Tarmmikroberne styrer din sundhed
Bakterier i tarmen er i stand til at aktivere eller deaktivere immunresponsen, og derfor er balancen og miljøet vigtig for din generelle sundhed.
Du taler med din indre biokemi via den mad, som du vælger at spise. Ud fra den mad du spiser, dannes der nye celler, signalstoffer, hormoner og enzymer. Deres kvalitet og form er afgørende for immunforsvaret og for, hvilke signaler, der sendes videre til dine krops celler.
De tarmbakterier, som du danner, blandt andet ud fra fibrene i den mad du spiser, udgør grundlaget for et effektivt fungerende immunforsvar. Du har dermed via dine måtider direkte indflydelse på blandt andet immunforsvarets konstitution og effektivitet.
Nyere forskning, foretaget af blandt andet Oluf Borbye Petersen, viser, at der foregår en betragtelig og konstant vekselvirkning af signaler imellem hjernen og tarmmikroberne, men også omvendt fra tarmens mikrober til hjernen. Sammensætningen af dine tarmbakterier er således også helt afgørende for dit helbred og humør samt for udvikling af sygdom eller sundhed. Oluf Borbye Petersen har også i sin forskning påvist, at fibre fra glutenholdig mad kan ændre den vigtige tarmbiota og potentielt skabe irritation i tarmen.
Derfor kan de fleste af os med fordel nedtone vores indtag af hvede, kød og kødpålæg i maden og i stedet spise flere grønsager samt kerner, frø, mandler og nødder, der indenholder det sunde fedt. Herunder kan du finde tips til, hvordan du får 600 g grønsager dagligt gennnem dine måltider:
Morgen: Pift omeletten op med spinat, peberfrugt, forårsløg eller broccoli – det er kun fantasien, der sætter grænser. Er du til en lettere morgenmad, så er både frugt og grønt geniale i en smoothie, og husk at både frugt og grønsager selvfølgelig også kan bruges som drys på skyr eller yoghurt. Mest grønt, mindst frugt. Prøv eventuelt opskriften her på grøn yoghurt, jeg kalder den Tarmbakteriernes festmåltid.
Frokost: Fyld sandwichen op med grønt, brug grønt pålæg på rugbrødsmadderne i form af hummus, kartofler, tomater, ærte- eller broccolipure, avocado eller lav en lækker, mættende salat med linser, kål eller bagte rodfrugter. Prøv fx. Salater i glas
Aften: Lige nu er det sæson for dejlige supper, og de er heldigvis nemme at lave. Kog og purér rodfrugter, kartofler, græskar og kål og vær ikke nærig med krydderurterne. Det er nem og sund aftensmad. Brug grønsager i dine kødretter. Det gør ikke bare retten sundere, det får den også til at strække længere. Grønsager kan i øvrigt også anvendes i stedet for ris og pasta, ligesom du kan bage brød af havremel, der er særdeles fiberrigt. Prøv eksempelvis spinatlasagne med squash
Snacks & Bagværk: Grønsager og frugt er perfekte snacks, for de er lette at tage med på farten – og server også grønsagsstængerne som snacks om aftenen, evt. med en grønsagsdip til. Gå endelig heller ikke af vejen for at putte revne grøntsager i kager og brød, når du bager. Du kan prøve disse skønne glutenfrie og grønsagsrige fiberboller
Heldigvis er der masser at gøre for at optimere tarmbiotaen, for den er modtagelig for gavnlige stimuli og kan forme sig afhængig af, hvad du vælger at spise og drikke, og hvordan du i øvrigt lever og tænker. Du kan læse mere i artiklen Fordøjelsen – din 3. hjerne
Var du tilfreds med denne artikel Tarmmikroberne styrer din sundhed? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.