Vælg det sunde fedt til og det usunde fra
Vi har brug for fedt, men det er kun det sunde og uspolerede fedt, som kroppen har gavn af. Spiser vi for mange raffinerede og hydrogenerede omega 6 fedtsyrer, så kan det øge inflammation i kroppens væv og potentielt føre til udvikling af en lang række sygdomme. Derfor er det en rigtig god ide at vælge sine kilder til fedt med stor omhu og kvalitetsbevidsthed, for kroppen har brug for lidt mættet, monoumættet og flerumættet fedt hver eneste dag, men kvaliteten er helt, helt afgørende for effekten.
Der findes tre former for fedt, mættet, monoumættet og flerumættet fedt:
Mættet fedt – de fleste danskere får tilstrækkeligt med mættet fedt gennem kosten gennem vores indtag af kød og mælkeprodukter. Ud fra en sundhedsbetragtning er det dog en god ide at udskifte det færdige pålæg, fedtholdigt kød etc. med økologisk gammedags kærnet smør, eksempelvis fra Naturmælk. Blot lidt smør hver dag tilfører tilstrækkeligt mættet fedt for de fleste. Spiser du mælkeprodukter, så undlad de fedtfattige varianter. Vælg de fedtholdige og velsyrnede, bare spis mindre portioner.
Monoumættet fedt – vi kan få godt monoumættet fra ekstra jomfruolivenolie, mandler, nødder og avocado, og det er en rigtig god sundhedsinvestering at tilføre lidt af allerhøjeste kvalitet hver eneste dag.
Flerumættet fedt – det er her vi finder de livsvigtige, essentielle fedtsyrer, også kaldet omega 3 og omega 6. De er livsnødvendige og skal tilføres via maden hver eneste dag, fordi vi ikke selv er i stand til at danne dem, men de er samtidig yderst sarte overfor ilt, lys og varme. Mange af disse ultrasarte fedtsyrer ødelægges af industrien via raffinerings- og andre forarbejdningsprocesser, derfor er det nødvendigt at være en yderst kvalitetsbevidst forbruger, når det drejer sig om fedt.
Lytter vi til forskningen, så spiser vi danskere gennemsnitligt alt for meget omega 6 i forhold til omega 3. Balance i indtaget af de to to typer fedtsyrer er helt afgørende for kroppens balancer, og et overdrevent indtag af omega 6 fedtsyrer kan potentielt føre til en lang række sygdomme. Det anbefalede forhold i indtaget ligger på 1:3-4 forholdet mellem omega 3 og omega 6. Vores indtag er forrykket på grund af industriens særdeles høje forbrug af raffinerede omega 6 planteolier, så det er idag nærmere 1:10. Det er uheldigt, for omega 6 skaber ballade og udkonkurrerer de sunde omega 3 fedtsyrer i cellernes membraner. I vores forfædres kost var forholdet 1:1, men ændringer i vores fødeindtag har tilpasset vores DNA, så vi tolerer mere omega 6 end tidligere, det optimale forhold imellem de to typer fedtsyrer diskuteres dog stadig.
Det kan have adskillige fordele: Omega 3 fedtsyrer styrker dine cellemembraner, immunforsvaret, hjertesundheden, cellemembranerne og skaber ro og balance i din indre biokemi.
Omega 3 fedtsyrer får du bedst fra hørfrø, hampefrø, plankton og fisk samt i koldpressede ekstra jomfruolier heraf. Undgå dog de konventionelt opdrættede fede fisk, vælg i stedet økologisk opdrættede ørreder og laks eller ansjoser, sardiner og sild. Få gerne lidt fra hver af disse kilder hver dag. Vælger du fiskeolie som din kilde til omega 3, så vær særdeles kvalitetsbevidst. Personligt foretrækker jeg Nordfolk Omega 3, udvundet af plankton, Nordic Natural cod liver oil eller Algae omega.
Omega 6 fedtsyrer får du naturligt gennem adskillige grønsager samt fra mandler, nødder, solsikkekerner, sesamfrø samt i koldpressede ekstra jomfruolier heraf. Det er primært indenfor denne gruppe fedtstoffer, at du finder de fleste raffinerede og ødelagte olier som sojaolie, solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie etc. Hold dig helt fra disse. De blandes ofte også i færdigretter etc. og det kan derfor betale sig også at undgå de værste skurke, som udover ovennævnte olier ofte er:
Frituremad
Mange færdigretter
Færdige ovnkartofler og pommes frites
Alle former for dej- og sovseblandinger
Remoulade og mayonnaise
Købedressinger
Margariner, flydende som faste
Pålægssalater
Tortillas og Chips
Frugtpålæg
Kager, kiks og meget brød
Ofte er disse fedtsyrer blot deklareret med udtrykket “vegetabilsk olie”. Det kan jo forvirre, fordi Fødevarestyrelsen anbefaler os at spise flere vegetabilske olier i maden. Det vil være en god ide hurtigst muligt at få rettet op på denne misforståelse og uddybe og udbrede vores viden om fedtindtagets enorme betydning, for vores ekstremt høje indtag af omega 6 planteolier fra soja-, majs-, solsikke- eller vindruekerneolie er en veritabel bombe under vores sundhed. Sojaolie er på vej frem, også i Danmark – desværre. Industrien elsker den billige, raffinerede GMO sojaolie, og alene i USA regner man med, at cirka 20 procent af alle de kalorier, befolkningen indtager, inden længe vil stamme fra sojaolie. Det er skræmmende.
Spiser og lever du sundt og varieret, så vil det optimale indtag af omega 3 kontra omega 6 – i henhold til den viden vi har idag – være i forholdet 1:3-4. Derfor vil det for de fleste af os være en god ide at luge ud i indtaget af omega 6 og optimere indtaget af omega 3.
Har du lyst til at vide mere, så kan du læse meget mere om lige her om Sundt fedt
Her kan du også helt gratis downloade min nyreviderede e-bogs udgave af Smør eller Margarine
Var du tilfreds med denne artikel om Vælg det sunde fedt til og det usunde fra? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.