D vitamin kontrollerer dit immunforsvar

D vitamin kontrollerer dit immunforsvar. Det påviste forskeren Michael Holick, da han for femten år siden revolutionerede vores syn på D3 vitamin. Indtil da var D3 vitamin i forskernes bevidsthed blot et vitamin, der transporterede calcium ind i knoglerne. I dag er vi langt klogere, blandt andet takket være Michael Holicks fænomonale pionerarbejde.

Som med mange andre udenlandske forskningsresultater, så tager vi dem ikke bare til os her i Danmark. Vi skal helst bruge en ti-femten år på at vænne os til de nye resultater, hvorefter der er tradition for, at vi selv udfører tilsvarende forskning indenfor området, førend vi kan tage den nye viden til os og anvende den i praksis. Således også med D3 vitamin.

Det er dog et faktum, at D vitamin kontrollerer dit immunforsvar, og at du har D vitamin receptorer i alle kroppens organer. Tilstrækkelige mængder D vitamin er således helt afgørende for bevarelse af indre sundhed og balance. D vitamin har også hormonlignende effekt, det har betydning for cellernes vækst og udvikling, og så kontrollerer og modulerer det dit immunforsvar, og kan, ved tilstrækkeligt høje niveauer, beskytte og styrke dig.

Endelig er der kommet opmærksomhed på dette væsentlige område, også i Danmark. Det betyder nemlig særligt meget for alle os, der lever i de nordlige og solfattige områder, at læger og forskere anerkender betydningen af et vitamin, i særlig grad et så vigtigt vitamin som D vitamin. Vi danner D vitamin ud fra solens stråler og kroppens kolesterol, og tilstrækkeligt høje niveauer beskytter os mod udvikling af blandt andet kræft, diabetes, andre autoimmune sygdomme, sklerose, depression og barnløshed.

Fornylig har danske forskere fra Københavns Universitet med professor Carsten Geisler i spidsen påvist, at D vitamin nærmest kan tænde eller slukke for immunforsvarets T-celler. T-cellerne er immunforsvarets fronttropper, der konstant patruljerer i kroppen på jagt efter uønskede fremmedlegemer. Målet er, at uskadeliggøre potentielt skadelige stoffer, men forskerne opdagede, at der skulle D vitamin til at vække eller aktivere T-cellerne. En T-celle har en række signalantenner, som aktiveres, når T-cellen skal i aktion. Forskerne fandt, at en af T-cellens primære antenner er en D vitamin receptor. Der skal således være tilstrækkelige mængder D3 vitamin i blodet for at kroppens fronttropper T-cellerne overhovedet kan aktiveres og destruere uønskede elementer.

Det kan derfor undre, at med al den viden og solide dokumentation, der efterhånden foreligger, at Sundhedsstyrelsen ikke går all in og sørger for, at alle danskeres D3 vitamin niveauer måles en gang om året, og at den enkelte tilbydes de påkrævede doser D3 vitamin i form af tilskud, så immunforsvaret kan agere optimalt året rundt. En overlæge fra Odense Universitetshospital udtalte i en tv udsendelse, at såfremt alle danskere anbefales og tager et tilskud af D3 vitamin hele året, så vil man kunne spare cirka 17-18% af det samlede danske sundhedsbudget. Så stor betydning spiller D3 vitamin i beskyttelsen af din organisme og i forebyggelsen af sygdomme.

Vi ved, at cirka halvdelen af alle danskere mangler D vitamin i vinterhalvåret, og cirka 15% lider af svær mangel. Vi ved også, at de doser, som Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke er tilstrækkelige for hovedparten af danskerne. Indsatsen på området er blevet nedprioriteret fremfor opprioriteret. Det er særdeles uheldigt, og det kan derfor varmt anbefales:

1. at nyde solens stråler her i sommermånederne. Vi, der bor i Danmark, danner faktisk kun D vitamin i de tre sommermåneder juni, juli og august. Og vel at mærke kun, hvis du soler dig en halv time hver dag uden brug af solfaktor. Alene derved danner du cirka 10-20,000 i.u. (250-500 mcg). Der er aldrig blandt voksne konstateret overdoseringssymptomer ved doser af denne størrelsesorden. Til orientering giver en halv times solbadning i høj sol uden solfaktor 30-50 gange mere D3 vitamin end Sundhedsstyrelsens daglige anbefalinger, der efter mange forskeres mening er sat alt alt for lavt.

2. at dyrke intelligent solbadning og undgå overdreven brug af solcreme med faktor, der blokerer for kroppens dannelse af D vitamin. Intelligent solbadning anbefales, og det kan du læse mere om via linket nederst.

3. at tage tilskud af D3 vitamin fra september til maj. Behovene er individuelle, og det bør tilstræbes at dine D3 vitamin niveauer ligger på 100 nnmol/ll året rundt. Så er du jf Holick og Hey tilstrækkeligt beskyttet. Niveauerne kan måles via en blodprøve hos lægen, men Sundhedsstyrelsen har begrænset danske lægers mulighed for at tage disse blodprøver. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt høje D vitamin niveauer igennem maden, heller ikke selvom du spiser en hel laks dagligt, hvilket af andre årsager heller ikke kan anbefales,, derfor er den bedste løsning at tage D3 vitamin som kosttilskud hver dag, og effekten øges ved samtidigt indtag af en højkvalitets multivitaminmineraltablet.

D vitamin kontrollerer dit immunforsvar, og det er et faktum, der efter min mening bør opprioriteres. Vi har ventet i femten år på, at de danske myndigheder skulle vågne op og anerkende D vitaminets fantastiske beskyttende og immunmodulerende effekter. Det er delvist sket nu, selvom forskningen endnu ikke har udmøntet sig i lægelig praksis. Men forestil jer, hvor mange andre vitaminer og mineraler, der kan vise sig ligeså væsentlige. Vitaminer og mineraler er bittesmå, men deres betydning i menneskekroppen er kæmpestor. Det kan du læse meget mere om herunder.

Reference: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684798/

Du kan læse overlæge Henrik Heys artikel om D vitamin HER
Du kan læse mere om betydningen af D vitamin HER 
Du kan læse om, hvordan D vitamin kan sænke blodtrykket HER
Du kan læse mere om intelligent solbadning HER
Du kan læse mere om betydningen af vitaminer og mineraler HER

Var du tilfreds med denne artikel om D vitamin kontrollerer dit immunforsvar.? Så er du meget velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Debat