Værd at vide om vitaminer og mineraler

22 okt, 2023 | Viden og Forskning

Vitaminer og mineraler er livsvigtige, og spørgsmålet er, om disse afgørende mikronæringsstoffer får tilstrækkeligt fokus i sundhedsdebatten i Danmark?

Jeg er personligt ikke et øjeblik i tvivl om, at en væsentlig del af fremtidens behandlingsformer kommer til at handle om rådgivning indenfor sund økologisk mad, optimering af tarmmikrobiomet via sund mad og sunde fedtstoffer samt probiotika, i kombination med individuelt tilpassede vitamin- og mineraltilskud. Tænk hvad vi kan gøre selv med den rette viden, og hvad vi kan spare på sundhedsvæsenet og på bivirkningstung medicin, såfremt læger og sundhedsansatte lærte om disse faktorer og implementerede dem i deres daglige praksis. En læge fra Odense Universitetshospital har udtalt, at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer hele året, så ville der kunne spare 16-17% på vores samlede sundhedsudgifter. Så stor betydning har bare et mikronæringsstof. Som det er i dag, fornemmes der ikke hverken ydmyghed, fokus eller nysgerrighed overfor disse helt enkle, naturlige og ofte effektive tiltag fra det danske sundhedsvæsens side, og ofte begrundes den manglende nysgerrighed med, at behandlinger med vitaminer og mineraler ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenterede.

Vanskeligt at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden

Videnskab kræver penge, og vitaminer og mineraler kan i modsætning til lægemidler ikke patenteres. Der er dog alligevel kommet en del videnskab på området igennem de seneste år, ofte betalt af uafhængige forskningmidler, men disse studier ligger ikke lige på de hylder, som lægerne normalt henter viden fra, og det er rigtig ærgerligt. På medicinstudiet er læren om mikronæringsstoffers betydning ikke omfattende. Senest jeg tjekkede var det reduceret til et frivilligt to-dages kursus. Da det blev introduceret på Aarhus universitet for nogle år siden, var min glæde stor, og jeg fik lov at melde mig til, mod betaling selvfølgelig. Da jeg modtog programmet, blev min glæde vendt til skuffelse. Kurset omfattede primært mikronæringsstoffers potentielle interaktioner med medicinske behandlinger.

Det undrer mig, hvordan vores styrelser og læger for det første kan udtale igen og igen, at vi får de vitaminer og mineraler, som vi behøver, igennem vores mad. For det andet refererer de til ADT (anbefalet daglig tilførsel), der rent faktisk er baseret på skøn. ADT-værdierne blev oprindeligt foreslået som en vurdering af, hvad der måtte være de absolutte minimumsbehov af vitaminer og mineraler for at undgå mangelsygdomme. Men man glemmer, at vi alle er forskellige, har individuelle behov og bor forskellige steder i verden. Kvaliteten af vitaminer og mineraler er også forskellig, og det kan blandt andet afspejle sig i optageligheden.

Ingen tvivl om, at de bedste kilder til vitaminer og mineraler er vores mad. Det kræver bare en kæmpe indsats i dag at få tilstrækkeligt med mikronæringsstoffer ad den vej, hvis det overhovedet er muligt, for vi kan eksempelvis ikke spise os til tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer om vinteren, ligesom det også kan være problematisk at få tilstrækkeligt med selen og zink. Calcium får vi derimod i rigelige mængder, men glemmer måske det om muligt endnu vigtigere magnesium, som mange, særligt ældre, mangler. Denne problematik skyldes blandt andet måden vi dyrker og forarbejder vores råvarer på, og måske også det faktum, at der ikke informeres grundigt om disse forhold.

Stort fald i afgrøders indhold af mikronæringsstoffer

Der er sket et markant fald i vores afgrøders indhold af mikronæringsstoffer gennem de seneste 80 år. Dengang eksisterede begreber som økologiske og konventionelle afgrøder ganske enkelt ikke. Alle afgrøder kunne dengang betegnes som økologiske. De var særdeles rige på mikronæringsstoffer. Med det konventionelle landbrugs indtog, som vi kender det i dag, skete der en betydelig forringelse af næringsstofindholdet og en samtidig forøgelse af sprøjtemiddelrester og anden kemi i vores fødevarer. Ligeledes forarbejdes vores råvarer i langt højere grad end tidligere. Det har haft store konsekvenser for råvarernes indhold af vitaminer og mineraler. Udtalelserne baseres på målinger af fødevarer, der viser, at der ikke er sket et nævneværdigt fald i indholdet af mikronæringsstoffer igennem de seneste 20 år. Er det befolkningens sundhed, der er målet med sådanne udtalelser, så burde man måske have sammenlignet de nutidige næringsstofudpinte afgrøder med næringsstofindholdet i samme afgrøder for 80 år siden. Det har man ikke valgt at gøre. Det er ikke rimeligt, for at tage nuværende næringsstofudpinte afgrøder og sammenligne dem med andre næringsstofudpinte afgrøder fra for 20 år siden, og påstå at vupti, der er ingen forskel, det kan potentielt gå alvorligt ud over folkesundheden, hvis ikke det allerede gør det.

Ni forskellige økologiske grønsager i ni forskellige farver hver dag?

Når man samtidig sætter disse råvarers indhold af vitaminer og mineraler op imod løst skønnede minimumsbehov og helt udelader alle de individuelle faktorer, så har jeg vanskeligt ved at se logikken, såfremt målet er at højne folkesundheden.

I øvrigt er næringsstofindholdet i økologiske afgrøder ikke overraskende højere end i konventionelle afgrøder, men visse forskere er i denne henseende på banen med udsagn om, at det kræver indtag af seks til ni forskellige økologiske grønsager, i forskellige farver HVER DAG, for at vi muligvis ad den vej kan få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler gennem maden. Det kan du eksempelvis få ved at tyvstarte fra morgenstunden med 300 gram grønsager via en grøn smoothie eller grød. Læs mere og find opskrifter Drik dine grønsager

Referencer:
Mayer A, 1997, ”Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables”; British food Journal, 99;6; pp 207-211
M. Barański, et al. „Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses.“; British Journal of Nutriti­on, Published June 26, 2014.
Tangney C, Tang Y, Evans D, Morris M, 2009; ”Biochemical indicators of vitamin B12 and folate insufficiency and cognitive decline”; Neurology, 72(4), 361-7

Eller læs denne interessante artikel Fruits and vegetables are less nutritious than they used to be

Var du tilfreds med denne artikel Værd at vide om vitaminer og mineraler? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

De bedste kilder til Omega 3 fedtsyrer

Omega 3 fedtsyrer er livsvigtige for vi mennesker og hører til blandt de såkaldte essentielle fedtsyrer, som vi skal have via mad eller tilskud, fordi vi ikke selv kan danne dem. Alt for mange danskere mangler de vigtige omega 3 fedtsyrer. Jeg hopper derfor lige ud i...

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Mange danskere mangler vitaminer og mineraler

Halvdelen af jordens befolkning mangler vitaminer og mineraler, herunder også mange danskere. Mere end halvdelen af os får for få af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for at leve et liv i sundhed. Det viser en undersøgelse, foretaget af forskere ved Harvard...

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Gratis e-bogs pakke! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis mine e-bøger "Tyvstart dagen GRØNT", "Fastebogen" samt "Madplan 2.0".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.