Sund fordøjelse er nøglen til sundhed

Forsiden Viden og Forskning Sund fordøjelse er nøglen til sundhed

     2

Sund fordøjelse er nøglen til sundhed, og vores fordøjelse er noget der helst bare skal fungere. Opstår der udfordringer med funktionen, så taler vi helst ikke om emnet, da det er lettere tabuiseret og oftest omgærdet med dyb tavshed.

I gamle dage forbandt vi det vi spiste med mavens og tarmens sundhed som noget helt grundlæggende naturligt. Det naturlige har vi desværre bevæget os langt væk fra i vore moderne tider, og sammenhængene mellem det vi spiser og drikker og tænker og så hvordan vi har det, er desværre gået fløjten. Vores børn lærer ikke sammenhængene mellem mad, fordøjelse og velbefindende, og ansvaret for vores sundhed er blevet lagt i hænderne på andre mennesker, på piller, der skal kunne løse det hele og på læger, der helst skal vide det hele. Sådan fungerer det bare desværre ikke. Tingene hænger sammen, og den eneste der ved, hvad der er bedst for dig…er dig! Ansvaret for egen sundhed kan ikke uddelegeres og påhviler til hver en tid den enkelte, som så kan søge råd og hjælp fra andre.

En sund og velfungerende fordøjelse er helt afgørende for et langt liv i sundhed. Sundheden sidder i tarmen, og den seneste forskning viser, at stort set alle sygdomme lige fra autoimmune lidelser til migræne, overvægt og autisme kan have deres udspring i en dårligt fungerende og uafbalanceret tarm.

Tarmfloraen er involveret i signaleringen til stort set alle kroppens celler, til hormonsystem, nervesystem og immunforsvar, og cirka 80% af dit immunforsvar er tilknyttet tarmen. Det kan derfor rigtig godt betale sig at holde sin tarm i topform, det fremmer ikke alene den generelle sundhed men sikrer også et velfungerende nerve-, hormon- og immunsystem, overskud i hverdagen og et godt humør. Hvad enten du har en irritabel tarm, en inflammatorisk tarmsygdom som Morbus Chrohns eller colitis ulcerosa, diarre eller forstoppelse, så spiller den mad du vælger at spise, det miljø du beslutter at byde dine celler og de tanker du tænker, en stor og afgørende rolle for din samlede velbefindende og sundhed.

To tredjedele af en gennemsnits-danskers energiindtag stammer i dag fra hvede, rug, kartofler, kød og mælkeprodukter . Det er en uheldig ernæringsmæssig fordeling, og manglen på fiberrige og sunde grønsager og gode fedtstoffer overgås kun af det voldsomt høje indtag af glutenholdige fødevarer som hvede og rug samt af verdens højeste indtag af mælkeprodukter. En sådan kostplan vil for de fleste kunne medføre udfordringer i relation til sundhed og fordøjelse. Det kan derfor betale sig at vælge at spise fødevarer, der fremmer en god fordøjelse og en sund tarm i stedet for ovenstående, der primært belaster tarmen.

Bakterier i tarmen kan aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtigt for den generelle sundhed. Vores øgede anvendelse af antibiotika har enorm betydning for tarmens flora. Antibiotikaen er effektiv og slår alt ned, også de gavnlige tarmbakterier. Derfor skal en antibiotikakur altid følges op af mindst 2 måneders probitiotika kur.

Ubalance i kroppens vigtige tarmflora er den underliggende årsag til mange dårligdomme. Uhensigtsmæssige fødevarer, medicin, sukker og stress kan være nogle af årsagerne til ubalance. Set i lyset heraf må vores tilgang til sundhed og behandling af sygdom nødvendigvis ændres. Alle symptomer og lidelser har en årsag, og det er nødvendigt at finde selve hovedårsagen og behandle den, førend egentlig helbredelse kan finde sted. Da vi alle er dybt individuelle og har vidt forskellig tarmflora, så kan standard behandlinger og procedurer ikke hjælpe alle. Vi er nødt til at møde den enkeltes problem ud fra et individuelt perspektiv. Individuelt tilpasset madplan, probiotika, genopbygning af tarmflora og eventuel reetablering af mavesyreniveauer og B12 niveauer samt øvrige relevante kosttilskud må nødvendigvis indgå som en naturlig del af fremtidens etablerede medicinske behandling.

Læs mere om tarmbakteriernes betydning HER
D
u kan læse mere om probiotika HER
Læs om fibre og tarmproblematikker HER
Læs om effektiv behandling af fordøjelsesproblemer med osteopati HER

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.