Tarmbakterier helbreder autisme i mus

Forsiden Viden og Forskning Tarmbakterier helbreder autisme i mus

     2

Er vores helbred styret af hvilke tarmbakterier vi bærer rundt på? Mere og mere tyder på det, og en lang række studier har i de senere år påvist, at mængden og sammensætningen af de 1½ kilo bakterier, der lever i vores tarmsystem, kan afgøre om vi er sunde eller syge, tykke eller tynde, glade eller triste.

Forskere fra California Institute of Technology (Caltech) i USA publicerede for nylig en undersøgelse, som viste, hvordan tilførsel af tarmbakterien Bacteroides fragilis kunne helbrede mus for autisme. Deres forsøg viste, at behandling med tarmbakterier affødte en vedvarende ændring i musenes adfærd.

Undersøgelsen vækker begejstring blandt danske forskere; “Det her arbejde er utroligt inspirerende, for det fortæller noget om de molekylære mekanismer, som kommer fra tarmbakterierne og regulerer adfærden i musene. Det danner et rationale for at undersøge, om lignende mekanismer kan gøre sig gældende i mennesker”, siger professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet.

I mange år har amerikanske forskere arbejdet ud fra teorien om, at autisme er affødt af tarmdysbiose eller ligefrem leaky gut. Børn, født med en utilstrækkelig tarmflora, med en belastet eller hullet tarm, udvikler hyppigere autisme end børn født med en sund og velafbalanceret tarmflora. Et nyere studie fra de amerikanske sundhedsmyndigheder underbygger denne viden. I 2012 kunne det nemlig dokumenteres, at amerikanske autistiske børn havde dobbelt så høj risiko for betændelse i tarmene end børn med andre lidelser. Autistiske børn lider også hyppigere af fænomenet Leaky gut, der betyder permeabel eller hullet tarm. En sådan tilstand kan tillade fødeemner at entre blodbanen og i særlige tilfælde at passere blod/hjerne barrieren, hvilket kan føre til ændret adfærd.

Der er en del tiltag, som man selv kan iværksætte i behandlingen af autisme. Desværre har danske læger ikke været synderligt åbne overfor naturlig behandling af autisme ud fra de amerikanske undersøgelser, og derfor er mange danske forældre ikke blevet vejledt eller rådgivet om disse muligheder. Ønsker du mere viden, så kan du læse meget mere om den amerikanske forskning og tilgang til behandling af autisme i den såkaldte DAN-protokol. DAN står for Defeat Autism Now. Der er også skrevet en dansk bog om emnet med velunderbyggede råd; “Kost og ADHD”, den kan købes HER

Et godt sted at starte er derfor med en kur med gode mælkesyrebakterier. Husk at mælkesyrebakterier altid skal indtages sammen med måltidet. De bedste jeg kender til er Udo’s probiotic super 8, og der skal tages 1 stk dagligt. Der findes også Udo’s probiotic til børn og ældre. Du kan købe Udo’s probiotic HER

P.S. De føromtalte mus blev sat på en bakteriekur, der bestod af æblesovs tilsat den gavnlige tarmbakterie B. fragilis. En anden gruppe autistiske mus og en gruppe raske mus blev fodret med æblesovs uden tarmbakterier. Efter en periode, kunne forskerne konstatere, at de mus, der indtog tarmbakterier ikke længere opførte sig autistisk og deres tarme lækkede ikke mere.

Kilde: “Microbiota Modulate Behavioral and Physiological Abnormalities Associated with Neurodevelopmental Disorders”; Cell, Volume 155, Issue 7, 1451-1463, 05 December 2013

Du kan læse mere om etablering af en sund tarmflora HER