Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes

14 jul, 2016 | Viden og Forskning

Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes er markant, viser ny forskning. Professor Oluf Borbye Pedersen skaber igen overskrifter med sin forskning i tarmbiotaens enorme betydning for udvikling af sundhed eller sygdom. Stort hurra for ham, for emnet, som andre læger og forskere har afvist betydningen af i årtier, har han nu på få år dokumenteret som særdeles afgørende i forhold til risikoen for udvikling af en lang række sygdomme.

Sammensætningen af bakterier i tarmen har således afgørende betydning for udvikling af sygdomme som eksempelvis type 2 diabetes, viser Oluf Borbye Pedersens seneste forskning, der netop er publiceret i tidsskriftet Nature. Det er forekomsten af særligt to bakteriearter i vores tarmflora, der kan forbindes direkte med udviklingen af insulinresistens. Insulinresistens er forstadiet til type 2 diabetes.

Det interessante er, at du kan påvirke dannelsen og ”opdragelsen” af dine tarmbakterier, afhængigt af, hvordan du spiser. Tarmen anvender maden i dannelsen af tarmbakterier, eksempelvis spiller fibre fra grønsager i særlig grad en rolle i denne forbindelse. De omdannes blandt andet til særlige fedtsyrer, der kan skabe optimale forhold for såvel mælkesyrebakterier som immunforsvarsceller. Cirka 70% af kroppens immunforsvarsceller bor i tarmen og deres effektivitet og kodning afgøres af det miljø, de omgiver sig med.

Det er forholdsvist enkelt og let at påvirke tarmfloraen positivt, det kan du gøre i løbet af 48 timer ved at spise 5-600 g økologiske grønsager dagligt, ved at nedtone indtaget af sukker, hvidt brød, kaffe og alkohol og ved samtidig at tilføre sunde mælkesyrebakterier. Det kan være i form af fermenterede grønsager, Bone Broth, velsyrnede surmælksprodukter som Acido eller kefir eller i tilskudsform som probiotika. En kapsel med mindst 30 mia. levende kulturer dagligt sammen med et måltid.

Du kan eksempelvis starte med at prøve tarmbakteriernes festmåltid, som du kan finde opskriften på herunder, og så kan du gøre det til en vane at tilberede mindst to grønne retter til aftensmåltidet. Lav gerne dobbeltportioner, så har du til let frokost dagen efter.

Denne forskning, der her refereres til, viser i lighed med anden nyere forskning, at sammensætningen af vores tarmbiota er helt og aldeles afgørende i relation til risikoen for udvikling af sygdom. En sund og varieret tarmflora og en god fordøjelse er derfor den allerbedste investering i egen sundhed, som du kan foretage.

Du kan finde opskriften på tarmbakteriernes festmåltid HER
Du kan finde opskriften på cremet broccolisalat HER
Du kan læse mere om betydningen af tarmfloraen HER
D
u kan læse mere om mælkesyrebakterier HER

Var du tilfreds med denne artikel om Tarmfloraens betydning for type 2 diabetes? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!