Nyd solen – det er sundt

13 apr, 2019 | Viden og Forskning

Nyd solen – det er sundt. Solens stråler er på samme tid livgivende og potentielt skadelige, for hvis de nydes i for store mængder, kan deres livgivende effekt risikere at gøre skade. Omvendt er solens stråler sundhedsfremmende. Solbadning skal derfor dyrkes intelligent. Det ved vi allesammen.

Til trods herfor, har vi danskere i mange år måttet lytte til officielle solråd, der anbefalede at vi holdt os i skyggen og at vi smurte os ind i solcreme med faktor under ophold i solen. Nu udfordres disse råd af en række forskere på området. Med rette, tyder meget på, for de gavnlige effekter af solens stråler, og af det vigtige D vitamin, der dannes ud fra solens stråler, må vi ikke undvære. Det handler derfor om intelligent solbadning, afhængig af hudtype og solens styrke og placering på himlen.

Udover at solen stimulerer til dannelse af det livsvigtige D vitamin, så ser solens stråler også ud til at have en række andre sundhedsgavnlige effekter. Meget tyder nemlig på, at sol på kroppen, også uden faktor, kan have en vis forebyggende effekt på en række udbredte sygdomme som eksempelvis højt blodtryk, type 2 diabetes, sclerose, hjertekarsygdomme etc. Disse sygdomme rammer langt flere mennesker end hudkræft. Det er på baggrund af risikoen for udvikling af hudkræft, at de danske myndigheder i en årrække har frarådet solbadning uden solcreme med faktor.

En af de forskere, der mener at myndighederne er gået for langt i deres advarsler mod solens stråler, er professor Børge Nordestgaard fra Herlev hospital. Han og hans kolleger vurderer, at de officielle danske råd på området, trænger til en grundig revidering, idet der kan præsenteres evidens for, at de gavnlige effekter af solskin uden faktor overstiger de potentielt negative. En svensk undersøgelse viste eksempelvis for et par år siden, at blandt 30,000 svenske kvinder, levede de kvinder, der fik mindst sol, i kortere tid og havde udviklet flere sygdomme, end de kvinder, der nød solen uden solfaktor 15-30 minutter hver dag.

Vi ved i dag, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i vores kroppe. Det er et livsvigtigt vitamin med hormonlignede effekt, der dannes, når solens stråler rammer kolesterolet under huden. For lave niveauer af D vitamin øger risikoen for udvikling af en række sygdomme. Tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer sænker derimod blodtrykket, styrker immunforsvaret og har betydning for hjerte og kredsløb.

Selvfølgelig er det væsentligt, at vi solbader intelligent, afhængig af vores hudtype og hvorhenne i verden vi befinder os. Men det ER også særdeles vigtigt, at vi kommer lidt ud solen, når den skinner, også uden solfaktor. Vi skal blot dosere opholdet i solen klogt. Mange danskere kan dog fint opholde sig i solen 15-30 minutter hver dag uden at blive solskoldede. Mennesker med meget sart hud skal selvfølgelig time deres ophold efter deres tolerance. Men det ved vi godt allesammen. Der, hvor vi skal ændre adfærd, må være i forhold til brugen af solcreme. Solcreme med faktor kan hæmme  dannelsen af D vitamin, og vi er nok gået for vidt i vores iver efter at  smøre os selv og vores børn ind i solcreme med faktor. Iøvrigt er spørgsmålet, om de stoffer, der findes i de fleste solcremer med faktor så overhovedet er sunde for os, men det er et helt andet spørgsmål. Jeg kan blot opfordre til at være yderst kritisk, når du skal købe solcreme med faktor.

På baggrund af opfordringen fra kompetente forskere må vi håbe, at de danske anbefalinger på området snarest revideres. Indtil da, nyd solen intelligent – det er sundt.

Du kan læse mere om forskernes anbefalinger HER
Du kan læse det svenske studie HER
Du kan læse om D vitamins store betydning for immunforsvaret HER
Du kan læse om D vitamins blodtrykssænkende effekt HER
Du kan læse om, hvorfor D vitamin tilskud om vinteren er vigtigt HER

Var du tilfreds med denne artikel Nyd solen – det er sundt? Så klik meget gerne “Synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit månedlige nyhedsbrev med masser af opskrifter og inspiration til en sund livsstil. Det er helt gratis.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Nyt studie: Sådan øger kvinder deres muskelmasse effektivt

Kvinder oplever med alderen ofte et hurtigere fald i muskelmasse- og styrke end tilfældet er med mænd. Dette fald hos kvinder relateres blandt andet til dalende østrogenniveauer, og det kan også hyppigt føre til dalende kondition og nedsat livskvalitet. Heldigvis...

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

NAD+ – stoffet, der kan holde dig sund og vital

I dette indlæg skal vi kigge nærmere på stoffet NAD+ og dets funktion, herunder særligt hvordan det potentielt kan forhale aldringsprocessen, afhjælpe inflammation og høje kolesterolniveauer og forbygge aldersrelaterede sygdomme. Vi lever længere og længere, og vores...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!