
Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen
Tarmmikrobiomet – betegnelsen for vores samling af mange milliarder mikrober i tarmen – spiller en afgørende rolle for vi menneskers generelle sundhed og velvære. Nylige undersøgelser har vist, at kvaliteten og variationen af tarmmikrobiomet også kan påvirke knoglesundheden og skelettets konstitution. Tarmmikrobiomet kan ifølge disse undersøgelser formodentlig være involveret i udviklingen af osteoporose, Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen.
Et ubalanceret og fattigt tarmmikrobiom, der også hyppigt betegnes som tarmdysbiose, øger graden af inflammation i tarmen. Kronisk inflammation er en velkendt risikofaktor for udvikling af osteoporose, og disse faktorer kædes således sammen med øget risiko for udvikling af osteoporose.
Desuden viser det sig, at visse tarmbakterier kan påvirke aktiviteten af såvel de knogledannende osteoblaster som de knoglenedbrydende osteoklaster, hvilket let kan føre til en uønsket ubalance mellem opbygning og nedbrydning af knoglevæv. Visse mikrober i tarmen kan ligeledes påvirke optagelsen af henholdsvis calcium og magnesium, der begge er helt afgørende mikronæringsstoffer for opretholdelsen af en sund knoglemasse.
Tarmmikrobiomet næres af fibre fra særligt grønsager, og derfor kan det betale sig hver dag at spise 500 gram lækre, økologiske grønsager, afhængig af årstid og præferencer. På denne måde kan du optimere tarmmikrobiomet og dermed nedsætte din risiko for udvikling af osteoporose. Måske skyldes det hele vores måde at leve på med flere og flere ultraforarbejdede fødevarer og færre sunde, økologiske grønsager og mad, fremstillet fra bunden?
Disse resultater kræver selvfølgelig yderligere forskning, men det er da interessant, at der i forskningen peges på øget anvendelse af antibiotika, pesticider og PFAS som nogle af årsagerne til et fattigere tarmmikrobiom, ligesom vi danskeres forholdsvist lave indtag af friske grønsager som medvirkende til en øget risiko for udvikling af osteoporose, en sygdom, hvis forekomst er stærkt stigende herhjemme.
Referencer:
Kai Ding , Fei Hua , Wenge Ding; “Gut Microbiome and Osteoporosis”; Aging and disease. 2020, 11(2): 438-447
“The Human Microbiome Project Consortium. Structure, function and diversity of the healthy human microbiome”; Nature 486, 207–214 (2012).
Cresci GA, Bawden E (2015); “Gut Microbiome: What We Do and Don’t Know2, Nutr Clin Pract, 30:734-746.
Yang T, Owen JL, Lightfoot YL, Kladde MP, Mohamadzadeh M (2013); “Microbiota impact on theepigenetic regulation of colorectal cancer”; Trends Mol Med, 19:714-725.
Her kan du læse artiklen Syv gode råd til sunde knogler
Du kan finde opskriften her på Knogle Booster Smoothie
Du kan læse mere her om Vi misinformeres om kalktilskud
Her kan du købe min informative e-bog Knoglesund – hele livet
Her kan du læse artiklen Hvor meget D-vitamin skal vi have?
Her kan du læse artiklen Nyd solen, det er sundt
Var du tilfreds med denne artikel Tarmmikrobiom og osteoporose kan hænge sammen? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.