Undgå influenza

15 sep, 2018 | Viden og Forskning

Undgå influenza. Influenzaen hærger, mange lader sig vaccinere i forhåbningen om at undgå at blive syge, men du kan faktisk helt enkelt, bivirkningsfrit og naturligt styrke dit immunforsvar og dermed effektivt forebygge influenza, forkølelser og halsbetændelser.

Influenza er en virusbåren sygdom, primært forårsaget af orthomyxovirus A, B, C eller D. Udfordringen ligger i, at vira muterer og løbende ændrer form og facon.

Vaccination?

Man har vaccineret mod influenzavirus i årevis, men faktisk er vaccinationernes effekt yderst ringe dokumenteret. Der er udført næsten 6,000 videnskabelige studier, men der mangler stadig solid evidens for, at influenzavaccine effektivt forebygger influenza i de målgrupper, man har undersøgt. Influenzavacciner har hidtil ikke kunnet vise nogen effekt i kontrollerede undersøgelser, og under pandemien med svineinfluenza i 2009, vaccinerede man herhjemme mange tusind mennesker, uden at det havde nogen effekt. Tværtimod var dødeligheden af influenza højere i de lande, hvor man vaccinerede, i forhold til i de lande (eksempelvis i Polen), hvor man ikke vaccinerede.

En helt ny undersøgelse, udført på Ohio State University Wexner Medical Center, har vist, at gravide kvinder, der modtog influenzavaccine, efterfølgende havde et svækket immunsystemsvar i flere år efter vaccinen (1). Lisa Christian, ph.d. og hovedforsker på undersøgelsen udtaler: “Vores undersøgelse viser, at de kvinder, der havde fået influenzavaccine året før undersøgelsen, havde lavere antistofrespons i indeværende år.” Undersøgelsen påviser, at influenzavaccination kan gøre visse modtagere mere sårbare over for influenzainfektioner.

Det er således vanskeligt idag at lade sig vaccinere effektivt mod influenza, for influenza er båret af vira, der ofte muterer. Vi må derfor håbe, at forskerne bliver bedre til at skræddersy vacciner til de former for vira, der netop lige nu forårsager influenza, så vaccination i fremtiden vil kunne have større effekt. Visse former for influenza kan nemlig være farlige for sårbare grupper af mennesker, det gælder eksempelvis fulgleinfluenza.

Ny viden om smitte

Et helt nyt studie viser, at vira og bakterier spreder sig lettere og på andre måder, end vi hidtil har troet. Forskere fra University of Maryland har fundet frem til, at blot det at trække vejret, skaber øget risiko for at blive smittet med eksempelvis influenza (2).

Mennesker, der er ramt af influenza, kan altså sprede den smitsomme virus, bare ved at trække vejret. Tidligere var vi af den formodning, at det var host eller nys, der smittede, men blot det at trække vejret, kan altså smitte. Studiet påviser, at influenza-ramte mennesker spreder små smitsomme aerosoler, der er bittesmå partikler, der kan forblive i luften i lang tid.

Vi kan således sprede smitte allerede før influenzaen er brudt ud, idet inkubationstiden normalt er på 3-5 dage. Det betyder, at det er en god ide at blive hjemme eller at bære mundbind, når du mærker de allerførste tegn på smitte. Bliver du smittet med influenza gennem luften omkring dig, gennem host, spyt, nys eller håndtryk, så oplever du influenzaens fulde symptomer efter 3-5 dage, ofte i form af feber, kulderystelser, ømhed i muskler, stivhed i kroppen, svimmelhed, ofte ledsaget af ondt i halsen og hoste. Sengen skal holdes, indtil feberen er helt væk.

Sådan forebygger du influenza

Der er mange ting du selv kan gøre for at styrke dit immunforsvar, så det effektivt kan nedkæmpe influenzavira. Styrk dagligt med friskpressede grønsagssafter, vitamintilskud af høj kvalitet samt gode omega 3 olier. D3 vitamin er dog i denne sammenhæng det vigtigste vitamin at have tilstrækkeligt høje niveauer af. Det kan du læse mere om herunder.

  1. Tag et tilskud af D3 vitamin vinteren igennem. Tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer i kroppen styrker dit immunforsvar og beskytter dig mod bakterier og vira. D vitamin er et af de vigtigste vitaminer vi kender til, og vi ved fra studier, at mennesker med lave niveauer hyppigere får influenza. Den bedste kilde til D vitamin er faktisk solens stråler, men det er jo lidt af en udfordring for os her i det høje nord om vinteren, og D vitamin er vanskeligt at spise sig til tilstrækkelige mængder af. Derfor skal vi tage kosttilskud med D3 vitamin vinteren igennem, og det bedste er, hvis dine niveauer ligger på imellem 75-100 nmol/l året rundt. Mærker du optræk til en omgang influenza eller forkølelse, så har jeg personligt erfaret, at et ekstra tilskud af D3 vitamin i et par dage effektivt modvirker at sygdommen overhovedet kommer til udbrud. Du kan læse mere om D vitaminer HER
    OBS! Indtag af enkelt vitaminer og mineraler skla altid have følge af en multivitaminpille af høj kvalitet fx. Terra Nova Multi, Life drink, Nature’s Own CoQ10 multi eller Solgar multi.
  2. Drik et eller flere glas antiinflammatorisk te hver dag. Antiinflammatorisk te indeholder en masse gode næringsstoffer, blandt andet fra ingefær og gurkemeje, der kan forebygge og lindre influenza og forkølelses symptomer. Find opskriften HER
  3. Manuka honning er meget effektivt, antiviralt og antibakterielt. Det kan afhjælpe en halsbetændelse, influenza eller forkølelse i opløbet. Og det smager ovenikøbet godt. Anvend eksempelvis en skefuld i en kop ingefærte eller antiinflammatorisk te og drik det langsomt. Manuka honning MGO 400+ er er særligt effektivt i behandlingen af bakterier. Du kan også anvende det, hvis du har fået en rift. Det er en fast ingrediens her i huset, og vi bruger det til rigtig mange ting. Du kan læse mere om Manuka honning HER  
  4. Derudover kan du styrke immunforsvaret ved at tage godt med tøj på og trave en tur. Aktivitet aktiverer også immunforsvaret, men husk at klæde dig godt på.

Jeg ønsker dig en god og influenzafri vinter.

Kilder:
(1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17306862?via%3Dihub     
(2) https://sph.umd.edu/news-item/flu-may-be-spread-just-breathing-new-study-shows-coughing-and-sneezing-not-required

Var du tilfreds med denne artikel om Undgå influenza? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Ny forskning om søvn og hjertekarsygdom

Vi ved i dag, at søvnen er vigtigt for vores livskvalitet, koncentrationsevne og humør. Tidligere anså man søvnen som en form for ligegyldig, inaktiv tilstand, i dag ved vi, at der foregår en masse i blandt andet hjernen, mens vi sover. Her dannes en række afgørende...

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet

Dit drikkevand er forurenet, og vi danskere udsættes for påvirkninger fra pesticidrester og PFAS stoffer, når vi drikker vandhanevandet. Det gælder i særlig grad det kræftfremkaldende stof PFOA. PFOA er et af de mest skadelige og sygdomsfremkaldende kemikalier i...

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Vanilje – derfor skal du købe ægte vanilje

Snart er det højsæson for vanilje, og der findes vel næppe noget, der kan fremmane en stemning og forventning om velsmag, som vanilje. Der er vægtige grunde til at vælge den ægte vare, når du skal købe dette skønne krydderi, også selvom det er den næstdyreste...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!