Vær varsom med soja – også sojamælk
I bestræbelserne på at nedsætte indtaget af det til tider problematiske komælk, har vi danskere kastet os over sojamælk. Vi har taget denne drik til os i en grad, så mange, der tidligere drak en liter mælk dagligt, nu i stedet drikker en liter sojamælk. Og det er på ingen måde hensigtsmæssigt – af flere årsager.
Soja indeholder en række potente, østrogenlignende stoffer, der kan påvirke vores indre kropslige balancer og måden sojamælk produceres på er ikke optimal. Derudover er der hele problematikken omkring GMO (genmodificeret) soja, som du kun kan komme udenom ved at købe 100% økologisk.
Indtaget af soja i Vesten er steget dramatisk de seneste 10 år, inspireret af de sunde japanere, men mange vesterlændinge indtager – bevidst eller ubevidst – langt mere soja end en gennemsnitlig japaner. Og nok så bemærkelsesværdigt, soja i en helt anden form end japanernes fermenterede soja i form af miso, tempeh og tamari.
Soja anvendes i stigende grad i dyrefoder, i færdigretter, i proteintilskud, i kosttilskud og som ingrediens i mange andre produkter. Derfor kan du let komme til at spise langt mere soja end godt er, og hvis du oven i købet supplerer med en daglig dosis sojamælk, så kan det påvirke din hormonbalance uheldigt. Derfor vær yderst kritisk med hvad du byder din krop. Check indholdsfortegnelserne grundigt, gå udenom sojamælken og undgå proteintilskud og kosttilskud, der indeholder soja. Har du en østrogenfølsom kræftform, skal du efter min mening holde dig helt fra soja. Miso, tempeh og tamari er fint i små doser, som i Japan, men ellers kan jeg anbefale rismælk, mandelmælk, nøddemælk, havremælk eller kokosmælk eller blandinger af disse.