D-vitamin tilskud ER vigtigt!

Forsiden Viden og Forskning D-vitamin tilskud ER vigtigt!

     1
d-vitamin tilskud

Endnu en ny undersøgelse, for nyligt offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Cardiology, peger på, at der er en klar sammenhæng mellem d-vitaminmangel og udvikling af livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

D vitamin har langt større betydning for vores helbred, end hidtil erkendt herhjemme. Det til trods for at flere og flere udenlandske studier samstemmende påviser denne vigtighed. Dette nye studie viser desuden, at indtag af d-vitamintilskud vil kunne halvere risikoen for død – uanset årsag. Undersøgelsen er foretaget i sammenligning med personer, der havde konstant lave d-vitamin niveauer. Der deltog mere end 10.000 personer i studiet, der blev foretaget af University of Kansas, og til forskernes overraskelse havde 70 pct. af deltagerne så lave d-vitamin niveauer, at det måtte betegnes som værende under eller på grænsen til d-vitaminmangel (nemlig 30 nmol/l).
Sammenlignet med mennesker, der ikke mangler d-vitaminer, er det altså mere end dobbelt så sandsynligt, at personer med lave d-vitaminniveauer udvikler diabetes. De har 40 % øget risiko for at udvikle for højt blodtryk og 30 % øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Risikoen for at dø af en hvilken som helst årsag er dobbelt så høj blandt personer med lave d-vitaminniveauer, end blandt personer med normale niveauer, viser studiet.

Tankevækkende resultater, men ikke overraskende. Efter min mening har vi herhjemme sovet i timen. Normalniveauerne i Danmark er, sammenlignet med andre lande, sat for lavt, og lægerne må i dag af økonomiske årsager ikke måle patienternes d-vitamin niveauer. Erkendelsen af, at d-vitamin er det mest immunstimulerende vitamin vi har i kroppen kan ligge på et meget lille sted. Jo før der kommer fokus på dette jo bedre. Ligesom en opdateing af vores normalniveauer herhjemme, vil være aktuelt. Flere forskere mener, at niveauerne helst skal ligge mellem 80-100 nmol/l, for at vi er beskyttet bedst muligt.

Vi danner primært D vitamin ud fra solens stråler, og blot 20 minutter i solen – uden solcreme -kan syntetisere flere tusinde mikrogram aktivt d-vitamin i kroppen. Derfor er de danske anbefalinger for dagligt indtag på sølle 40 microgram for de fleste alt for lidt, og de følelsesladede advarsler mod indtag af d-vitamin er intet mindre end en skandale. Der skal efter min mening hurtigst muligt indarbejdes nye standarder for såvel dagligt anbefalet indtag af D3 vitamin som nye normalværdier. I et mørkt land som Danmark bør alle sundhedsmyndigheder støtte op om danskernes sundhed via jævnlige blodmålinger, anbefalinger og oplysning om det yderst vigtige d-vitamin. Husk derfor dit daglige D-vitamin tilskud. For din sundheds skyld, for det kan, sammen med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet forebygge, forebygge rigtig mange sygdomme.

Læs også:
D3 vitamin – Vigtigt at vide om D3 vitamin
D2 eller D3 vitamin?
D-vitamin og sclerose 
Revidering af D-vitamin anbefalingerne 
Myndighederne under pres om D vitamin 

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.