Dansk fiskefars fyldt med bakterier

12 feb, 2014 | Viden og Forskning

 


Færdigrørt fiskefars, som du kan købe i supermarkederne og hos fiskehandlerne, er alt andet end frisk. Fiskefarsen, der sælges i danske forretninger, er desværre ofte fyldt med bakterier, der kan gøre os syge.

Fødevarestyrelsen offentliggjorde i 2013 en undersøgelse af fiskefars indsamlet i 2012, der viste, at hver anden pakke fars havde et bakterieindhold, der lå over myndighedernes vejledende grænseværdi. Der er ikke meget der tyder på, at forholdene er blevet bedre her i 2014.

DR-programmet Kontant viste i går undersøgelser af fiskefars, indsamlet hos i alt 15 forhandlere rundt omkring i landet. Et anerkendt laboratorium undersøgte dem, og analyserne viste, at der var forhøjede bakterietal – mere end 10 millioner bakterier – i fire ud af femten pakker. Enkelte pakker med fiskefars havde bakterietal, der oversteg det tilladte antal mere end 100 gange. En enkelt pakke indeholdt en milliard bakterier per gram, noget nær det maximalt mulige.

Der er tale om fordærvet mad, som sælges til os forbrugere, og Fødevarestyrelsen står blot og kigger på. Tidligere gjaldt den såkaldte 24 timers regel, der betød, at fiskefars skulle sælges indenfor 24 timer. Denne regel ophævede Fødevarestyrelsen i 2010. De lagde ansvaret fra sig og udlagde det til forretningerne selv at håndhæve loven. Vel vidende at forretningerne tidligere har haft store problemer med at overholde loven, særligt på områder med friskhed indenfor hakket fisk og kød.

Nu må Fødevarestyrelsen være sig sit ansvar bevidst og for en gangs skyld tage udgangspunkt i forbrugernes sikkerhed og behov. Forretningerne vil altid forsøge at nedbringe svindet, og derfor genbruges fisk og kød, hvor sidste salgsdato er overskredet. Det forarbejdes til fars, til færdigretter, marinerede kødstykker og i delikatesseafdelingerne. Derved kan forretningerne forlænge råvarernes levetid. Det er fuldt lovligt, men i sagen om fordærvet fiskefars, så er det ganske enkelt gammel fisk, som forretningerne forsøger at sælge til os i ny pakning. Det er virkelig ulækkert.

Lav selv sunde og lækre fiskefrikadeller med hjemmerørt remoulade, du kan finde opskriften HER

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!