Sukkersyge og Gluten
Børn med type 1 sukkersyge kan undgå medicin ved at leve glutenfrit
Det har længe været velkendt, at proteinstoffer i komælk kan øge risikoen for udvikling af type 1 sukkersyge. Type 1 diabetes, som sygdommen også kaldes, rammer fortrinvis børn og unge og kræver normalt livslang behandling med insulin. Det er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor bugspytkirtlens insulinproducerende celler – de såkaldte betaceller – beskadiges af kroppens eget immunforsvar.
Nu tyder meget på, at nydiagnosticerede børn og unge, kan bevare en vis egenproduktionen af insulin, ved at leve glutenfrit. På den måde kan de undgå daglig medicinering. Dette fremgik af Diabetesbladet, der i deres maj udgave bragte en artikel om en familie, der med stort held havde bevaret sønnen Alexanders insulinproduktion ved at leve glutenfrit, efter at han var diagnosticeret med type 1 diabetes.
Initiativet til glutenfri anbefalinger til diabetes børn og unge kommer fra afdelingslæge på Herlev sygehus Jannet Svensson. Hun har gode erfaringer med initiativet. Hun og kollegaen Karsten Buschard har netop fået deres opsigtsvækkende resultater offentiggjort i det ansete tidsskrift British Medical Journal.
Det giver god mening at tænke på gluten, synes jeg, og det er dejligt, at der kommer fokus på denne naturlige tilgang og eventuelle årsagssammenhæng. Et eller andet må jo provokere og irritere immunforsvaret, siden det kan føre til beskadigelse af de insulinproducerende celler. Det er derfor nærliggende at forestille sig, at når proteinstoffer fra komælk hos særligt sensitive kan fremkalde en sådan reaktion, så vil gluten også kunne. Fortsæt gerne forskningen på dette område.
Gluten er et proteinstof, der findes i alle danske kornsorter som hvede, byg, rug og havre. Det behøver ikke være vanskeligt at leve glutenfrit, men det kræver viden og indsigt.
Hent inspiration til lækre glutenfri opskrifter