Vi misinformeres om kalk- og D vitamin tilskud

10 aug, 2019 | Viden og Forskning

Vi misinformeres om kalk- og D vitamin tilskud. Der foregår efter min mening generelt en usmagelig misinformation af den danske befolkning i forhold til indtag af vitaminer og mineraler. Det seneste tilfælde er i forhold til et nyt studie, der omfatter kalk- og D vitamintilskud til ældre. Det netop offentliggjorte review anvendes nu som skræmmekampagne generelt mod indtag af vitaminer og mineraler. Det er efter min mening spin af allerværste skuffe. Det værste er, at en sådan misinformation potentielt kan få negative sundhedsmæssige konsekvenser for mange danskere.

Uvist af hvilken årsag, og i direkte modsætning til en lang række forskningsresultater, så har den danske Sundhedsstyrelse igennem de seneste mange år anbefalet ældre at tage et isoleret tilskud af uorganisk kalk samt D vitamin, angiveligt for at forebygge knoglebrud. Uorganisk kalk i form af calcium carbonat kan dog ikke effektivt opbygge knoglemasse eller hindre knoglenedbrydning uden samtidig at påføre de berørte en øget risiko for hjertekarsygdomme og muligvis også demens og Alzheimer. Det er dokumenteret, men har ikke ført til ændret praksis. Du kan læse mere via links herunder.

Årsagen til den øgede risiko for udvikling af hjertekarsygdomme og demens skal findes i den udbredte anbefaling og anvendelse af uorganisk kalk, der har en særdeles lav optagelighed i kroppen. Der anbefales af samme årsag uhørt høje doser uorganisk calcium, hvilket således kan føre til ubalance i den indre biokemi, kalkophobninger og øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme og demens.

På baggrund af ovennævnte, kan det derfor ikke undre, at et nyligt publiceret review af 33 randomiserede forsøg, har vist, at der ingen signifikant forbindelse kunne findes imellem indtag af calcium (calcium carbonat) og D-vitamin og mindsket risiko for hoftebrud eller andre former for frakturer blandt ældre. Der konkluderes; ”Disse fund understøtter ikke den rutinemæssige anvendelse af disse kosttilskud i ældre mennesker i samfundet”. Jeg finder det så trist, at dette studie, der IKKE overraskende påviser, at et isoleret indtag af uorganisk kalk i form af calcium carbonat samt D vitamin ikke virker, anvendes i en usmagelig propaganda, rettet generelt imod indtag vitaminer og mineraler. De ældre vil heller ikke, på baggrund af ovennævnte, modtage optimale anbefalinger i forhold til sikring af en sund knoglemasse med mere.

Skal du effektivt opbygge knoglemasse eller hindre knogletab, så viser al erfaring, suppleret af en lang række forskningsresultater, at der nødvendigvis må tilføres en form for kalk, som kroppen kan optage. Det vil sige organisk calcium. Magnesium er om muligt endnu vigtigere for knogleopbygningen end calcium, så anbefalingerne må nødvendigvis omfatte samme dosis magnesium, selvsagt også i letoptagelig, organisk form. D3 vitamin hjælper calcium og magnesium ind i knoglevævet, og beskytter desuden mod en lang række sygdomme. D3 vitamin har nemlig ikke kun betydning i forhold til opbygning af knoglemasse, men er afgørende væsentligt for et stærkt immunforsvar og meget mere. K2 vitamin beskytter mod hjertekarsygdomme og understøtter aktivt knogleopbygningen, idet K2 vitamin blandt andet transporterer kalken fra blodet ind i knoglerne. Sammen med D3 vitamin stimuleres der dermed til genopbygning eller dannelse af nye knogleceller.

Det er efter min mening såvel usympatisk som betænkeligt, at der fra officiel side, igennem så mange år, er blevet anbefalet indtag af uorganisk calcium til landets kvinder og ældre. Det faktum, at hovedparten af det calcium, der sælges på landets apoteker og dermed anbefales af landets læger, er i form af calcium carbonat, svarende til pulveriseret tavlekridt, medfører, at mange danskere udsætter sig for unødig sundhedsrisiko, fordi anvendelsen af denne billige og vanskeligt optagelige form for calcium nødvendiggør indtag af særdeles høje doser. Det kan potentielt skabe problemer i kroppens indre biokemiske balancer. Vi oplyses ikke om disse potentielle risici, ligesom vi ikke oplyses om, hvor væsentligt det er – også for knoglesundheden – at indtage organisk magnesium samt K2 og D3 vitamin.

Anvendte og anbefalede man i stedet organisk calcium, så ville kunne man nøjes med et indtag på 3-500 mg. istedet for de nuværende anbefalinger på 1000-1500 mg. Derudover ville tilskud af organisk calcium altid skulle have følge af samme dosis organisk magnesium. Desværre er det ikke det,  Sundhedsstyrelsen anbefaler, til trods for at magnesium er lige så væsentligt, om ikke vigtigere, for knoglesundheden end kalk. Et eventuelt calciumtilskud bør derfor altid have følge af et magnesiumtilskud, og for de fleste mennesker vil det optimale forhold i indtaget ligge på 1:1 (reference herunder). Indtag af organisk eller organisk bundet calcium og magnesium vi øge knoglesundheden og samtidig reducere risikoen for udvikling af hjertekarsygdom.

