D vitamin – vigtigt at vide om D vitamin

21 jan, 2015 | Viden og Forskning

D vitamin – vigtigt at vide om D vitamin. D vitamin er livsnødvendigt, og tilstrækkeligt høje niveauer livet igennem og året rundt kan hjælpe dig til kropslig sundhed og balance og forebygge en række sygdomme. Til trods herfor er der fra officiel og lægelig side stadig ikke tilstrækkelig fokus på og viden om danskernes D vitamin niveauer og optimale indtag.

Tidligere var formodningen, at D vitamin primært havde betydning for knoglesundheden. I dag ved vi, at D vitamin er det mest immunmodulerende vitamin vi kan danne i vores krop og at mangel på dette væsentlige vitamin kan øge risikoen for udvikling af blandt andet for højt blodtryk, sukkersyge, depression, sclerose, osteoporose, træthed, visse former for kræft, psoriasis og generelt lavt immunforsvar.  Det skønnes, at cirka 70% af alle danskere har lave D vitamin niveauer i november måned. Alt for mange har lave niveauer hele året rundt.

Vi danner D vitamin fra solens stråler og via kroppens kolesterol. To studier, foretaget af Brot samt Holick, viste, at vi der lever i de nordlige lande primært danner D vitamin i juni og juli måned, hvor solen står højt på himmelen. Og vel at mærke kun hvis vi nyder solen i mindst femten minutter til en halv time hver dag uden at smøre os ind i solcreme med faktor. Det blokerer nemlig for 98% af D vitamin dannelsen, og solcreme med faktor er i øvrigt i forskernes søgelys på grund af et højt indhold af potentielt hormonforstyrende stoffer. Du kan ikke spise dig til tilstrækkeligt D3 vitamin via maden, men kan derimod opholde dig i solen om sommeren og tage et D3 vitamin tilskud vinteren igennem.

Det er efter min mening nødvendigt for stort set alle danskere at tage et tilskud af D3 vitamin vinteren igennem, medmindre du foretager hyppige rejser til solrige lande om vitnteren. Vores nyfødte får automatisk tilskud af D vitamin, det burde vi også give landets ældre, ligesom det helt automatisk burde være muligt for alle danskere at få checket deres D vitamin niveauer en gang om året, så den enkelte dermed kan tilpasse mængden af D3 vitamin tilskud i forhold til behovet. Men uvist af hvilke årsager, måske fordi der ”bare” er tale om et vitamin, så ved mange danske læger og apoteker ganske enkelt ikke nok om betydningen af D vitamin, og om hvilke former, der er afgørende for indre sundhed og balance.

Det viser sig nemlig, at der stadig, trods solid viden om det uhensigtsmæssige i at anvende D2 vitamin, sælges D2 vitamin som kosttilskud samt som dråber til landets nyfødte. Mennesker, der er i svær D vitamin mangel, kan købe injektioner hos landets praktiserende læger, men de viser sig ofte at være i form af D2 vitamin ergocalciferol. Det er ikke alene uforståeligt, det er også katastrofalt. Indtag eller injektioner med D2 vitamin kan nemlig føre til mangel på det livsvigtige D3 vitamin. Derfor er det afgørende, at der kommer fokus – ikke bare på det vigtige D3 vitamin – men på betydningen af alle mikronæringsstoffer. Vi skal anerkende betydningen af vitaminer og mineraler for kropslig sundhed og balance, det anbefalede daglige indtag af D3 vitamin skal øges, og så skal tilskud og injektionssprøjter med D2 vitamin ganske enkelt forbydes og fjernes fra markedet.

Du kan læse mere om D vitamin HER
du kan læse mere om D vitamin og solbadning HER 
og om D vitamin behandlinger hos lægen ofte uden effekt HER

Kunne du lide denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du kan også dele artiklen, hvis du kender nogen, den kunne interessere, og husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev med nyt om mad og sundhed.

Anette

Sund mad er min hjertesag, og jeg er af den dybe overbevisning, at sund mad har afgørende betydning for både vores livskvalitet og velvære. I mere end 23 år har jeg derfor skrevet om mad og sundhed i bøger og her på MadforLivet.com. God fornøjelse!

Mere på Madforlivet

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt

C vitamin er livsvigtigt. I gamle dage døde sømænd af skørbug på grund af mangel på C vitamin. Det kan derfor betale sig hver dag at spise eller drikke C vitaminrige råvarer. Læs med her…

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

72 timers faste kan være gavnligt, viser ny forskning

For cirka ti år siden skrev jeg en e-bog om faste. Det var i forbindelse med offentliggørelsen af et dengang nyt og ret interessant forskningsresultat, der viste, at mus, der blev udsat for 72 timers let faste (flydende mad), blandt andet begyndte at producere nye...

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerneolie – den bedste af slagsen

Græskarkerner er næringsrige og gavnlige for både hud, hår, urinveje, prostata samt for hjerte og kredsløb. Græskarkerner indeholder en lang række mineraler og sporstoffer som jern, magnesium, mangan, kalium, calcium, kobber, fosfor, selen og zink samt de livsvigtige...

Gratis e-bog! Tilmeld Madforlivet nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, og modtag min e-bog "Sommer på terrassen".

Du er blevet tilmeldt!