhydrater fra grønsager. Det gør du ved at undgå pasta, hvidt brød, sukker, alkohol og stivelse og i stedet spise 5-600 g friske, økologiske grønsager hver dag.

Derudover er det en god ide altid at prioritere en god nats søvn samt daglig motion og bevægelse. Når vi får pulsen op, hjælper vi kroppen til at lagre det overskydende sukker. Hvis sulten melder sig imellem måltiderne, så snup et par gulerødder eller et æble, men altid i kombination med sundt fedt og protein, eksempelvis i form af lidt mandler eller valnødder.

Du kan prøve Madforlivet Blodsukkerkur, der løber over 3 uger, helt GRATIS via linket herunder. Her finder du vejledning i at teste dig selv og leve blodsukkerstabiliserende og sundt. Lever du efter disse råd, har du med sikkerhed taget et langt og godt skridt mod et mere stabilt blodsukker – og et meget sundere, mere energisk og veloplagt liv.

Her kan du prøve mit gratis e-kursus over 3 uger ”Blodsukkerkuren
Her kan du læse artiklen Din vigtigste sundhedsbeslutning; blodsukkerbalance
Her kan du læse artiklen ”Hold dit blodsukker stabilt
Her kan du finde opskriften på Blodsukker Blues Smoothie 
Her kan du læse artiklen Et nyt syn på kalorier

Var du tilfreds med denne artikel Stabilt blodsukker – derfor er det vigtigt? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Er de anbefalede D3-vitamindoser i Danmark sat for lavt?

Efterår og vinter byder på mørke i Danmark og dermed også øges behovet for tilskud af D3-vitamin. Vi ved, og har vidst i mange år efterhånden, at D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og siden 2004 har man vidst, at hovedparten af danskerne...

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Vær varsom med mavesyremedicin

Vær varsom med mavesyremedicin

Medicin mod mavesyre kan få alvorlige konsekvenser, hvis det anvendes hyppigt og forkert. Sure opstød og halsbrand er noget, de fleste af os indimellem oplever. I Danmark bliver der udskrevet syreneutraliserende medicin som aldrig før mod disse symptomer, men der er...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!