D vitamin behandlinger hos lægen – ofte uden virkning

Forsiden Viden og Forskning D vitamin behandlinger hos laegen er ofte uden virkning. Rigtig mange danskere – unge som aeldre – gaar rundt med for lave D3 vitamin niveauer i kroppen. Det er betaenkeligt, for

     3

 

D vitamin behandlinger hos lægen er ofte uden virkning. Rigtig mange danskere – unge som ældre – går rundt med for lave D3 vitamin niveauer i kroppen. Det er betænkeligt, for det er livsvigtigt for os at have tilstrækkeligt høje D3 vitamin niveauer. D3 vitamin kan nemlig beskytte dig mod sygdom og styrke din krops balancer. Derfor er det også helt katastrofalt og uforståeligt at erfare, at når en person får konstateret mangel på D3 vitamin, så behandler mange praktiserende læger mangelen med injektioner af D2 vitamin.  Indtag og injektioner af D2 vitamin kan føre til mangel på det livsvigtige D3 vitamin.

Det er slet ikke let at få konstateret eller få målt sine D3 vitamin niveauer hos lægen, da praktiserende læger i Danmark ikke umiddelbart må måle niveauerne. Der skal være helt særlige omstændigheder, der taler for det. Det er trist, for D3 vitamin er helt afgørende for kropslig sundhed og balance, og D3 vitamin er uden sammenligning det mest immunmodulerende vitamin, vi danner.  Vi danner D3 vitamin via solens stråler og kroppens kolesterolindhold, og særligt om vinteren vanskeliggøres mange danskeres dannelse af D vitamin –  ganske enkelt fordi der ikke er tilstrækkelig megen sol.

Når mangel således konstateres, så er der som ofte tale om alvorlig mangel, der kræver akut behandling med højdosis D3 vitamin.  Det er derfor efter min mening direkte uforsvarligt at behandle mangel på D3 vitamin med D2 vitamin injektioner. Undersøgelser viser, at man umiddelbart efter D2 injektionerne vil se en stigning i D vitamin niveauerne, men efter nogle uger, så ser man ved måling et drastisk fald i  de livsvigtige D3 vitamin niveauer.

En anden udfordring er også, at vi som danskere ikke kan købe højdosis D3 vitaminer som kosttilskud og dermed afhjælpe en eventuel mangel ad den vej. Der er fastsat en anbefalet daglig dosis, der ligger langt under, hvad de fleste danskere reelt har behov for i vintermånederne. Det betyder, at det kan være overordenligt vanskeligt at være dansk borger med D vitamin mangel.

Disse forhold blev der helt tilbage i 2012 gjort opmærksom på i Ugeskrift for læger, men det har i mange af landets lægeklinikker ikke ført til ændret praksis. Jeg mener derfor, at der skal omgående fokus på dette, og der skal indføres et øjeblikkeligt forbud mod anvendelse af D2 vitamin injektioner, så de erstattes af D3 vitamin, suppleret af højdosis tilskud i tabletform. D3 vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der skal indtages sammen med et fedtholdigt måltid og meget gerne sammen med en højkvalitets multivitamin-mineraltablet, der understøtter kroppens mulighed for optimal anvendelse. Det bør tilstræbes, at alle danskere har D3 vitamin niveauer, der ligger på mindst 100 nnm/ll – året rundt. Du kan læse mere om det vigtige D3 vitamin HER

Kilde: Schmedes A, Hey H, Larsson I, Christensen MC, Brandslund I. Manglende respons på behandling med D-vitamin Ugeskr Læger 2012: 174 (9);566 -69 

Kunne du lide denne artikel, så er du velkommen til at klikke “synes godt om” herunder. Du kan også dele artiklen, hvis du kender nogen, den kunne interessere, og husk også at tilmelde dig mit gratis månedlige nyhedsbrev med nyt om mad og sundhed.