Virus i rødt kød mulig årsag til tyktarmskræft?

8 sep, 2015 | Viden og Forskning

Er virus i rødt kød en mulig årsag til tyktarmskræft? Nobelprismodtager og forsker Harald zur Hausen har netop publiceret en helt ny teori omkring indtag af kød og øget risiko for tyktarmskræft. Han udtaler: “Det er formodentlig ikke rødt kød som sådan, der giver tyktarmskræft, men derimod en virus fra køer.” Han er nu ved at undersøge, om virus i rødt kød og mælk kan være en mulig årsag til udvikling af tyktarmskræft og brystkræft.

Harald zur Hausen har tidligere mødt stor skepsis i forskerverdenen, da han lancerede sin teori om, at livmoderhalskræft opstod på grund af infektion med HPV virus. Den skepsis blev gjort grundigt til skamme, og derfor er der da også stor interesse omkring hans nye teori om, at tyktarmskræft muligvis skyldes en virus i særlige kvægarter.

Det har i flere år været fremme, at øget indtag af rødt kød kunne øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft. Zur Hausen har kigget på forskningen bag, og han er ikke overbevist. Han har studeret forekomsten af tyktarmskræft i flere lande, og det satte ham på sporet af, at det muligvis slet ikke var rødt kød som sådan, der øgede risikoen for udvikling af tyktarmskræft, men derimod indtag af oksekød fra europæisk kvæg kaldet Bos Taurus.

“Et af de lande i verden, hvor man spiser allermest rødt kød, er Mongoliet. Alligevel har Mongoliet en meget lav forekomst af tyktarmskræft. Det kunne jeg ikke få til at passe med teorien om, at rødt kød skulle være årsag til tyktarmskræft. Da jeg kiggede nærmere på sagen, opstod teorien om, at det ikke er rødt kød som sådan, der spiller en rolle, men derimod en specifik type af rødt kød,” siger Harald zur Hausen.

I den vestlige verden spiser vi næsten kun oksekød fra køer, der tilhører Bos Taurus familien. Det er den type kvæg, som mistænkes for at indeholde de kræftfremkaldende vira. Oksekødet, der indtages i Mongoliet, stammer fra yak-okser, lokale kvægracer og Zebu-kvæg. Teorien passer også på Indien, Japan og Korea, selvom der ikke foreligger håndfaste beviser endnu. Harald zur Hausen er derfor gået i gang med at undersøge blodet på køer samt den komælk, der udbydes i vores supermarkeder. Indtil nu har han kunnet konstatere, at de indeholder små og hidtil ukendte DNA-molekyler, som han mener stammer fra virus.

Harald zur Hauzens nye teori om udvikling af tyktarmskræft har, siden han indledte de nye studier, fået følge af endnu en teori; nemlig at indtag af komælk måske kan være årsag til udvikling af brystkræft. Det er en anden type vira fra samme kvægrace, som han mener kan føre til brystkræft. Vi afventer med spænding Harald zur Hausens spændende forskning

Kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25648405

Var du tilfreds med denne artikel? Klik meget gerne “Synes godt om” nedenfor. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Solcreme med faktor og D-vitamin

Solcreme med faktor og D-vitamin

Den absolut bedste kilde til det livsvigtige D3-vitamin er solens stråler. Blot et kvarter til en halv time i solen – i Danmark mellem juni og august - giver dig cirka 20.000 i.u. D3-vitamin. Det er 50 gange mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler os hver dag. Heldigvis...

Kampen om vores sundhed

Kampen om vores sundhed

Du er givetvis stødt på udtrykket ultraforarbejdet mad? Manden bag udtrykket er brasilianeren Carlos A. Monteiro, og han vurderer, baseret på en række forskningsresultater, at fødevareindustriens manipulationer med vores mad til de såkaldte ultraforarbejdede...

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Kaffe kan være befordrende for tarmens mikrober

Det at drikke kaffe forbinder vi for det meste med en hyggestund, en nydelse, hvis altså vi lige tåler og kan lide kaffe. Men kaffe kan også være befordrende for tarmens mikrober, og dermed gavnligt for dit vigtige tarmmikrobiom. Det viser forskning, publiceret i...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag gratis min e-bog "Tyvstart dagen GRØNT".

Du er blevet tilmeldt!

Oversigt over databeskyttelse

Denne hjemmeside bruger cookies, så vi kan give dig den bedst mulige brugeroplevelse. Cookie-oplysninger gemmes i din browser og udfører funktioner som at genkende dig, når du vender tilbage til vores hjemmeside, og hjælper vores team med at forstå, hvilke dele af hjemmesiden du finder mest interessante og nyttige.