Blodtryksmedicin kan øge risikoen for hud- og læbekræft

Forsiden Viden og Forskning Blodtryksmedicin kan oege risikoen for hud- og laebekraeft. Cirka hver femte voksne dansker tager dagligt blodtrykssaenkende medicin. Et nyt dansk studie paaviser nu, at den type blodtrykssaenkende medicin, der indeholder stoffet hydrochlorthiazid kan oege risikoen for hud- og laebekraeft

     8
Blodtryksmedicin kan oege riskoen for hud- og laebekraeft

Blodtryksmedicin kan øge risikoen for hud- og læbekræft. Cirka hver femte voksne dansker tager dagligt blodtrykssænkende medicin. Nødvendigheden og effektiviteten af denne form for medicin er løbende blevet diskuteret blandt forskere og læger. Et nyt dansk studie påviser nu, at den type blodtrykssænkende medicin, der indeholder stoffet hydrochlorthiazid, øger risikoen for hud- og læbekræft op til syv gange.

Lektor, ph.d. Anton Pottegård fra Syddansk Universitet udtalte til TV avisen her til morgen, at han mener, at cirka hvert tiende tilfælde af hud- og læbekræft vil kunne undgås, såfremt lægemidlet fjernes fra markedet. Cirka 250.000 danskere menes at indtage blodtryksmedicin, der indeholder hydrochlorthiazid.

Vi har vænnet os til at tage medicin mod en lang række symptomer, men måske er det på tide, at ændre syn på denne form for symptombehandling og i stedet se på årsagerne til symptomerne. En af de vægtigste årsager er det faktum, at de fleste former for medicin har mange uønskede bivirkninger, samt at der hvert år dør mere end 3500 danskere – af medicin. Mange symptomer er helt enkelt signaler fra kroppen om, at der er ubalance i den indre biokemi. Mange af disse ubalancer kan afhjælpes ad helt naturlig vej, såfremt der sættes fokus på årsagerne hertil. Indtag af blodtrykssænkende medicin kan dog være nødvendigt for nogle mennesker, og hører du til den gruppe, så opsøg din læge og skift til et præparat, der ikke indeholder det skadelige hydrochlorthiazid.

Forhøjet blodtryk er noget nær en folkesygdom, og rigtig mange danskere tager hver dag en pille mod forhøjet blodtryk. For højt blodtryk skal tages alvorligt, men der er dog forskere som eksempelvis Professor James Goodwin fra University of Texas, der i Archives of Internal Medicine skriver, at det for ældre kan være sundere med et let forhøjet blodtryk end et for lavt. Det kan du læse mere om i artiklen, der linkes til herunder.

Blodtrykket måles i det systoliske – det er det tal, der er højest, og det diastoliske blodtryk. Tallene varierer livet igennem, men det bedste er dog, såfremt det systoliske tryk holder sig under 140 og det diastoliske under 85. Det er godt at være opmærksom på, at blodtrykket kan stige ved nervøsitet og anstrengelse. Så hvis du har taget trapperne op til lægen på femte sal, så er det en god ide lige at sætte sig i venteværelset et kvarters tid, før blodtrykket måles.

Ligger dit blodtryk i den høje ende, så kan det ofte også skyldes helt naturlige livsstilsbetingede adfærdsmønstre. Noget af det første du kan se på, hvis blodtrykket er blevet for højt, er, om du drikker nok vand. Du skal helst drikke 1½-2 liter vand om dagen, og det kan IKKE erstattes af kaffe, sort te, sodavand eller saftevand. Tværtimod. For hver kop kaffe vi drikker, vil det være optimalt om vi drak yderligere et glas vand, for kaffe virker vanddrivende. Sukkerholdige drikke skal vi efter min mening holde os helt fra – også dem i light versioner.

Får du tilstrækkeligt med næringsrige grønne og økologiske grønsager hver dag? Kål, broccoli, spinat og andre grønne grønsager er nemlig fyldt med organiske mineraler, der hjælper til at holde balance i blandt andet blodtrykket. Det optimale er at spise 500 gram økologiske grønsager om dagen, for det er grønsagerne, der har størst sundhedsfremmende effekt i forhold til effektiv blodtryksregulering. Og i øvrigt også i forhold til en helt masse andre indre balancer.

Dit indtag af salt kan også have betydning for blodtrykket. Ved at anvende uraffineret flagesalt, Himalayasalt eller Læsøsalt, så tilfører du livsvigtige næringsstoffer. Gå derimod i en stor bue udenom industrisalt, færdigretter, fast food, kødpålæg, leverpostej og andre konventionelle, industrielt forarbejdede produkter, der er tilsat megen raffineret industrisalt, såfremt du ønsker et blodtryk i balance.

Der findes således en række helt naturlige tiltag, som du kan prøve af, før du eventuelt tyr til medicinsk behandling. Eksempelvis:

  • Drik mindst 1 ½ – 2 liter vand dagligt
  • Spis mindst 500 g økologiske grønsager dagligt
  • Undgå for meget industrisalt, spis i stedet uraffineret flagesalt
  • Pas på med for meget sukker, også det skjulte
  • Rygning og indtag af alkohol kan også påvirke blodtrykket negativt
  • Mange typer smertestillende medicin samt P-piller kan virke blodtryksforhøjende
  • Motioner hver dag, frisk luft og motion kan virke befordrende for blodtrykket
  • Stress kan øge blodtrykket. Forsøg eventuelt med afstressende tiltag som fx meditation
  • Helt almindelig rødbedesaft kan ofte helt naturligt afbalancere blodtrykket, du kan læse mere om det via linket herunder
  • OBS! Vær opmærksom på, at hvis du tager kosttilskud, der indeholder kalk i form af calciumcarbonat, så kan det virke særdeles forstyrrende ind på de indre biokemiske balancer og dermed også på blodtrykket. Kalk skal altid indtages i organisk form og altid have følge af samme mængde magnesium. Du kan læse mere via linket herunder

Der er som det fremgår af ovenstående masser at gøre, for også når det gælder for højt blodtryk kan sunde mad- og livsstilsvaner hjælpe til balancering – helt naturligt.

Læs også:

Studiet, der er offentliggjort i Journal of Internal Medicine 
Højt blodtryk behøver ikke at være farligt for ældre
Blodtrykssænkende rødbedesaft   
Opskrift på Rødbede smoothie
Drik vand  
Kvinde, kend din kalk   
Potentielt skadelige kalkanbefalinger
Magnesium – det oversete mineral    
K2 vitamin – anbefalinger og advarsler
Food state vitaminer og mineraler
D-vitamin tilskud ER vigtigt!

Var du tilfreds med denne artikel om Blodtryksmedicin kan øge risikoen for hud- og læbekræft? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.