Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes
Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes er markant, viser ny forskning. Professor Oluf Borbye Pedersen skaber igen overskrifter med sin forskning i tarmbiotaens enorme betydning for udvikling af sundhed eller sygdom. Stort hurra for ham, for emnet, som andre læger og forskere har afvist betydningen af i årtier, har han nu på få år dokumenteret som særdeles afgørende i forhold til risikoen for udvikling af en lang række sygdomme.
Sammensætningen af bakterier i tarmen har således afgørende betydning for udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2 diabetes, viser Oluf Borbye Pedersens seneste forskning, der netop er publiceret i tidsskriftet Nature. Det er forekomsten af særligt to bakteriearter i vores tarmflora, der kan forbindes direkte med udviklingen af insulinresistens. Insulinresistens er forstadiet til type 2 diabetes.
Det interessante er, at du kan påvirke dannelsen og ”opdragelsen” af dine tarmbakterier, afhængigt af, hvordan du spiser. Tarmen anvender maden i dannelsen af tarmbakterier, eksempelvis spiller fibre fra grønsager i særlig grad en rolle i denne forbindelse. De omdannes blandt andet til særlige fedtsyrer, der kan skabe optimale forhold for såvel mælkesyrebakterier som immunforsvarsceller. Cirka 70% af kroppens immunforsvarsceller bor i tarmen og deres effektivitet og kodning afgøres af det miljø, de omgiver sig med.
Det er forholdsvist enkelt og let at påvirke tarmfloraen positivt, det kan du gøre i løbet af 48 timer ved at spise 5-600 g økologiske grønsager dagligt, ved at nedtone indtaget af sukker, hvidt brød, kaffe og alkohol og ved samtidig at tilføre sunde mælkesyrebakterier. Det kan være i form af fermenterede grønsager, Bone Broth, velsyrnede surmælksprodukter som Acido eller kefir eller i tilskudsform som probiotika. En kapsel med mindst 30 mia. levende kulturer dagligt sammen med et måltid.
Du kan eksempelvis starte med at prøve tarmbakteriernes festmåltid, som du kan finde opskriften på herunder, og så kan du gøre det til en vane at tilberede mindst to grønne retter til aftensmåltidet. Lav gerne dobbeltportioner, så har du til let frokost dagen efter.
Denne forskning, der her refereres til, viser i lighed med anden nyere forskning, at sammensætningen af vores tarmbiota er helt og aldeles afgørende i relation til risikoen for udvikling af sygdom. En sund og varieret tarmflora og en god fordøjelse er derfor den allerbedste investering i egen sundhed, som du kan foretage.
Du kan finde opskriften på tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på cremet broccolisalat HER
Du kan læse mere om betydningen af tarmfloraen HER
Du kan læse mere om mælkesyrebakterier HER
Var du tilfreds med denne artikel om Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.