Virus i rødt kød mulig årsag til tyktarmskræft?

8 sep, 2015 | Viden og Forskning

Er virus i rødt kød en mulig årsag til tyktarmskræft? Nobelprismodtager og forsker Harald zur Hausen har netop publiceret en helt ny teori omkring indtag af kød og øget risiko for tyktarmskræft. Han udtaler: “Det er formodentlig ikke rødt kød som sådan, der giver tyktarmskræft, men derimod en virus fra køer.” Han er nu ved at undersøge, om virus i rødt kød og mælk kan være en mulig årsag til udvikling af tyktarmskræft og brystkræft.

Harald zur Hausen har tidligere mødt stor skepsis i forskerverdenen, da han lancerede sin teori om, at livmoderhalskræft opstod på grund af infektion med HPV virus. Den skepsis blev gjort grundigt til skamme, og derfor er der da også stor interesse omkring hans nye teori om, at tyktarmskræft muligvis skyldes en virus i særlige kvægarter.

Det har i flere år været fremme, at øget indtag af rødt kød kunne øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft. Zur Hausen har kigget på forskningen bag, og han er ikke overbevist. Han har studeret forekomsten af tyktarmskræft i flere lande, og det satte ham på sporet af, at det muligvis slet ikke var rødt kød som sådan, der øgede risikoen for udvikling af tyktarmskræft, men derimod indtag af oksekød fra europæisk kvæg kaldet Bos Taurus.

“Et af de lande i verden, hvor man spiser allermest rødt kød, er Mongoliet. Alligevel har Mongoliet en meget lav forekomst af tyktarmskræft. Det kunne jeg ikke få til at passe med teorien om, at rødt kød skulle være årsag til tyktarmskræft. Da jeg kiggede nærmere på sagen, opstod teorien om, at det ikke er rødt kød som sådan, der spiller en rolle, men derimod en specifik type af rødt kød,” siger Harald zur Hausen.

I den vestlige verden spiser vi næsten kun oksekød fra køer, der tilhører Bos Taurus familien. Det er den type kvæg, som mistænkes for at indeholde de kræftfremkaldende vira. Oksekødet, der indtages i Mongoliet, stammer fra yak-okser, lokale kvægracer og Zebu-kvæg. Teorien passer også på Indien, Japan og Korea, selvom der ikke foreligger håndfaste beviser endnu. Harald zur Hausen er derfor gået i gang med at undersøge blodet på køer samt den komælk, der udbydes i vores supermarkeder. Indtil nu har han kunnet konstatere, at de indeholder små og hidtil ukendte DNA-molekyler, som han mener stammer fra virus.

Harald zur Hauzens nye teori om udvikling af tyktarmskræft har, siden han indledte de nye studier, fået følge af endnu en teori; nemlig at indtag af komælk måske kan være årsag til udvikling af brystkræft. Det er en anden type vira fra samme kvægrace, som han mener kan føre til brystkræft. Vi afventer med spænding Harald zur Hausens spændende forskning

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648405

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!