Surdej – derfor er surdej sundt

8 feb, 2015 | Viden og Forskning

 
Det er efter min mening overordentligt vanskeligt at købe rigtig godt brød hos danske bagere. Langt de fleste bagerbrød bages desværre på færdige melblandinger, rige på hvidt raffineret hvedemel, der får brødet til at hæve meget og hurtigt. En del rugbrød tilsættes maltsukker og eddike. Det betyder, at meget af det bagerbrød, der sælges idag, næsten kan sammenlignes med sandkage, så voldsomt kan det påvirke dit blodsukker. og du spiser det givetvis i den tro, at det er sundt. 
 
Heldigvis findes der også rigtig gode bagere rundt omkring, som eksempelvis nr. 24 i Graven i Aarhus, Det gode Brød i Odense og Aurions Bageri i Hjørring, der bager på økologisk, stenkværnet mel efter gamle traditioner. De bager brød, der får englene til at synge. Men sådanne bagere hænger ikke på træerne, og jeg tror, at netop den generelt dårlige kvalitet af almindeligt bagerbrød, er årsagen til, at flere og flere danskere vælger at bage deres eget brød.
 
Når der skal bages godt brød, så er det suverænt at have en god surdej. Det har cirka hver tiende dansker stående i køleskabet, hvilket også er et positivt tegn på, at bagelysten er høj i danske hjem. 
 
Surdejsbrød smager ikke bare bedre, det er også sundere end gærbrød. Vel at mærke hvis det er bagt af stenkværnet, økologisk fuldkornsmel. Det er lettere at bage med kerner og fiberrige, grove melsorter, når du bager med en surdej, for dejen hæver bedre op, og gør brødet luftigt og sprødt.
Det er let selv at lave en surdej af mel, tykmælk og vand. Det skal stå i flere dage ved stuetemperatur og udvikle sig, og mælkesyrebakterierne vil under gæringsprocessen omdanne melets sukkerarter til mælkesyre og eddike. I den proces dannes der kuldioxid, og det er den, der får dejen til at hæve. Det stenkværnede, økologiske mel er, i modsætning til det hvide, næringsdrænede mel, rigt på mineraler og andre sunde næringsstoffer. Ved at bage med surdej, så aktiverer du enzymer i melet, som gør mikronæringsstofferne lettere optagelige i tarmen. Samtidig har brød, bagt på surdej, en længere holdbarhed, end brød bagt på almindeligt gær.
Du kan finde opskriften på surdej HER
Du kan finde opskriften på et godt rugbrød, bagt på surdej HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!