Tarmbiotaen påvirker også din søvn

20 jan, 2021 | Viden og Forskning

Ny forskning på mus indikerer en sammenhæng imellem kvaliteten af din tarmbiota og din nattesøvn.

Vores døgnrytmen styres af det hormonlignende stof melatonin. Melatonin dannes ud fra signalstoffet serotonin, der også kan kaldes ’budbringeren af det gode humør’. Melatonin dannes i pinealkirtlen om natten, men er afhængig af fuldstændigt mørke om natten og dagslys om dagen. Hovedparten af det serotonin, vi producerer, dannes i tarmen. Tarmens mikrobiota kan på denne måde indgå som en indirekte, men aktiv medspiller i søvnkvaliteten.

Forsøg på mus – tarmbiotaens indflydelse

Japanske forskere, med professor Masashi Yanagisawa i spidsen, har lavet et interessant forsøg på mus, hvor de specifikt har fokuseret på tarmbiotaens indflydelse på kvaliteten af vores nattesøvn. Deres undersøgelse afslørede, at tarmbakterierne hos mus spiller en aktiv rolle i forhold hertil.

I forsøget gav forskerne en gruppe mus en kraftig antibiotikakur i fire uger. Det slog deres mikrober i tarmen ihjel. Derefter sammenlignede de tarmbiotaen hos disse mus med kontrolmus, der spiste det samme, men som ikke havde fået antibiotika. Forskergruppen fandt signifikante forskelle i tarmbiotaen mellem de to grupper mus, og det overordnede billede var, at antibiotikamusene manglede væsentlige mikrober og metabolitter i deres tarm.

Nedsat produktion af serotonin

Disse forhold bevirkede en stærkt nedsat produktion af serotonin. Serotonin dannes ud fra aminosyren tryptofan, og omdannelsen er afhængig af særligt B6 vitamin. Forsøgsmusene havde høje niveauer af tryptofan men særdeles lave niveauer af B6 vitamin og serotonin. Studiet peger på, at tilstedeværelse af tarmmikrober er afgørende for tarmens muligheder for at omdanne tryptofan til serotonin.

Resultatet var, at de antibiotikabehandlede mus sov dårligere, oplevede mindre dyb søvn og vågnede hyppigere end musene i kontrolgruppen.

Professor Yanagisawa’s formodning er, at manglen på serotonin er ansvarlig for den dårligere søvnkvalitet. Det kræver yderligere forskning at slå dette endeligt fast, men forsøget har øget vores forståelse af, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke serotoninniveauerne, der igen kan påvirke nattesøvnen.

Det, der former tarmmikrobiomet, er det du spiser og drikker samt måden du lever på. Sover du dårligt, kan det også i denne sammenhæng betale sig at se på tarmen og optimere tarmmikrobiomet via sunde, grønne og fiberrige madvalg hver dag.

Anden inspiration

Her får du mine bedste tips til at falde i søvn.

Og her får du et overblik over, hvor meget søvn man skal have.

Her kan du læse artiklen Din tarmbiota formes af maden, du spiser

Reference:
Yukino Ogawa, Chika Miyoshi, Nozomu Obana, Kaho Yajima, Noriko Hotta-Hirashima, Aya Ikkyu, Satomi Kanno, Tomoyoshi Soga, Shinji Fukuda, Masashi Yanagisawa; ”Gut microbiota depletion by chronic antibiotic treatment alters the sleep/wake architecture and sleep EEG power spectra in mice”; Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-76562-9

Var du tilfreds med denne artikel om Tarmbiotaen påvirker også din søvn? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev  og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen

Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen - spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.