D vitamin kan sænke dit blodtryk

11 okt, 2021 | Viden og Forskning

Et er, at D vitamin er væsentligt for immunforsvaret, men vidste du, at D vitamin også kan sænke dit blodtryk – helt naturligt?

D3 vitamin har rigtig mange beskyttende funktioner i kroppen og tilstrækkeligt høje niveauer af D3 vitamin er blandt andet helt afgørende for et velfungerende immunforsvar. D3 vitamin har også stor betydning for dit blodtryk, og mangel på det vigtige vitamin kan forårsage forhøjet blodtryk og dermed øge risikoen for hjerteanfald. For højt blodtryk er en snigende sygdom, der blandt andet kan forårsage hjertekarsygdomme.

Et helt nyt review ser på, om D vitaminkoncentrationen i serum kan spille en afgørende rolle i relation til for højt blodtryk. En gennemgang af den foreliggende forskning på området viser en klar tendens til, at D vitamin niveauerne i kroppen indirekte modulerer blodtrykket, således at mangel på D vitamin kan have en forhøjende virkning på blodtrykket og tilstrækkeligt høje niveauer kan have en blodtrykssænkende effekt.

Forskerne bag dette helt nye review har set på den foreliggende forskning på området, og her viser blandt andet et dansk studie fra 2012, at mennesker med D vitamin mangel og højt blodtryk effektivt kunne sænke deres blodtryksniveauer ved at tage D3 vitamintilskud. Forsøgsdeltagerne var delt op i to grupper, en fik 3000 i.u. D3 vitamin dagligt i tyve uger, den anden gruppe fik placebo. Resultatet var klart, deltagerne i D vitamin gruppen sænkede deres blodtryk langt mere end de, der fik placebo. De deltagere, der havde lave niveauer af D-vitamin ved undersøgelsens start, havde større reduktion af deres blodtryk, hvoraf det konkluderes, at D-vitamin kan virke mere effektivt til sænkning af blodtrykket hos mennesker, der har et lavt indhold af D vitamin. (AHO: Det vurderes, at over halvdelen af alle danskere mangler D vitamin i vinterhalvåret).

En anden undersøgelse, foretaget i Italien i 2013, havde til formål at kortlægge D vitamins blodtryksregulerende effekt i kroppen. En gruppe deltagere med for højt blodtryk blev sat til at indtage 25.000 i.u. D3 vitamin om ugen i otte uger. Resultatet var tydeligt. D vitaminniveauerne steg og blodtrykket faldt drastisk. Derfor konkluderede forskerne bag, at D-vitamin kan bidrage effektivt til at reducere risikoen for hypertension.

Forskerne bag dette nye og omfattende review anbefaler således, at der sættes gang i endnu flere studier indenfor dette område. De foreslår også, at alle læger rutinemæssigt måler D vitamin niveauerne hos deres patienter for på denne måde at bremse den stigende forekomst af for høje blodtryksniveauer og konsekvenserne heraf. (AHO: Dette råd går desværre stik mod den danske Sundhedsstyrelses påbud til danske læger om IKKE at måle patienternes D vitamin niveauer med mindre der er helt særlige årsager hertil.). D3 vitamin er det mest immunmodulerende og blodtryksregulerende vitamin vi kender til, og efter min mening bør alle sejl sættes til for at sikre, at alle danskere har tilstrækkeligt høje niveauer (70-100 nnm/ll året rundt). D vitamin kan helt naturligt og helt uden bivirkninger hjælpe dig til større sundhed og balance.

Kilder:
Effect of Vitamin D3 Supplementation in Combination with Weight Loss on Inflammatory Biomarkers in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial.”; Cancer Prev Res (Phila). 2015 Jul;8(7):628-35. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0449.Duggan C1, de Dieu Tapsoba J2, Mason C2, Imayama I2, Korde L3, Wang CY3, McTiernan A3;

Effect of cholecalciferol supplementation during winter months in patients with hypertension: a randomized, placebo-controlled trial. [Am J Hypertens. 2012]

Cholecalciferol administration blunts the systemic renin-angiotensin system in essential hypertensives with hypovitaminosis D. (J Renin Angiotensin Aldosterone Syst. 2014]

Reference: European Society of Human Genetics,”Genetic research clarifies link between hypertension and Vitamin D deficiency” Press release (June 2013).

Du kan læse om, hvordan blodtrykssænkende medicin kan øge risikoen for hudkræft HER
Du kan læse mere om naturlige veje til lavere blodtryk HER
Du kan læse mere om D vitamins store sundhedsmæssige betydning HER

Var du tilfreds med denne artikel om D vitamin kan sænke dit blodtryk? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Vitaminer og mineraler – vigtig viden

Nu er det igen tid til at skrive: STOP nu den hetz mod vitaminer og mineraler! Det er ikke værdigt, at vi danskere skal udsættes for disse hyppige, ofte misvisende og unuancerede skræmmekampagner mod vitaminer og mineraler. Tværtimod var der en ide i, at vores læger...

Godt nyt om chokolade

Godt nyt om chokolade

Chokolade kan være noget så lækkert og delikat og er mange danskeres foretrukne søde forkælelse i selskab med en god kop kaffe. Vi danskere spiser i gennemsnit cirka 5 kg chokolade om året, men er chokolade egentlig sundt? Det afhænger af hvilken type og kvalitet...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!