Tarmbakterier kan forårsage sukkersyge blandt overvægtige
Forskere fra University of Maryland har fundet, at ikke mindre end 26 forskellige uønskede bakteriers tilstedeværelse i tarmen kan have afgørende betydning for udviklingen af insulinresistens (forstadiet til sukkersyge), høje kolesterolniveauer samt forhøjet blodtryk blandt overvægtige. Såfremt tarmfloraen ikke genoprettes og de ubudne bakterier udryddes øges risikoen yderligere for udvikling af alvorligere sygdomstilstande, viser forskningen.
Det har længe været velkendt, at overvægtige har øget risiko for udvikling af en lang række sygdomme herunder sukkersyge, for højt kolesterol og blodtryk samt hjertesygdomme. Man har bare ikke vidst, nøjagtig hvorfor det forholdt sig sådan. Nu har de amerikanske forskere fundet en sammenhæng mellem ubalance i tarmfloraen, tilstedeværelsen af en række uønskede tarmbakterier og udviklingen af ovennævnte tilstande.
Da jeg læste om dette studie, kom jeg i tanker om den danske læge Mikkel Hindhede (1862-1945),der var en yderst forudseende ernæringsforsker, der for mange år siden gjorde opmærksom på, at “sundheden sidder i tarmen”. Andre har også talt om, at “døden sidder i tarmen”.
Der bør derfor, efter min mening, i højere grad end tilfældet er idag, fokuseres på tarmens sundhed. Vores livsstil spiller en rolle for balancen mellem de mange milliarder af mikroorganismer vi har i vores tarm, og en kost med masser af grønsager og fuldkorn, gode fedtstoffer og nærende proteiner er mad, som vores tarm elsker. Det skaber en god balance og giver fibre til tarmen at arbejde med, og netop balancen er afgørende. Sammensætningen af mikroorganismer i tarmen har langt større betydning for vores sundhed, end vi måske lige er opmærksomme på, og cirka 70% af vores immunforsvar er knyttet til vores tarmsystemn.
Vores øgede anvendelse af antibiotika og andre former for medicin kan på den ene side hjælpe os i relation til behandling af sygdomstilstande, men på den anden side være medvirkende til at skabe ballade i tarmfloraen. For vel slår antibiotika de uønskede bakterier ihjel, men den napper altså også alle de gavnlige. Alle dem, der beskytter os og indgår i den sunde og afbalancerede flora.
Behandling med antibiotika bør derfor altid følges op af et par måneders behandling med probiotika/mælkesyrebakterier til genoprettelse af en sund tarmflora. Jeg har personligt gode erfaringer med Udo’s probiotika, der findes i forskellige varianter, afhængig af alder og behov. De opbevares på køl og indtages sammen med et måltid.
Du kan læse mere om mælkesyrebakterier her på bloggen.