Tigerrejer er fyldt med kemi!

Forsiden Viden og Forskning Tigerrejer er fyldt med kemi!

     2
tigerrejer

De store tigerrejer, der er et hyppigt indslag på danske julefrokostborde kan være fyldt med skadelig kemi. 

I Sverige har de undersøgt de store tigerrejer, der sælges i stor stil i supermarkederne – også i Danmark. De svenske myndigheder fandt et højt indhold af medicinrester og andre kemikalier i rejerne. Resultaterne har ført til, at næsten 1000 svenske forretninger og restauranter nu bandlyser kæmperejerne. Herhjemme fortsætter vi ufortrødent med at sælge og spise de store rejer.

Produktionen af de populære rejer foregår primært i Bangladesh, Vietnam og Thailand. Der anvendes medicin og kemi i stor stil og hele processen er yderst miljøbelastende. Den anvendte medicin og kemi sætter sig som kemirester i rejerne, og disse farlige stoffer får vi indenbords, når vi spiser rejerne. Det fremgik eksempelvis af et parti vietnamesiske kæmperejer, som de skandinaviske myndigheder fornylig tilbagekaldte, fordi de indeholdt rester af et potentielt farligt antibiotikum.

Greenpeace har flere gange forsøgt at overtale de danske myndigheder og supermarkeder til at boycotte kæmperejerne og fjerne dem fra kølediskene.  ”I vores nabolande er supermarkederne langt foran. Det er for dårligt af de danske dagligvarekæder at føre rejerne, når man ved, at der er så store problemer med opdrættet,” siger havbiolog Hanne Lyngholm fra Greenpeace til Berlingske.

Det er muligt at købe de lækreste økologiske kæmperejer og tigerrejer. Læs mere i dette blog-indlæg og prøv eventuelt min opskrift på pandekager med rejer. Du kan også læse om økologiske fisk i dette blog-indlæg. Og husk at ungå Pangasius fisk! :)