Vilde fisk, opdrætsfisk eller snydefisk?!?

8 mar, 2013 | Viden og Forskning

Fisk er oprindeligt en sund spise. Jeg skriver oprindeligt, fordi det oprindelige er ved at forsvinde fra de fisk, vi kan købe her i Danmark. At købe fisk i dagens Danmark kan vise sig at være en særdeles speget affære.

Når vi som forbrugere begiver os på indkøb efter fisk, så er det væsentligt at skelne mellem vilde fisk og opdrætsfisk.

Vilde fisk. Det er efterhånden velkendt, at vi ikke skal spise løs af de store vilde rovfisk som tun, helleflynder, oliefisk, gedde, laks, aborre, havtaske og sandart, da de store fisk gennem et langt fiskeliv kan ophobe betragtelige koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB’er og kviksølv fra de forurenede verdenshave. Fødevarestyrelsen anbefaler på sin hjemmside, at gravide og ammende kvinder samt børn maximalt spiser 125 gram laks fra Østersøen om måneden. Alle andre tilrådes et maximalt indtag på 250 gram om måneden. Vi kan derimod med sindsro sætte tænderne i de små, vilde fisk som ansjoser, sardiner, sild, makrel, hornfisk, rødspætter, ørreder og muslinger.

Opdrætsfisk. Når vi taler opdrætsfisk, så skal vi også være yderst opmærksomme, for de konventionelle opdrætsfisk får generelt ikke særlig god mad. Jeg har set deres foderplaner, og de fleste indeholder pæne mængder soja, det meste gensplejset, forarbejdede olier og ikke særligt meget omega 3. De konventionelle dambrug er også en væsentlig kilde til forurening af åer og vandløb. Så når vi taler om at købe opdrætsfisk, så køb de økologiske. De får god mad, der består af fiskemel fremstillet af ansjoser og sardiner, der maximalt er varmet op til 48 grader. Deres mad indeholder ikke GMO soja, og indholdet af omega 3 er derfor langt højere end i de konventionelle opdrætsfisk. De økologiske dambrug forurener heller ikke. Tværtimod bidrager de med miljøbevarende tiltag.

Snydefisk. MEN, mit hovedbudskab med denne klumme er også at gøre opmærksom på de mange fisk, der udbydes og sælges i supermarkedernes frostdiske som en slags fisk, men som i virkeligheden er en helt anden slags. Lad mig give et par eksempler:

“Rødspætter” som i virkeligheden er en fladfisk fra Stillehavet, “Sejfileter” som i virkeligheden er en fisk fra Alaska kaldet Alaska pollack, og for at det ikke skal være lyv, så sælges disse oven i købet MSC mærket?? Efter min mening forbruger vildledning af værste skuffe. Pighaj, der sælges røget og flået som kongeål og Pangasius fisk, der ganske vist sælges som Pangasius, men som produceres med Danida støtte i Vietnam og sælges i danske supermarkeders kølediske uden at nogen fortæller os forbrugere hvor og hvordan den er frembragt eller at den stort set ikke indeholder noget omega 3 fedt og så oven i købet med WWf’s velsignelse og godkendelse. Er verden da helt af lave?

Det er efter min mening dybt urimeligt, at vores Fødevaremyndigheder billiger, at vi som forbrugere vildledes og lades i stikken på denne måde. Vi har brug for fisk, for gode fisk er en suveræn kilde til de livsvigtige, langkædede omega 3 fedtsyrer, som vi helst skal spise hver eneste dag. Der er for det første ikke mange fisk tilbage, som vi kan spise, og der er heller ikke mange kilder til omega 3 i vores øvrige fødevarer. Derfor er det særligt væsentligt, at de fisk vi kan købe er af høj kvalitet og standard. Omega 3 fedtsyrer kan vi nemlig primært få fra fisk, hørfrø og hampefrø.

Som du vil kunne læse længere nede i nyhedsbrevet, så kan det lade sig gøre at købe gode fisk, ligesom der findes gode fiskehandlere rundt omkring i landet. Vi skal bare vide hvilke og hvor. Et af mine bedste råd til dig, der gerne vil spise fisk et par gange om ugen, er derfor at lade supermarkedernes fisk ligge, og finde dig en rigtig god fiskehandler, som du kan have tillid til. Det er næsten umuligt som forbruger at gennemskue de mange mærkværdige afarter af fisk, der ligger rundt omkring i supermarkedernes kølediske og det er bestemt ikke alle, der er lige sunde. Jeg har selv en god fiskehandler, som jeg ofte frekventerer, og med hensyn til supermarkederne, så er eneste undtagelse for mig www.irmatorvet.dk eller irma.dk, hvor jeg køber min økologiske laks, såvel frossen som fersk og får den leveret i frostkasse lige til min dør. 

Du kan læse mere om økologiske fisk HER

Du kan læse mere om fisk og kvaliteter HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!