![The-Best-Ways-To-Naturally-Improve-Your-Digestion](https://www.madforlivet.com/wp-content/uploads/2023/11/The-Best-Ways-To-Naturally-Improve-Your-Digestion.jpg)
Sunde bakterier i sunde tarme
Sunde bakterier i sunde tarme. De er bittesmå og usynlige, og højst sandsynligt skænker du dem ikke mange tanker. Men det skulle du måske. Jeg taler om de billioner af bakterier, der lever og arbejder i vores tarme, og som også går under betegnelsen mikrobiota. Bakterierne producerer molekyler og nervesignaler, som de sender ud i kroppen, og dermed er de tæt forbundet med både vores fysiske og psykiske helbred. Sunde bakterier i sunde tarme kan øge både dit psykiske og fysiske velbefindende.
Teknologien har i de seneste år gjort det muligt at studere disse tarmbakterier, og det har åbnet op for en betydelig og meget interessant forskning, der indikerer, at en usund bakteriebestand kan være skyld i alt fra psykiske lidelser til fedme, kræft, diabetes og demens. Heldigvis er det en sag med to sider – for lige så vel, som bakterierne kan gøre os syge, kan de også kurere. Og heldigvis kan vi selv aktivt gøre noget for at ændre tarmfloraen til den sunde side. Mange grøntsager og et lavere indtag af animalsk fedt giver både flere og sundere bakterier, som kan være med til at beskytte os mod sygdomme.
Undersøgelser har vist, at en fjerdedel af danskerne har op mod 40 % færre bakterier i tarmene end gennemsnittet. De samme personer havde færre forskellige bakterier og en overvægt af usunde bakterier. Denne gruppe var i højere grad overvægtige og havde generelt lettere ved at tage på. På samme vis ser det ud til, at det er nogle helt bestemte tarmbakterier, der øger risikoen for diabetes 2, ligesom der ser ud til at være en sammenhæng mellem tarmens bakterieflora og Parkinson. Sidstnævnte opstår på grund af mangel på dopamin i hjernen. Hidtil har årsagen været et mysterium, men det har nu vist sig, at Parkinson-patienter har en anderledes sammensætning af bakterier i tarmen end raske mennesker, og at nogle af disse skader de celler, der står for dannelsen af dopamin. Endelig er både depression og angst også under mistanke for at udspringe af tarme i ubalance.
Tager vi de positive briller på, peger alt som sagt på, at sunde tarmbakterier kan være med til at forebygge og helbrede alvorlige sygdomme. For eksempel mener forskerne, at visse bakterier producerer molekyler, som forstærker effekten af immunterapi, der vinder frem i behandlingen af kræft. En gruppe japanske forskere har for nylig fundet et molekyle fra probiotika (som blandt andet er mælkesyrebakterier), der hæmmer dannelsen af kræftceller i tyktarmen.
Forsøg i USA peger på, at sunde tarmbakterier også kan afhjælpe psykiske symptomer hos børn med autisme. Efter at have udført forsøg med mus, har man nu forsøgt sig med såkaldt fæces-transplantation på mennesker – det vil sige overføring af tarmbakterier fra raske tarme via personens afføring. Forsøget viste positive resultater, i hvert fald på den korte bane. Og også herhjemme forsker man i at overføre sunde tarmbakterier fra person til person. Det sker blandt andet for at behandle de mange danskere, der lider af irritabel tyktarm. Forskningen på dette område er dog stadig i sin vorden, men det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende år.
Ønsker du at styrke din tarmbiota, kan du:
- Spise mindst 500 g grønsager og masser af fermenterede grønsager Spis Acido, kefir og/eller tilskud af mælkesyrebakterier hver dag
- Spise økologisk, så du undgår rester af antibiotika og pesticider, der kan ødelægge balancen i tarmbiotaen
- Spise blodsukkerstabiliserende og optimer via mad, motion og søvn diversiteten i din tarmbiota.
Du kan finde opskriften på Tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan læse mere om tarmbiotaen HER
Du kan læse mere om probiotika HER
Du kan læse mere om tarmbiota og depression HER
Var du tilfreds med denne artikel om sunde bakterier i sunde tarme Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.