Sukkersyge og Gluten

4 sep, 2012 | Viden og Forskning

Børn med type 1 sukkersyge kan undgå medicin ved at leve glutenfrit

Det har længe været velkendt, at proteinstoffer i komælk kan øge risikoen for udvikling af type 1 sukkersyge. Type 1 diabetes, som sygdommen også kaldes, rammer fortrinvis børn og unge og kræver normalt livslang behandling med insulin. Det er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor bugspytkirtlens insulinproducerende celler – de såkaldte betaceller – beskadiges af kroppens eget immunforsvar.

Nu tyder meget på, at nydiagnosticerede børn og unge, kan bevare en vis egenproduktionen af insulin, ved at leve glutenfrit. På den måde kan de undgå daglig medicinering. Dette fremgik af Diabetesbladet, der i deres maj udgave bragte en artikel om en familie, der med stort held havde bevaret sønnen Alexanders insulinproduktion ved at leve glutenfrit, efter at han var diagnosticeret med type 1 diabetes.
Initiativet til glutenfri anbefalinger til diabetes børn og unge kommer fra afdelingslæge på Herlev sygehus Jannet Svensson. Hun har gode erfaringer med initiativet. Hun og kollegaen Karsten Buschard har netop fået deres opsigtsvækkende resultater offentiggjort i det ansete tidsskrift British Medical Journal.

Det giver god mening at tænke på gluten, synes jeg, og det er dejligt, at der kommer fokus på denne naturlige tilgang og eventuelle årsagssammenhæng. Et eller andet må jo provokere og irritere immunforsvaret, siden det kan føre til beskadigelse af de insulinproducerende celler. Det er derfor nærliggende at forestille sig, at når proteinstoffer fra komælk hos særligt sensitive kan fremkalde en sådan reaktion, så vil gluten også kunne. Fortsæt gerne forskningen på dette område.

Gluten er et proteinstof, der findes i alle danske kornsorter som hvede, byg, rug og havre. Det behøver ikke være vanskeligt at leve glutenfrit, men det kræver viden og indsigt.

Hent inspiration til lækre glutenfri opskrifter

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!