Er målet øget knoglesundhed, så må der nødvendigvis tilføres såvel calcium, magnesium, D3 vitamin og K2 vitamin i former, som kroppen kan optage og anvende. Disse mikronæringsstoffer indtages bedst til natten og kan med fordel suppleres af en multi vitaminmineralpille + omega 3 fedtsyrer af høj kvalitet, der bedst indtages om morgenen. Det er særligt kvinder i og efter overgangsalderen, der har behov for ekstra calcium, magnesium, K2 og D3 vitamin. Er du disponeret for knogleskørhed eller indtager du ikke kalk- og magnesiumrige fødevarer, så kan du også med fordel supplere din mad med ovennævnte. De fleste mænd kan med sindsro nøjes med en organisk magnesium til natten og en multi vitaminmineralpille + omega 3 fedtsyrer af høj kvalitet om morgenen.

Det ville det være ønskeligt, såfremt Sundhedsstyrelsen begyndte at udvise en generel interesse for mikronæringsstoffernes store sundhedsmæssige betydning for indre balancer og kropslig sundhed. Et ønskescenarie ville være mere uvildig forskning indenfor området, fokus på de forskellige formers samspil og optagelighed og fokus på at højne folkesundheden med udgangspunkt i solide og anvendelige anbefalinger, der kan sætte den enkelte i stand til i højere grad at tage ansvar for egen sundhed. Et andet stort ønske er, at undervisningen af landets medicinstuderende fremover måtte omfatte emner som vitaminer, mineraler og mad som effektivt forebyggende midler mod sygdom.

Indtag af calcium carbonat og øget risiko for udvikling af demens og Alzheimer’s sygdom adresseres i en efterfølgende artikel.

Referencer & kilder:
Myung SK, Kim HB, Lee YJ, Choi YJ, Oh SW. Calcium Supplements and Risk of Cardiovascular Disease: A Meta-Analysis of Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 26;13(2):368.
John J.B. Anderson, Bridget Kruszka, Joseph A.C. Delaney, Ka He, Gregory L. Burke, Alvaro Alonso, Diane E. Bild, Matthew Budoff, and Erin D. Michos; “Calcium Intake From Diet and Supplements and the Risk of Coronary Artery Calcification and its Progression Among Older Adults: 10‐Year Follow‐up of the Multi‐Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA)”;
Originally published11 Oct 2016
Qian Xiao, PhD et al; ”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal,
”Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis, British Medical Journal, DOI: 10.1136” ”Dietary and Supplemental Calcium Intake and Cardiovascular Disease Mortality”, Qian Xiao, PhD et al, JAMA Intern Med. 2013;173(8):639-646
”Magnesium Intake Correlates With Bone Mineral Density in Elderly Whites”, Dr. Kathryn M. Ryder, J Am Geriatr Soc 2005;53:1875-1880
”Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions”, Sara Castiglioni et al, Nutrients. 2013 Aug; 5(8): 3022–3033

T Fujita, T Ohue, Y Fujii, A Miyauchi; “Effect of calcium supplementation on bone density and parathyroid function in elderly subjects”; Mineral and electrolyte; 01 Jan 1995, 21(1-3):229-231
Recker RR; “Calcium absorption and achlorhydria”; N Engl J Med 1985; 313:70-73 DOI: 10.1056/NEJM198507113130202
Hunt JN; “Relation between gastric secretion of acid and urinary excretion of calcium after oral supplements of calcium”; Digestive Diseases and Sciences; May 1983, Volume 28, Issue 5, pp 417–421

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-you-need-to-know-about-calcium

Du kan læse mere om former og dosis af calcium ifbm optimal knoglesundhed HER
Du kan læse mere om potentielt skadelige anbefalinger af indtag af calcium HER
Du kan læse mere om kalktilskud HER
Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om betydningen af K2 vitamin HER
Du kan læse mere om det vigtige omega 3 vitamin HER

Denne artikel er tænkt som inspiration til alle, der har lyst til at indhente viden og redskaber til sund levevis. Artiklens indhold kan ikke anvendes som erstatning for lægelig behandling eller diagnose. Har du længerevarende symptomer, hjertesygdomme eller alvorlige lidelser, bør du altid konsultere din læge.

Var du tilfreds med denne artikel Vi misinformeres om kalk og D vitamin tilskud? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Vær varsom med omega 6-planteolier

Vær varsom med omega 6-planteolier

Omega-6 rige planteolier som solsikke- majs-, soja-, tidsel- og vindruekerneolier kan være yderst sundhedsskadelige at indtage. En australsk undersøgelse fra 2013, viste med stor tydelighed, at hjertesyge, åreforkalkede mænd, der skiftede deres indtag af mættet fedt...

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

Transfedtsyrer – historien om et farligt fedtstof

For 22 år siden udkom min første bog om fedt, et emne jeg interesserede mig for - og stadig interesserer mig levende for - i særlig grad på grund af den voldsomme og stærkt fejlagtige ”fedt er farligt” kampagne i 90’erne, hvis budskab desværre stadig sidder dybt i...

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

Derfor skal du kun vælge certificeret økologisk palmeolie

For femten år siden var min familie og jeg på Borneo, en fantastisk smuk ø med regnskove, smuk natur, formidabel dykning og god mad. Vi havde en uforglemmelig rejse, nok en af de bedste vi nogensinde har været på. I særlig grad nød vi vores ophold på et øko lodge midt...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Boost dit immunforsvar ".

Du er blevet tilmeldt!