D-vitamin tilskud ER vigtigt!

3 jan, 2014 | Viden og Forskning

Endnu en ny undersøgelse, for nyligt offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Cardiology, peger på, at der er en klar sammenhæng mellem d-vitaminmangel og udvikling af livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

D vitamin har langt større betydning for vores helbred, end hidtil erkendt herhjemme. Det til trods for at flere og flere udenlandske studier samstemmende påviser denne vigtighed. Dette nye studie viser desuden, at indtag af d-vitamintilskud vil kunne halvere risikoen for død – uanset årsag. Undersøgelsen er foretaget i sammenligning med personer, der havde konstant lave d-vitamin niveauer. Der deltog mere end 10.000 personer i studiet, der blev foretaget af University of Kansas, og til forskernes overraskelse havde 70 pct. af deltagerne så lave d-vitamin niveauer, at det måtte betegnes som værende under eller på grænsen til d-vitaminmangel (nemlig 30 nmol/l).
Sammenlignet med mennesker, der ikke mangler d-vitaminer, er det altså mere end dobbelt så sandsynligt, at personer med lave d-vitaminniveauer udvikler diabetes. De har 40 % øget risiko for at udvikle for højt blodtryk og 30 % øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Risikoen for at dø af en hvilken som helst årsag er dobbelt så høj blandt personer med lave d-vitaminniveauer, end blandt personer med normale niveauer, viser studiet.

Tankevækkende resultater, men ikke overraskende. Efter min mening har vi herhjemme sovet i timen. Normalniveauerne i Danmark er, sammenlignet med andre lande, sat for lavt, og lægerne må i dag af økonomiske årsager ikke måle patienternes d-vitamin niveauer. Erkendelsen af, at d-vitamin er det mest immunstimulerende vitamin vi har i kroppen kan ligge på et meget lille sted. Jo før der kommer fokus på dette jo bedre. Ligesom en opdateing af vores normalniveauer herhjemme, vil være aktuelt. Flere forskere mener, at niveauerne helst skal ligge mellem 80-100 nmol/l, for at vi er beskyttet bedst muligt.

Vi danner primært D vitamin ud fra solens stråler, og blot 20 minutter i solen – uden solcreme -kan syntetisere flere tusinde mikrogram aktivt d-vitamin i kroppen. Derfor er de danske anbefalinger for dagligt indtag på sølle 40 microgram for de fleste alt for lidt, og de følelsesladede advarsler mod indtag af d-vitamin er intet mindre end en skandale. Der skal efter min mening hurtigst muligt indarbejdes nye standarder for såvel dagligt anbefalet indtag af D3 vitamin som nye normalværdier. I et mørkt land som Danmark bør alle sundhedsmyndigheder støtte op om danskernes sundhed via jævnlige blodmålinger, anbefalinger og oplysning om det yderst vigtige d-vitamin. Husk derfor dit daglige D-vitamin tilskud. For din sundheds skyld, for det kan, sammen med en multivitaminmineralpille af høj kvalitet forebygge, forebygge rigtig mange sygdomme.

Læs også:
D3 vitamin – Vigtigt at vide om D3 vitamin
D2 eller D3 vitamin?
D-vitamin og sclerose 
Revidering af D-vitamin anbefalingerne 
Myndighederne under pres om D vitamin 

Var du tilfreds med denne artikel? Så må du rigtig gerne klikke “synes godt om” herunder. Husk også at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtag nye spændende, sunde opskrifter hver måned.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Kvinders biologi – der er stadig meget vi ikke ved…

Indenfor læge- og forskningsverdenen har erkendelsen af, at der er forskel på kvinder og mænds fysiologi og reaktionsmønstre, været længe undervejs. I dag er vi heldigvis nærmere en forståelse for, at mænds og kvinders biologi er forskellig, men det afgørende...

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

D vitamin regulerer også kolesterol og blodtryk

Vi ved, at tilstrækkeligt høje D3 vitaminniveauer er livsvigtige for os mennesker. Det hormonlignende vitamin er først og fremmest vigtigt for immunforsvaret, hormonbalancen og knoglestyrken, og D3 vitamin har i det hele taget rigtig mange beskyttende funktioner i...

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Antiinflammatorisk madplan" (Værdi 99kr).

Du er blevet tilmeldt!