ForsidenViden og ForskningSyre Base balance - Derfor er det vigtigt! For mig handler sundhed om balance. At der er balance i kroppens vaesker og systemer, saa de kan fungere optimalt.

Syre Base Balance – Derfor er det vigtigt!

Viden og Forskning

     3
syre base balance

Syre Base balance – Derfor er det vigtigt! For mig handler sundhed om balance. At der er balance i kroppens væsker og systemer, så de kan fungere optimalt. Hvad der skal til, for at skabe balance er i høj grad individuelt OG det behøver ikke at være en videnskab. Det handler efter min mening om at lytte til kroppen.

Der tales meget om syre og base balance i relation til vores madindtag. Måske fordi vi i dag spiser flere og flere syredannende fødevarer som sukker, brød, kød og ost, og vi drikker gerne rødvin, cola og kaffe til. Medicin og konserveringsmidler kan ligesom stress indirekte virke meget syredannende. Så vores livsstil anno 2011 virker mestendels syredannende ind på vores kropslige balancer. Indtaget af grøntsager, der sammen med kartofler og mandler er meget basedannende, har i mange hjem måttet vige pladsen for mere kød og pasta. Og det kan på sigt gi’ problemer med helbredet.

Syre base teorien opstod, da den svenske kemiker Ragner Berg i 30’erne fandt, at visse fødevarer havde en syredannende effekt og andre en basedannende effekt på kroppens mekanismer. Hans teori som kemiker er, at alle processer i kroppen er afhængige af, at vi har den rette pH balance mellem syre og base. Derfor er det væsentligt at finde frem til, hvad der skal til for os hver især for at “holde balancen”. Bliver vi for sure, så kan det føre til ubalancer, ligesom det at være for basisk heller ikke er sundt.

Nogenlunde samtidig fik den tyske forsker Otto Warburg Nobelprisen for sin forskning i kræftceller. Han havde fundet ud af, at kræftceller kun kunne forekomme i iltfattigt blod. Buttom line af den Warburgske teori er, at kræft skyldes mangel på ilt i kroppen.

PH værdien i blodet skal helst ligge mellem 7,38 og 7,42, og kroppen optager ilt langt mere effektivt, når miljøet er basisk ( niveauer fra 7,0 og opefter). Et surt miljø med pH niveauer fra 7,0 og nedefter kan mindske iltindtaget. Et afbalanceret kropsvæv kan iflg. Warburg optage op til 1000 gange mere ilt, i forhold til for surt væv med en pH værdi på f.eks. 4,5.

Derfor skulle vi måske ofre denne teori større opmærksomhed. Ikke at vi behøver at gå og måle vores pH værdi hele tiden – selvom den let kan måles i urinen, der vel at mærke IKKE er det samme som i blodet – men derimod være opmærksomme på de signaler kroppen sender. Den giver nemlig lyd, når den er for sur, for kroppen vil allerhelst holde balancen og forblive sund. Og i de allerfleste tilfælde, så er kroppen rigtig god til at udskille syre og holde den sunde balance. For menneskekroppen er et helt genialt design, og vi er derfor alle født med en indlagt bufferkapacitet.

Men vi er individuelle, og det er bufferkapaciteten også. Derfor skal vi lytte til kroppens signaler. Hvis du f.eks. har gigtsymptomer, ondt i led og bindevæv, dårlig ånde, uren hud og halsbrand, så kan det muligvis være fordi din krop har svært ved at håndtere dit indtag af syredannende mad, eller at du er for stresset, eller at du drikker for meget kaffe etc. og så kan du hjælpe din krop til selvhjælp ved at udelade de syredannende fødevarer som fx kød, brød, sukker, kaffe, rødvin og cola og i stedet spise flere kartofler, drikke kartoffel- eller grøntsagsvand og spise masser af grøntsager og mandler til. På denne måde kan du aflaste din krop og hjælpe den til selvhjælp.

Julie Vøldans kartoffelkur er måske mere aktuel end nogensinde, og bare at drikke et stort glas kartoffelvand hver morgen, kan være godt for mange. Se opskrift her på siden. Et stort glas friskpresset grøntsagssaft hver dag er også rigtig godt.

Et lille P.S. – Er kroppen for sur, så tager den af kalklagrene for at holde miljøet mere basisk. Derfor er det også godt for knoglesundheden at spise mere basisk mad.

Læs også: Syre, Base og Kræft
Læs også:
Mere om vandkvalitet 
Læs også: Drik rent vand

Var du tilfreds med denne artikel? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.